Excizia alunitelor: metode si recomandari

Alunitele pot fi indepartate atat de motive estetice, cat si din motive medicale. Daca medicul banuieste ca poate fi vorba despre melanom, excizia alunitei este obligatorie.

Alunitele, cunoscute si sub denumirea de nevi, sunt printre cele mai comune formatiuni ce apar la nivelul pielii si, de cele mai multe ori, acestea sunt complet inofensive, fiind de natura benigna. Avand in vedere ca exista si cazuri in care alunita poate fi de natura maligna, este recomandat sa apelezi la ajutorul unui medic pentru examinarea alunitelor in mod periodic.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Intrucat majoritatea alunitelor cu o forma anormala au sanse mari sa evolueze in melanom, adica cea mai agresiva forma de cancer de piele, este important sa le monitorizezi si tu, acasa, si sa mergi la medicul dermatolog imediat ce observi o schimbare la nivelul formei, culorii, texturii si marginilor alunitelor. In cazul in care si medicul suspecteaza ca este vorba despre melanom, acesta va recomanda o biopsie, adica analiza unui tesut recoltat, fapt ce presupune excizia alunitei.

 

 

Metode excizie alunite

Exista 3 metode prin care se pot indeparta alunitele, iar medicul tau o va alege pe cea mai potrivita pentru tine.

  • Electrocauterizare – se indeparteaza alunitele prin “raderea” suprafetei acestora. Aceasta metoda nu necesita sutura iar cicatricea este foarte putin vizibila. Electrocauterizarea este metoda care se foloseste in cazul alunitelor care nu reprezinta un risc pentru pacient, fiind de natura benigna.
  • Biopsie prin punctie – aceasta metoda este folosita in general in cazul alunitelor de dimensiuni reduse. Daca biopsia confirma prezenta celulelor maligne, pacientul va fi supus unei interventii chirurgicale pentru indepartarea tesuturilor bolnave in totalitate.
  • Excizie chirurgicala – aceasta metoda este folosita in toate cazurile de formatiuni maligne si presupune indepartarea alunitei cu tot cu marginile sale. Este metoda preferata a medicilor dermatologi intrucat in cazul in care biopsia confirma melanomul, pacientul este ferit de pericol, tesuturile canceroase fiind indepartate deja.

Indepartarea alunitei presupune o procedura minora, indiferent de tipul de excizie ales de medic. Se face o anestezie locala, asa ca pacientul nu resimte dureri in timpul procedurii. Excizia chirurgicala este cea care dureaza cel mai mult, timpul in care se realizeaza aceasta interventie variind intre 30 si 60 de minute.

Ingrijire dupa excizia alunitei

Dupa ce alunita a fost indepartata, pacientul trebuie sa respecte indicatiile medicului cu privire la ingrijirea zonei respective pana la vindecarea completa a zonei.

In general, zona trebuie spalata cu apa din belsug, asa cum faci de obicei, iar apoi uscata prin tamponarea cu un prosop curat. Unii medici recomanda aplicarea unui strat generos de vaselina cosmetica de doua ori pe zi, pentru hidratarea si inmuierea pielii, astfel incat vindecarea sa se petreaca cat mai rapid.

In cazul expunerii la soare, chiar daca nu este vara, e obligatoriu sa se aplice pe zona cu pricina o crema cu factor de protectie UV, care va proteja pielea de radiatiile solare.

Fie ca ai alunite care ti se par suspecte, fie ca vrei sa indepartezi o alunita din ratiuni estetice, este recomandat sa apelezi cat mai rapid la medicul dermatolog, care este in masura sa iti recomande procedurile de care ai nevoie.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0