Poate fi painea alba sanatoasa pentru anumite persoane?

Ani de zile cel mai probabil vi s-a spus ca painea din faina integrala este mult mai buna decat painea alba, dar un nou studiu restrans sugereaza ca acest lucru nu este valabil pentru toata lumea.

Oamenii de stiinta au analizat cat de repede creste nivelul zaharului in sange (proces denumit raspunsul glicemic) dupa consumul de paine alba sau paine din faina integrala lasata la dospit. Oamenii de stiinta au descoperit ca raspunsul variaza de la o persoana la alta si ca unele persoane nu inregistreaza un raspuns glicemic nefavorabil dupa consumul de paine alba. „Studiul nostru sugereaza ca, in ceea ce priveste raspunsurile glicemice, fiecare persoana reactioneaza diferit la aceleasi aliment” a explicat autorul studiului, Eran Segal, de la Weitzman Institute of Science, din Rehovot, Israel.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

„In ceea ce priveste painea alba, asta inseamna ca unele persoane raspund nefavorabil la painea alba si ar trebui probabil sa evite consumul acesteia, in timp ce altele inregistreaza un raspuns sanatos, avand in vedere masuratorile noastre” a precizat Segal. „In sens mai larg, acest lucru inseamna ca cel mai probabil regimurile alimentare care sunt recomandate populatiei generale, fara a recurge la individualizari, nu se aplica in cazul tuturor” a adaugat co-autorul studiului, dr. Eran Elinav, care lucreaza tot in cadrul Institutului Weitzman.

 

 

Cercetatorii au formulat teoria potrivit careia diferentele la nivelul microbiomului intestinal (bacteriile naturale din intestine) ar explica de ce persoanele reactioneaza diferit la diverse sortimente de paine. Acestia au adaugat ca au reusit sa estimeze raspunsul glicemic la un anumit tip de paine in functie de structura microbiomului. Atat Segal, cat si Elinav au raportat ca sunt consultanti pentru o companie care ofera recomandari nutritionale personalizate, pe baza microbiomului intestinal al individului. Cel putin un nutritionist nu este convins ca ar trebui sa renuntam la cerealele integrale.

„Acest studiu restrans, pe termen scurt, nu inseamna ca puteti consuma paine alba foarte procesata in cantitati mari” a precizat Samantha heller, nutritionist in cadrul Centrului Medical Langone al Univeristatii New York. „Cercetarile epidemiologice au aratat ca persoanele care consuma in special cereale integrale, precum paine crackers din faina integrala, orez brun si quinoa, prezinta un risc redus de diabet de tip 2, boli cardiace, inflamatii, obezitate si anumite forme de cancer” a subliniat Heller.

In plus, cerealele integrale contin un nivel echilibrat de vitamine, minerale si alti nutrienti, spre deosebire de painea alba. Heller a adaugat ca fibrele sunt „preferate de microbiomul intestinal”.

La studiu au participat 20 de persoane din Israel. Acestea aveau varste cuprinse intre 27 si 66 ani. 11 dintre acestea au fost femei. Fiecare participant a consumat o saptamana paine alba si o alta saptamana paine din faina integrala lasata la dospit.

Acestia au consumat painea alba de dimineata. In jumatate din zile, li s-a permis sa consume painea cu unt. Nu au mancat nimic altceva incepand cu noaptea precedenta si ulterior, doua ore dupa ce consumau painea. De asemenea, nu li s-a permis sa faca sport doua ore dupa masa, pentru ca acest lucru ar fi putut influenta raspunsul glicemic.

Cercetatorii au descoperit raspunsuri similare la tipurile de paine la nivelul grupelor, atunci cand erau analizate impreuna. Nu s-au inregistrat diferente totale semnificative doar pe baza painii si raspunsului glicemic. De asemenea, oamenii de stiinta sustin ca nu s-au identificat diferente la nivelul microbiomului intestinal in functie de tipul de paine consumata.

„Studiul nostru contesta ideea potrivit careia alimentele considerate sanatoase sunt intr-adevar sanatoase. Stim deja ca oamenii sunt diferiti din punct de vedere genetic si al stilului de viata, iar prin acest studiu am aratat ca oamenii au mai degraba un microbim stabil, specific fiecarei persoane” a spus Avraham Levy, unul dintre cercetatorii studiului. Si acesta lucreaza in cadrul Institutului Weitzman. „Diferentele dintre oameni influenteaza modul in care raspund la anumite alimente, ceea ce inseamna ca alimente considerate sanatoase e posibil sa nu fie benefice pentru toata lumea si invers” a mai spus Levy.

Oamenii de stiinta au tinut sa sublinieze ca este nevoie de mai multe cercetari. Studiul a fost finantat de Ministerul Stiintelor, Tehnologiei si Spatiului din Israel si de fundatiile private si donatori.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Intre timp, cateva grupuri recomanda consumul de alimente din faina integrala, in locul alimentelor procesate din faina alba. Printre aceste grupuri se numara U. S. Centers for Disease Control and Prevention - CDC (Centrele pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din Statele Unite), American Cancer Society (Societatea Americana de Oncologie), the American Diabetes Association (Societatea Americana pentru Diabet) si the Academy of Nutrition and Dietetics (Academia de Nutritie si Dietetica).

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0