Este sensibilitatea la gluten non-celiaca reala?

Oamenii de știință spun că sensibilitatea la gluten sau intoleranța la gluten non-celiacă este o problemă medicală reală și nu doar o născocire a imaginației populare, provocată de noua modă a alimentelor fără gluten. Chiar dacă nu au boala celiacă, unele persoane suferă modificări în organism după ce consumă alimente cu gluten, diferite de cele cu care se confruntă bolnavii.

Când oamenii care au boala celiacă mănâncă gluten (o proteină care se găsește în grâu, secară și orz), corpul lor reacționează negativ și se confruntă cu simptome precum diaree sau constipație, balonare, flatulență, greață și vărsături și dureri abdominale. Dar în afară de cei cu boala celiacă, mai există o categorie de persoane care au intoleranță la gluten non-celiacă, adică o sensibilitate care totuși îi afectează.

Recomandările Experților DOC

Ce este sensibilitatea la gluten non-celiacă?

Sensibilitatea la gluten non-celiacă este o afecțiune în care persoanele experimentează simptome digestive și/sau simptome extraintestinale în urma consumului de gluten, fără a avea boala celiacă sau alergie la grâu. Intoleranța aceasta este o problemă controversată și puțin înțeleasă, deoarece nu există teste specifice pentru diagnosticarea sa, iar simptomele tind să varieze de la o persoană la alta. Rata de prevalență a afecțiunii este necunoscută, dar este suspectată a fi mai mare decât cea a bolii celiace. 

În acest sens, un studiu realizat de un grup de cercetători a ajuns la concluzia că e nevoie ca și acești oameni să fie recunoscuți a avea o problemă, pentru a fi și ei ajutați cumva de către medici.

Intoleranța la gluten non-celiacă, o problemă reală

„Nu știm ce declanșează această reacție, dar acest studiu este primul care arată că există modificări biologice clare în cazul acestor persoane”, a precizat cercetătorul Armin Alaedini, profesor asistent de medicină la Universitatea Columbia din New York. „Pe baza rezultatelor noastre, sperăm să apară recunoașterea pe scară largă a acestei afecțiuni. Este vorba de o afecțiune reală. Este posibil ca unele persoane să nu sufere de boala celiacă sau alergie la grâu, dar să prezinte sensibilitate la gluten”, a mai spus Alaedini.

Simptomele seamănă cu cele provocate de boala celiacă

Persoanele cu sensibilitate la gluten non-celiacă par să sufere de o barieră intestinală slăbită, care conduce la o reacție imunitară după ce consumă alimente care conțin gluten, deci produse din grâu, secară sau orz. Printre simptome se numără balonarea, durerea abdominală și diareea, dar și oboseala, durerile de cap, anxietatea, problemele de memorie și de gândire.

Acești pacienți nu suferă de boala celiacă, o tulburare genetică în care celulele imunitare atacă învelișul intestinului subțire, ca urmare a expunerii la gluten. De asemenea, nu suferă nici de alergie la grâu, care de obicei, determină reacții precum urticării, usturimi la ochi sau dificultăți de respirație, dar care pe termen lung, nu afectează intestinul subțire. Până acum, medicii nu știau cum să le ajute pe aceste persoane și ce tratament să le recomande, a declarat Alaedini.

„În principiu, aceste persoane au fost dat la o parte și într-un fel au fost lăsate să se descurce singure” a mai spus Alaedini. „Unele dintre ele au fost acuzate că inventează această afecțiune.” Se estimează că între 0,5 și 6% din populația generală suferă de sensibilitate la gluten non-celiacă, crede Alaedini, avertizând că lipsa metodelor de diagnosticare a împiedicat o estimare precisă și solidă.

Reacție imunitară la gluten

Analiza a 80 de pacienți cu sensibilitate la gluten non-celiacă a arătat că aceștia înregistrează o reacție imunitară la gluten, mai puțin focalizată și mai larg răspândită decât în cazul bolii celiace, a declarat Alaedini. Acești pacienți au fost examinați împreună cu alte 40 de persoane cu boala celiacă și 40 de persoane sănătoase, care au alcătuit grupul de control.

Persoanele cu sensibilitate la gluten non-celiacă nu au înregistrat nicio reacție autoimună. Și nici celulele T, un anumit tip de leucocite, nu au atacat celulele vii din organism, așa cum se întâmplă în cazul persoanelor cu boala celiacă, a explicat Alaedini. Dar persoanele cu sensibilitate la gluten non-celiacă au prezentat o activare imunitară sistemică și acută care nu a apărut în rândul persoanelor cu boala celiacă, însoțită de semne de leziuni intestinale celulare.

Potrivit explicațiilor cercetătorilor, rezultatele sugerează că persoanele cu sensibilitate la gluten non-celiacă suferă de reacții imunitare severe, deoarece microbii și particulele alimentare pot pătrunde prin bariera intestinală slăbită și ajunge în sânge. „Această barieră intestinală este deosebit de importantă pentru sănătate. Menține bacteriile și moleculele alimentare în intestine, departe de restul organismului, astfel încât nu se declanșează reacții imunitare care să conducă la apariția bolii respective”, a spus Alaedini. Această pătrundere nu apare în cazul bolii celiace, deși provoacă leziuni la nivelul intestinului. 

S-a putea dezvolta o analiză pentru a diagnostica sensibilitatea la gluten non-celiacă

Dr. Christina Tennyson, gastroenterolog la Spitalul Mount Sinai din New York, a declarat despre acest studiu că este foarte interesant, pentru că va contribui la inițierea mai multor cercetări privind pacienții cu sensibilitate la gluten non-celiacă. „Acest studiu demonstrează că există markeri obiectivi ai inflamației și leziuni celulare în rândul indivizilor cu sensibilitate la gluten non-celiacă. Aceste mecanisme par diferite în cazul bolii celiace”, a adăugat dr. Tennyson. Potrivit spuselor lui Alaedini, se va dezvolta o analiză de sânge care va diagnostica intoleranța la gluten non-celiacă, pe baza anticorpilor și biomarkerilor identificați în acest studiu.

În plus, medicii vor putea să facă fizic deosebirea între sensibilitatea la gluten non-celiacă și boala celiacă, în funcție de ce parte a intestinului este afectată, a adăugat acesta. Markerii în cazul sensibilității la gluten non-celiace indică leziuni la nivelul părții mediane foarte lungi a intestinului subțire, în timp ce boala celiacă afectează în general partea superioară a intestinului subțire. Astfel de teste ar fi bine primite de gastroenterologi, crede dr. Tennyson, deoarece în prezint nu există o metodă clară de a detecta această intoleranță la gluten non-celiacă.

„Nu există niciun biomarker pentru a diagnostica sensibilitatea la gluten non-celiacă, ceea ce a făcut dificilă diagnosticarea cu precizie și monitorizarea pacienților care prezintă această problemă”, a precizat medicul.
În studiile viitoare, Alaedini și echipa sa intenționează să cerceteze ce declanșează slăbirea intestinală identificată și să realizeze o analiză completă a reacțiilor imunitare care apar în caz de sensibilitate la gluten non-celiacă.

Ce să faci dacă presupui că ai sensibilitate la gluten?

Dacă presupui că ai sensibilitate la gluten, este important să discuți cu un medic sau cu un specialist în nutriție pentru a obține un diagnostic adecvat și pentru a primi îndrumări cu privire la gestionarea simptomelor. 

Dacă ai simptome pe care le suspectezi că ar putea fi legate de sensibilitatea la gluten, programează o consultație la medicul de familie. Acesta poate exclude alte afecțiuni care ar putea provoca simptome similare și poate decide asupra testelor sau investigațiilor suplimentare necesare.

În general, primul pas în diagnosticarea sensibilității la gluten non-celiacă este de a exclude bolia celiacă și alergia la grâu printr-un set de teste specifice. Acestea pot fi teste de sânge pentru anticorpii specifici bolii celiace și teste cutanate sau de sânge pentru alergia la grâu.

Dacă medicul exclude bolia celiacă și alergia la grâu și suspectează sensibilitatea la gluten, poți încerca o dietă fără gluten. Aceasta implică eliminarea completă a glutenului din alimentație, adică toate alimentele care conțin grâu, secară și orz. Este important să fii consecvent în a evita glutenul timp de cel puțin câteva săptămâni pentru a-ți da seama dacă simptomele se calmează sau nu.

Pe parcursul dietei fără gluten, ține un jurnal în care să înregistrezi simptome tale zilnic. Notează orice schimbări observate și cum ți se pare starea ta de sănătate în general.

După un anumit timp pe dieta fără gluten (de obicei, câteva săptămâni sau luni), medicul îți va recomanda reintroducerea treptată a glutenului în dietă pentru a observa dacă simptomele reapar. Acest pas poate ajuta la confirmarea sensibilității la gluten.

Ce poți să mănânci dacă ai sensibilitate la gluten?

Dacă ai sensibilitate la gluten, este important să eviți alimentele care conțin gluten pentru a preveni apariția simptomelor și să consumi:

Carne 

Carnea, inclusiv peștele, fără marinade sau sosuri din comerț, sunt în general sigure. Asigură-te că nu sunt procesate sau pregătite cu ingrediente care conțin gluten.

Legume și fructe proaspete

Legumele și fructele proaspete sunt o parte importantă a unei diete sănătoase, inclsuiv pentru persoanele cu intoleranță la gluten non-celiacă.

Leguminoase

Fasolea, lintea, mazărea și năutul sunt surse de proteine vegetale care nu conțin gluten. Acestea, odată fierte, pot fi incluse în diverse mâncăruri precum tocănițe, salate și supe.

Orez și cereale fără gluten

Orezul, porumbul, quinoa, hrișca, amarantul și meiul sunt cereale și pseudocereale fără gluten care pot fi consumate în siguranță.

Produse lactate

Laptele, iaurtul, brânza și alte produse lactate naturale sunt, în general, fără gluten. Cu toate acestea, trebuie să fii atent la produsele lactate prelucrate sau aromele adăugate, deoarece pot conține gluten.

Ouă

Ouăle nu conțin gluten și pot fi folosite într-o varietate de feluri de mâncare.

Grăsimi și uleiuri

Grăsimile naturale, cum ar fi uleiul de măsline, uleiul de cocos, untul, untura, nu conțin gluten.

Alimente procesate etichetate ca „fără gluten”

Pe piață există tot mai multe alimente procesate care au pe etichetă „fără gluten”, create special pentru persoanele cu sensibilitate la gluten sau boală celiacă cum ar fi pâinea fără gluten, biscuiții, pastele, făina etc. Aceste produse sunt, deci, o opțiune pentru înlocuirea alimentelor obișnuite care conțin gluten.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Gluten Intolerance 
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21622-gluten-intolerance
NCBI - Non-Celiac Gluten Sensitivity: An Update
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8224613/
Studiul „Non-Celiac Gluten Sensitivity: An Update”, apărut în Medicina (Kaunas). 2021 Jun; 57(6): 526. Published online 2021 May 24. doi: 10.3390/medicina57060526, autori: Feliznando Isidro Cárdenas-Torres et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0