Ești obosit tot timpul? 12 lucruri pe care le poți face ca să te simți mai bine

Oboseala este caracterizată de lipsa energiei și de pierderea motivației, atât din punct de vedere fizic, cât și mental. Oboseala nu are neapărat legătură cu senzația de somnolență.

Pe măsură ce avansăm în vârstă, în special după ce trecem pragul vârstei de 30 de ani, resimțim oboseala din ce în ce mai acut. Problemele de concentrare, tulburările de memorie și apatia sunt simptome ce apar, de multe ori, odată cu oboseala.

Chiar dacă toată lumea se simte obosită din când în când, oboseala cronică îți poate afecta calitatea vieții și te poate împiedica să faci lucrurile care îți plac. Multe cazuri de oboseală se datorează stresului, somnului insuficient, alimentației proaste, deficienței de nutrienți și altor factori legați de stilul de viață. Dacă simți că suferi de oboseală, care este o oboseală copleșitoare și nu este ameliorată de odihnă și somn, este posibil să ai o afecțiune medicală de bază. Astfel, consultă un medic de familie pentru sfaturi.

Lucruri pe care le poți face pentru a combate oboseala

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

1. Fă-ți un set de analize

E posibil ca oboseala ta să nu aibă o cauză fizică, însă e bine să îți faci totuși un set de analize pentru a depista dacă la baza oboselii tale se află un deficit de minerale sau vitamine sau o afecțiune de altă natură. Medicul tău este cel mai în măsură să îți recomande analizele pe care trebuie să le faci, dar și să îți spună cum poți rezolva problema.

2. Pune-ți organismul în mișcare

Probabil că sportul este ultimul la care te gândești atunci când ești obosit, însă efectele sale sunt impresionante. Nenumărate studii făcute în domeniu au dovedit că sportul are efect energizant asupra organismului, combătând oboseala. Dacă sportul face parte din viața ta, oboseala va deveni o amintire, pentru că exercițiile fizice îți vor oferi energia de care ai nevoie.

3. Pierde în greutate pentru a recâștiga energie 

Dacă organismul tău are un exces de greutate, poate fi obositor pentru tine. De asemenea, pune o presiune suplimentară asupra inimii, ceea ce te poate face să te simți mai obosit și apatic. În afară de a mânca sănătos, cel mai bun mod de a pierde în greutate și de a o menține este să fi mai activ și să faci mai multe exerciții fizice. Prin pierderea kilogramelor în plus te vei simți mult mai energic.

4. Hidratează-te

Deshidratarea apare atunci când organismul elimină (prin transpirație și urină) mai multe lichide decât consumi tu. Deshidratarea produce oboseală, senzație de epuizare, dureri de cap și probleme de concentrare. Consumă astfel mai multe lichide și vei observa o îmbunătățire la capitolul energie.

5. Fă-ți un program strict de somn

Pentru a fi odihnit, organismul are nevoie de somn. Potrivit specialiștilor, adulții trebuie să doarmă între 7-9 ore de somn pe noapte. Dacă îți faci un program strict de somn, cu aceeași oră de culcare și trezire în fiecare zi, vei reuși să combați mai ușor oboseala.

6. Consumă Omega-3

Acizii grași Omega-3 nu numai că sunt sănătoși pentru inimă, însă combat și oboseala, vitalizând organismul. Poți mări consumul de acizi grași Omega-3 mâncând pește gras (macrou, halibut, somon, sardine și ton), semințe de in și nuci. Totodată, există și suplimente de Omega-3, pe care le poți lua la recomandarea medicului tău.

7. Consumă suficienți nutrienți

Deficiența anumitor nutrienți din organism pot contribui la senzația de oboseală și agitație. Pentru a combate acest lucru, asigură-te că ai consumat zilnic suficienți nutrienți, precum:

  • fier
  • riboflavină (vitamina B2)
  • niacină (vitamina B3)
  • acid pantotenic (vitamina B5)
  • piridoxină (vitamina B6)
  • acid folic (vitamina B9)
  • vitamina B12
  • vitamina D
  • vitamina C
  • magneziu.

8. Fă-ți un program de masă

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 
Pentru a avea energie, organismul are nevoie de mâncare. Așadar, nu sări peste nicio masă și fă tot posibilul să respecți cu strictețe orele de masă. Pentru a combate oboseala, organismul are nevoie de vitamine, minerale și alți nutrienți de preț pe care îi poți oferi mâncând alimente sănătoase.

9. Învață să îți asculți organismul

Fiecare organism funcționează în ritmul său așa că trebuie să înveți să îți asculți organismul pentru a îi cunoaște nevoile. Unii dintre noi avem nevoie de somn pe timpul nopții, în timp ce alții dintre noi se simt mai energici seara și preferă să tragă un pui de somn pe timpul zilei. Fă-ți programul în funcție de nevoile organismului tău și oboseala va dispărea.

10. Redu stresul pentru a stimula energia 

Stresul îți consumă multă energie. Pentru a-l reduce, încearcă să introduci activități relaxante în viața de zi cu zi. Acestea ar putea fi:

  • exerciții fizice la sala de sport
  • yoga sau tai chi
  • să asculți muzică sau să citești
  • petrece timp cu prietenii
  • meditează
  • petrece timp în natură
  • fă o baie lungă și relaxantă.

 

11. Scoate cofeina din dietă

Colegiul Regal al Psihiatrilor recomandă ca oricine se simte obosit să renunțe la cofeină. Acesta spune că cel mai bun mod de a face acest lucru este de a renunța treptat la toate băuturile cu cofeină pe o perioadă de 3 săptămâni.

Cofeina se găsește în:

  • cafea
  • ceai
  • cola
  • băuturi energizante
  • unele analgezice și remedii pe bază de plante.

Încearcă să renunți complet la cofeină timp de o lună pentru a vedea dacă te simți mai puțin obosit fără ea. S-ar putea să constați că lipsa consumului de cofeină îți va da dureri de cap. Dacă se întâmplă acest lucru, redu mai treptat cantitatea de cofeină pe care o consumi.

12. Bea mai puțin alcool

Deși câteva pahare de vin seara te pot ajuta să adormi, de fapt, dormi mai puțin profund după ce ai consumat alcool. A doua zi te vei simți obosit, chiar dacă dormi 8 ore întregi. Redu consumul de alcool înainte de culcare, te vei odihni mai bine și vei avea mai multă energie. Încearcă, de asemenea, să ai câteva zile fără alcool în fiecare săptămână.
 
Crezi că suferi de oboseală cronică sau burnout? Ia în considerare și ideea de a sta de vorbă cu un specialist, precum un psiholog sau un psihoterapeut. Poți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Self-help tips to fight tiredness – NHS - https://www.nhs.uk/live-well/sleep-and-tiredness/self-help-tips-to-fight-fatigue/
Why am I tired all the time? – NHS - https://www.nhs.uk/live-well/sleep-and-tiredness/why-am-i-tired-all-the-time/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0