Exercitiile fizice indrumate de un terapeut i-ar putea ajuta pe pacientii cu oboseala cronica

Potrivit unui studiu nou, un program individual de exercitii fizice, indrumate de un expert ar fi benefic pentru persoanele care sufera de sindromul de oboseala cronica (CFS).

 

Doua sute de pacienti cu CFS au facut antrenamente timp de 12 saptamani prin suport video online sau pe telefon cu ajutorul unui fizioterapeut. Programul presupune cresterea treptata a activitatilor fizice (spre exemplu, cateva minute de mers pe jos), odata ce participantii si-au stabilit o rutina.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Oamenii de stiinta sustin ca ar putea fi o modalitate buna pentru ca pacientii cu CFS sa inceapa sa-si controleze simptomele fara a merge la o clinica, fapt ce ar putea sa-i oboseasca si mai mult. Pe langa oboseala extrema, CFS poate cauza dureri musculare si ale articulatiilor, dureri in gat si inflamarea ganglionilor limfatici, migrene si probleme de memorie si somn.  Studiul a fost publicat online pe 22 iunie in the Lancet.

„Am descoperit ca abordarea unui program de exercitii fizice de intensitate gradata (GES), sub indrumarea unui terapeut, a fost sigur si a redus nivelul de oboseala al anumitor pacienti cu sindrom de oboseala cronica” a precizat principalul autorul al studiului, Lucy Clark intr-o editie a revistei. Aceasta are o bursa de cercetare la Universitatea Queen Mary din Londra, Anglia. Oamenii de stiinta analizeaza acum daca beneficiile au continuat si dupa incheierea studiului de 12 saptamani.

Clark a subliniat ca exercitiile fizice cu intensitate gradata sunt concepute pentru a imbunatati activitatea fizica si ca unii pacienti ar putea fi nevoiti sa fie mai putin activi la inceputul programului. „Scopul este progresul treptat, sub supravegherea unui terapeut cu experienta in tratarea sindromului de oboseala cronica, mai degraba decat antrenamentele prea solicitante care ar putea reprezenta un pas inapoi. Abordarea acestei terapii ca metoda de autoasistenta, sub monitorizarea unui fizioterapeut, ar putea mari accesul si preveni efectele obositoare ale deplasarii pentru astfel de interventii” a adaugat aceasta.

Dr. Daniel Clauw, director al Centrului de Cercetare pentru Oboseala si Dureri Cronice din cadrul Universitatii MIchigan, a avut cuvinte de lauda la adresa studiului intr-un editorial din revista.

„Concluzia potrivit careia terapia cu exercitii fizice de intensitate gradata este eficienta chiar si atunci cand antrenamentele fizice nu se desfasoara in prezenta unui terapeut, ci sub indrumarea acestuia reprezinta un progres considerabil, avand in vedere ca multi pacienti care sufera de sindromul de oboseala cronica si de alte afectiuni functionale, intampina dificultati de deplasare la fizioterapie sau nu au acces la fizioterapeuti calificati” a scris acesta.

 

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0