4 mituri despre menstruație de care să uiți!

Aproximativ jumătate din populația lumii a experimentat menstruația și totuși miturile despre acest proces biologic nu încetează să ne surprindă. 

Iată unele dintre cele mai răspândite concepții greșite despre menstruație.

1. Nu poți rămâne însărcinată în timpul menstruației

Unele dintre cele mai răspândite mituri cu privire la menstruație gravitează în jurul sexului din timpul acestei perioade, cel mai important mit fiind probabil că nu poți rămâne însărcinată în timpul menstruației

Adevărul este că poți rămâne gravidă dacă ai relații sexuale neprotejate în perioada menstruală. Deși este adevărat că, la multe persoane, menstruația este perioada în care sunt cel mai puțin fertile, acest lucru depinde de durata ciclurilor lunare.

Fertilitatea maximă are loc în etapa ovulației - care începe de obicei în aproximativ 12 până la 16 zile înainte de începerea următorului ciclu - când ovarele produc și eliberează ovule noi. Și, în timp ce majoritatea ciclurilor menstruale durează aproximativ 28 de zile, unele cicluri pot avea 21 de zile, ceea ce influențează și momentul când are loc ovulația. Mai mult, spermatozoizii pot trăi în interiorul tractului genital până la 5 zile sau, potrivit unor surse, chiar și 7 zile. Astfel, a avea relații sexuale vaginale neprotejate în timpul menstruației ar putea însemna ca sperma să rămână în interior  suficient de mult timp pentru a coincide cu ovulația și a fertiliza un ovul, rezultând sarcina.

Mai mult, dacă faci sex în timpul menstruației fără a utiliza prezervativul, riscul de a avea o infecție cu transmitere sexuală - inclusiv HIV - crește, din cauza modificărilor hormonale care apar în acest moment.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Cu toate acestea, atâta timp cât iei toate măsurile de precauție necesare pentru a evita o sarcină nedorită și transmiterea BTS, nu există niciun motiv să nu te bucuri de sex în timpul menstruației - de fapt, dimpotrivă, deoarece sexul poate ajuta la ameliorarea crampelor și la îmbunătățirea dispoziției.

2. Nu trebuie să faci baie

Unii cred că nu este sigur să faci o baie sau chiar să faci duș în timpul perioadei menstruale. Motivele pe care le invocă este fie că apa fierbinte stimulează sângerarea, fie pentru că apa oprește sângerarea, ceea ce poate avea efecte negative.

Mergi mai departe și bucură-te de o baie fără griji! Te va face să te simți mai bine.

Chiar dacă este adevărat că apa fierbinte poate stimula fluxul sanguin, aceasta poate ajuta și la ameliorarea crampelor menstruale și la ameliorarea tensiunii musculare.

Nu există niciun motiv să nu faci baie sau duș în timpul perioadei menstruale. Cel mai probabil, relaxarea într-o cadă cu spumă și senzația de curățenie ca rezultat al acesteia îți vor îmbunătăți starea de spirit și te vor ajuta să reziști simptomelor menstruației un pic mai bine.

În plus, este mai bine și mai sănătos să folosești apă și săpun hipoalergenice, fără parfum, pentru a curăța vulva decât șervețele  sau alte produse. Acest lucru se datorează faptului că multe produse de îngrijire intimă pot perturba echilibrul bacterian delicat din zona genitală, facilitând preluarea infecțiilor.

În plus, o baie fierbinte ar putea aduce o serie de alte beneficii pentru sănătate. Un studiu publicat anul trecut a arătat că băile pot reduce inflamația și pot regla glicemia.

3. Sincronizarea menstruației cu o persoană apropiată

Este aceasta un fenomen real? O întrebare omniprezentă despre menstruație este dacă se poate sincroniza efectiv cu cea a altei persoane. De exemplu, dacă două sau mai multe femei petrec suficient timp împreună, poate fiind colege de cameră, vor avea menstruație în același timp?

La urma urmei, este posibil ca mulți dintre noi să fi experimentat „sincronizarea perioadelor menstruale” la un moment dat, într-un mediu școlar, de serviciu sau acasă.

Noțiunea de „sincronizare a perioadei menstruale” a apărut pentru prima dată ca idee științifică într-un articol publicat în 1971 în revista Nature. Acest articol susținea că femeile care locuiau în cartierele apropiate - colege de cameră într-un cămin de la facultate - sau care erau prietene apropiate, aveau o sincronizare a menstruației.

Autorii studiului au crezut că acest lucru s-a întâmplat probabil pentru că femeile care au trăit atât de aproape au „schimbat” feromoni în timp, ceea ce a dus în cele din urmă la acest fenomen.

Cu toate acestea, studiile ulterioare au pus la îndoială metodologia utilizată de cercetători pentru cercetarea din 1971. Studiile ulterioare au evidențiat numeroase lacune și factori modificatori pe care cercetătorii nu i-au luat în considerare. Ei au remarcat, de asemenea, o „lipsă de dovezi empirice pentru sincronizare în studiile anterioare atât asupra populației occidentale, cât și a celei non-occidentale”.

Mai mult, studiile care au urmat nu au reușit niciodată să reproducă rezultatele cercetării inițiale.

Cercetătorii au devenit de atunci mai înclinați să creadă că noțiunea nu este altceva decât un mit, orice sincronizare fiind pură coincidență.

4. Mituri despre folosirea tampoanelor interne

În cele din urmă, unele dintre cele mai persistente concepții greșite se referă la utilizarea tampoanelor pentru a absorbi sângele menstrual. Deoarece o persoană trebuie să introducă un tampon în vagin, unii oameni se îngrijorează că acest lucru poate cauza unele probleme de sănătate. 

Introducerea unui tampon în vagin nu va rupe himenul. O teorie principală este că introducerea unui tampon poate rupe himenul, care, în concepția populară, este un „semn al virginității”.

În realitate, himenul este o membrană elastică ce acoperă parțial intrarea în vagin. Dacă ar acoperi-o complet, himenul ar împiedica sângele menstrual și alte secreții să iasă din corp. Acest lucru ar fi periculos, necesitând o intervenție chirurgicală pentru a-l corecta.

Deoarece himenul este elastic, introducerea unui obiect mic ca un tampon nu va provoca leziuni. Și întrucât, în timpul menstruației, sângele lubrifiază vaginul, introducerea unui tampon nu ar trebui să fie inconfortabilă, dacă se face corect.

Dacă este incomod, utilizează un lubrifiant pentru a ajuta la alunecarea tamponului. O persoană ar trebui să schimbe întotdeauna tampoanele în mod regulat, după cum se recomandă, aproximativ la fiecare 3-5 ore. Este esențial ca o persoană să facă acest lucru, altfel sângele, țesutul și bacteriile acumulate ar putea provoca sindromul de șoc toxic. 

Un al doilea mit greșit este acela că un tampon s-ar putea pierde în interiorul vaginului. Acest lucru nu este adevărat, deoarece tamponul nu poate migra nicăieri. Colul uterin se află în partea de sus a vaginului, iar deschiderea acestuia este mult prea mică pentru ca un tampon să pătrundă mai sus. Mai mult, vaginul are o adâncime de doar 9,6 centimetri, în medie, iar tampoanele au șnururi care ajută la îndepărtarea lor. Deci, dacă tamponul se ridică într-o oarecare măsură, poți oricând să cauți șnurul și să tragi tamponul cu grijă.

Reține! 

Dacă vei întâlni vreodată o informație de care te îndoiești sau care ți se pare periculoasă, discută cu o asistentă medicală sau cu un medic, care va putea să o verifice și să-ți spună um stau lucrurile. Miturile și concepțiile greșite nu-și au locul în asistența medicală! 


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie: 
Using Birth Control to Regulate or Skip Your Period

Women Don't Need to Have Periods

Menstrual Synchrony and Suppression


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0