Intervenția chirurgicală pentru calculii biliari: necesară sau nu?


 Un studiu sugerează că îndepărtarea colecistului nu este întotdeauna necesară în caz de pancreatită acută de cauză biliară.
 
Pancreatita de cauză biliară apare atunci când unul sau mai mulți calculi biliari rămân blocați în canalul pancreasului. Prin urmare, enzimele pancreatice rămân în pancreas și nu mai ajung în intestinul subțire ca să ajute la digestie. În această situație apar inflamațiile și durerile, potrivit Colegiului American de Gastroenterologie. Tratamentul standard încadrează îndepărtarea colecistului în maximum 30 de zile pentru a preveni recurența.

Ce sunt calculii biliari

Vezica biliară este un organ în formă de pară care se află sub ficat. Acest organ stochează bila, un lichid produs de ficat pentru a digera grăsimile. Pe măsura ce stomacul și intestinele digeră alimentele, vezica biliară eliberează lichidul biliar printr-un tub numit canal biliar comun. Conducta conectează vezica biliară și ficatul cu intestinul subțire.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR
 

În momentul în care ceva blochează fluxul de bilă prin canalele biliare, vezica biliară poate da semne de afecțiune. Acesta este de obicei un calcul biliar. Calculii biliari se formează atunci când substanțele din bilă se întăresc. Semnele afecțiunii apar cel mai des după hrănire. Semnele unui atac de calcul biliar pot include greață, vărsături sau durere în abdomen, spate sau chiar sub brațul drept. Cel mai frecvent, calculii biliari, se întâlnesc în rândul adulților în vârstă, a persoanelor supraponderale, sedentare, pacienților cu diabet, pacienților cu afecțiuni ale ficatului, dar și alte cauze.

Calculii biliari sunt adesea detectați în timpul testelor imagistice pentru alte afecțiuni de sănătate. Dacă nu aveți simptome, de obicei nu aveți nevoie nici de tratament. Cel mai frecvent tratament este realizat prin îndepărtarea vezicii biliare, din fericire, lichidul biliar are și alte moduri prin care poate ajunge în intestinul subțire.

Studiu despre îndepărtarea colecistului

Studiul a cuprins informații de la mai mult de 17.000 de cazuri de pancreatită de cauză biliară din Statele Unite. Cercetarea s-a desfășurat între 2010 și 2013. Toți pacienții beneficiau de asigurare de sănătate privată și aveau mai puțin de 65 de ani. 78% dintre aceștia urmaseră procedura de îndepărtare a colecistului în perioada recomandată de 30 de zile de la prima spitalizare. Studiul a arătat că mai puțin de 10% dintre pacienți au revenit la spital cu pancreatită. Din cei peste 3.700 de pacienți care nu au urmat procedura chirurgicală de îndepărtare a colecistului în următoarele 30 de zile, aproximativ 1.200 au recurs la acest demers în următoarele șase luni. În schimb, aproximativ 2.500 de pacienți care nu au urmat procedura chirurgicală de îndepărtare a colecistului în primele 30 de zile, nu au recurs la operație nici în următorii patru ani.
Nu este clar motivul pentru care unii pacienți care inițial nu au trecut prin procedura de îndepărtare a colecistului, au dezvoltat pancreatită, în timp ce restul nu. Potrivit autorilor studiului, este nevoie de mai multă cercetare pentru a răspunde la aceste întrebări.

„Aceste constatări ne sugerează că ar exista o altă modalitate de evitare a operației de îndepărtare a colecistului” a declarat liderul echipei de cercetare, Susan Huftless, profesor asistent de medicină la Școala de Medicină a Universității Johns Hopkins din Baltimore. „Acest studiu a arătat că medicina evoluează, este important să reflectăm asupra oportunităților de perfecționare a îngrijirilor medicale”, a spus aceasta într-un comunicat transmis de către Universitate.

Cu toate acestea, autorii studiului nu garantează pentru schimbarea în practică. „Personalizarea momentului potrivit pentru îndepărtarea colecistului este încă o ipoteză și trebuie testată în cadrul unor studii riguroase. Deocamdată, există dovezi clare potrivit cărora recomandările respective sunt benefice pacienților și trebuie urmate” a concis Hutfless.


Citeste si Pancreatita acuta: cauze, simptome si complicatii 

Tratamentul de dizolvare și prevenire a formării pietrelor biliare

În același timp, anumiți medicii folosesc tratamente nechirurgicale pentru calculii biliari doar în situații speciale. Pietrele de colesterol sau afecțiunile grave pot împiedica procedura de intervenție chirugicală, dar chiar și cu tratament, calculii biliari pot reveni. Prin urmare, este posibil să trebuiască ca pacientul să fie tratat în mod regulat pentru calculi biliari pentru o perioadă foarte lungă de timp, sau chiar pentru tot restul vieții.

Un medic poate folosi următoarele tipuri de tratamente nechirurgicale pentru a elimina sau a distruge calculii biliari de colesterol:

Acidul ursodeoxicolic

Acidul ursodeoxicolic sau ursodiolul este utilizat pentru a dizolva calculii biliari la persoanele care nu doresc o intervenție chirurgicală sau nu pot avea o intervenție chirurgicală pentru a elimina litiaza biliară. În timpul tratamentului cu ursodiol pentru dizolvarea calculilor biliari, simptomele de suferință biliară au început să se amelioreze după trei până la șase săptămâni. Ursodiolul este, de asemenea, utilizat pentru a preveni formarea de calculi biliari la persoanele supraponderale care slăbesc foarte repede, și poate fi utilizat pentru a dizolva pietrele mici și fragmentele de calcul. Cu toate acestea, acizii funcționează doar într-un mic procent din cazuri și, de obicei, pietrele reapar după întreruperea tratamentului.

 Acidul chenodeoxicolic

Chenodiolul, este utilizat pentru tratarea calculilor biliari la anumiți pacienți care vor fi operați la vezica biliară. Chenodiolul este un acid biliar care se găsește în mod natural în organism. Acidul chenodeoxicolic (chenodiol) este un acid biliar primar, sintetizat în ficat și prezent în concentrații mari în bilă. Acest acid este utilizat terapeutic pentru dizolvarea calculilor biliari de colesterol. Terapia cronică este asociată cu creșteri tranzitorii ale nivelurilor serice de aminotransferaze la până la 30% dintre pacienți, dar chenodiolul a fost asociat doar cu cazuri rare de leziuni hepatice aparente clinic cu icter.

Rowachol

Rowachol poate scadea solubilitatea colesterolului la nivelul vezicii biliare. Se administrează sub formă de capsule, de două sau trei ori pe zi, timp de numai 48 de ore.

Statina

Utilizarea pe termen lung a statinei a fost asociată cu un risc redus de apariție a calculilor biliari.

Cunoaște-te mai bine

În plus, puteți ajuta la prevenirea calculilor biliari prin câteva practici simple care ajută nu doar în prevenție, ci și la o funcționare corectă și sănătoasă pentru întregul organism:

  • Ajustarea planului de alimentație pentru a include mai multe alimente bogate în fibre și grăsimi sănătoase, și mai puțini carbohidrați rafinați și mai puțin zahăr.
  • Pierderea în greutate realizată alături de specialiști și urmărit procesul îndeaproape.
  • Menținerea unei greutăți sănătoase prin alimentație corectă și activitate fizică regulată.

 


 
Sursa foto: Shutterstock
 
Nutrition, Dietary Fibers, and Cholelithiasis, R. Sharma, R.K. Tandon, in Bioactive Food as Dietary Interventions for Liver and Gastrointestinal Disease, 2013 https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780123971548000427 
Treatment for Gallstones - https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/gallstones/treatment
Effectiveness of Guideline-Recommended Cholecystectomy to Prevent Recurrent Pancreatitis, Ayesha Kamal, Eboselume Akhuemonkhan, Venkata S Akshintala, Vikesh K Singh, Anthony N Kalloo, Susan M Hutfless  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28071655/ 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0