Este consumul de vin benefic pentru inima ta?

Cele mai multe ghiduri medicale sugerează un consum moderat de alcool, adică nu mai mult de una sau două băuturi alcoolice pe zi. Însă asta înseamnă că trebuie să ținem cont și de dimensiunile paharului !

Probabil că te întrebi de ce este vinul atât de popular. Pe lângă aromele sale și capacitatea sa de a ajută oamenii să se relaxeze, vinul a câștigat un fel de reputație de alcool "sănătos", mai ales pentru că, în trecut, cercetătorii au observat asocieri între consumul de vin roșu în Franța și o incidența scăzută a bolilor de inimă.

Cu toate acestea, consumul de vin crește riscul unor probleme de sănătate grave, inclusiv ciroză hepatică, moarte subită cardiacă, cardiomiopatii alcoolice și tulburări ale ritmului cardiac. Consumul excesiv de alcool și folosirea greșită cronică sunt factori de risc care contribuie la o creștere a îmbolnăvirilor la nivel global.

Vinul și bolile de inimă

Interesul față de vin a crescut foarte mult încă din anii '70, când studii internaționale foarte ample au raportat pentru prima dată o legătură între consumul scăzut până la moderat de alcool și incidențe scăzute de boli arteriale coronariene (cunoscute și sub numele de cardiopatia ischemică) și decese asociate. Bolile arteriale coronariene sunt un grup de boli caracterizate de o reducere a fluxului de sânge către inimă și sunt responsabile de un număr mare de decese la nivel mondial.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Rezultate similare s-au raportat în mod individual pentru vin, în special pentru vinul roșu. Acest fenomen a fost în cele din urmă numit "paradoxul francez", după Renaud și de Lorgeril, doi oameni de știință care au devenit cunoscuți pentru această cercetare, care au observat un risc relativ scăzut de mortalitate asociată cu bolile arteriale coronariene în cazul băutorilor de vin roșu, în ciuda faptului că aveau o dietă bogată în grăsimi saturate.

Ce efecte are resveratrolul din vinul roșu?

Antioxidanții din vinul roșu numiți polifenoli pot ajuta la protejarea mucoasei vaselor de sânge din inimă. Un polifenol numit resveratrol este o substanță din vinul roșu care este recunoscut pentru beneficiile sale pentru sănătate.

Deci, vinul roșu este bun pentru inima noastră? Această este o întrebare complexă și specialiștii încă nu au ajuns la un consens în ceea ce privește răspunsul. Mai mulți factori trebuie luați în considerare pentru a explica această situație. Obiceiurile legate de consumul de alcool, caracteristicile stilului de viață și aportul de alimente sunt toate importante pentru ca indivizii să aibă un profil cardiovascular sănătos.

Așadar, resveratrolul ar putea ajuta la prevenirea leziunilor vaselor de sânge, la reducerea lipoproteinelor cu densitate joasă (LDL) (colesterolul „rău”) și la prevenirea cheagurilor de sânge.

Cu toate acestea, studiile asupra resveratrolului sunt mixte. Unele cercetări arată că resveratrolul ar putea fi asociat cu un risc mai scăzut de inflamație și coagulare a sângelui, ceea ce poate reduce riscul de boli de inimă. Dar alte studii nu au găsit beneficii însemnate ale resveratrolului în prevenirea bolilor de inimă.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă resveratrolul scade riscul de inflamație și coagulare a sângelui.

Resveratrol în struguri, suplimente și alte alimente

Resveratrolul din vinul roșu provine din coaja strugurilor folosită la producerea vinului.

Consumul de struguri sau de suc natural de struguri ar putea fi o soluție pentru a obține resveratrol fără să bei alcool.

Arahidele, afinele și merișoarele conțin, de asemenea, ceva resveratrol. Nu se știe încă cât de benefic ar putea fi consumul de struguri sau alte alimente în comparație cu consumul de vin roșu atunci când vine vorba de promovarea sănătății inimii. Cantitatea de resveratrol din alimente și vinul roșu poate varia foarte mult.

Sunt disponibile și suplimente de resveratrol. Cu toate acestea, efectele secundare sunt incerte și cercetările sugerează că organismul nu poate absorbi cea mai mare parte a resveratrolului din suplimente.

Colesterolul, inflamația, tensiunea arterială

Vinul roșu conține peste 500 de substanțe chimice diferite. O clasă, numită polifenoli, a fost investigată la scară largă, pentru a informa oamenii despre efectele aparent antioxidante și antiinflamatoare ale vinului roșu.

Se crede că alcoolul și polifenolii au multe efecte pozitive asupra sănătății. Unul dintre efecte este o contribuție la creșterea nivelului colesterolului HDL (considerat colesterolul "bun") și o scădere a oxidării colesterolului LDL (numit și colesterolul "rău"). Acești factori contribuie, de asemenea, la o scădere a inflamației. Se mai crede că polifenolii cresc sensibilitatea la insulină, iar acești factori, după cum se înțelege, îmbunătățesc tensiunea arterială.

Nu există un model consistent când vinul este comparat cu berea și cu băuturile spirtoase. Unele studii au raportat superioritatea vinului, pentru că reduce bolile coronariene și mortalitatea. Alte studii raportează aceste aspecte în cazul berii și băuturilor spirtoase. Alții sunt de părere că nu există nicio diferență. Acest lucru sugerează că alcoolul și polifenolii contribuie la explicarea paradoxului francez, pe lângă factorii ce țin de stilul de viață.

Cât de mult alcool ar trebui să bei?

Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumul moderat de alcool cu risc scăzut. Nu ar trebui să bem mai mult de două băuturi alcoolice pe zi și să avem cel puțin 2 zile pe săptămâna în care să nu consumăm alcool deloc.

Bea cu moderație - sau deloc!

Potențialele beneficii pentru sănătatea inimii ale vinului roșu și ale altor băuturi alcoolice continuă să fie studiate. Cei care beau cantități moderate de alcool, inclusiv vin roșu, par să aibă un risc mai scăzut de boli de inimă.

Cu toate acestea, este important de înțeles că studiile care compară băutorii moderati cu cei care nu consumă alcool ar putea supraestima beneficiile consumului moderat de alcool, deoarece cei care nu consumă alcool ar putea avea deja probleme de sănătate.

Este nevoie de mai multe cercetări înainte de a ști dacă vinul roșu este mai bun pentru inimă decât alte forme de alcool, cum ar fi berea sau băuturile spirtoase.

Dacă ai întrebări despre beneficiile și riscurile alcoolului, discută cu medicul tău despre recomandări specifice pentru tine.

Asociația Americană a Inimii recomandă alcoolul cu moderație - adică mai puțin sau egal cu una sau două băuturi pe zi, pentru bărbați, și o băutură alcoolică pe zi, pentru femei. Aici o băutură alcoolică este definită ca: 350 ml bere, 120 ml vin, 45 ml băuturi spirtoase cu alcool de 80 de grade sau 30 ml de băuturi spirtoase cu alcool de 100 de grade. 

Dacă bei deja vin roșu, fă-o cu moderație. Dacă ești femeie, nu depăși o băutură pe zi, iar dacă ești bărbat, limitează-te la două. 

De asemenea, experții nu recomandă să începi să bei alcool doar pentru a preveni bolile de inimă. Alcoolul poate crea dependență și poate cauza sau agrava alte probleme de sănătate! 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

Dietary Guidelines for Americans. U.S. Department of Health and Human Services and U.S. Department of Agriculture

Significance of resveratrol in clinical management of chronic diseases. Molecules. 2017 

Drinking red wine for heart health? Read this before you toast

Alcohol and Heart Health: Separating Fact from Fiction

Wine, alcohol, platelets, and the French paradox for coronary heart disease


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0