Eructatiile: cauze si remedii

Eructațiile - sau, cum le spune în popor, râgâielile - constau în eliminarea zgomotoasă, voluntară sau involuntară, a aerului de la nivelul stomacului sau esofagului prin gură. Acest lucru se întâmplă din cauza umplerii stomacului cu prea mult aer, care încearcă să scape. Iată din ce cauze apar și ce la leacuri pentru eructații poți apela.

Eructațiile sunt de obicei inofensive și pot fi prevenite prin adoptarea unor obiceiuri alimentare sănătoase, cum ar fi mâncatul mai lent, evitarea băuturilor carbogazoase și a gumei de mestecat. În unele cazuri, eructațiile frecvente pot fi un simptom al unor afecțiuni medicale, cum ar fi refluxul gastroesofagian sau gastrita, iar în aceste situații este important să mergi la medic pentru a determina cauzele și tratamentul adecvat.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce sunt eructațiile?

Eructațiile reprezintă expulzarea aerului din stomac prin gură, cu un sunet caracteristic și sunt de obicei cauzate de acumularea de gaze în stomac sau în intestinul subțire. Aerul poate ajunge în stomac prin înghițirea lui în timpul mesei sau când se consumă băuturi carbogazoase. De asemenea, procesul de digestie poate produce gaze, care pot fi expulzate prin eructație.

Ce este aerofagia?

Aerofagia este un termen medical care descrie înghițirea excesivă de aer în timpul mesei sau în alte momente ale zilei. Această condiție poate duce la acumularea de aer în stomac și, în cele din urmă, la eructații frecvente, balonare și disconfort abdominal. Aerofagia poate surveni în următoarele situații:

  • Mănânci și vorbești în același timp;
  • Mesteci frecvent gumă;
  • Fumezi;
  • Bei cu paiul;
  • Porți o proteză dentară care nu este bine fixată;
  • Ai un atac de panică;
  • Suferi de sindromul de hiperventilație.

Din ce cauzele apar eructațiile?

Eructațiile sunt cauzate, în principal, de mâncatul rapid, care favorizează inhalarea excesivă de aer, sau de consumul unor băuturi carbogazoase, dar și de anumite probleme medicale cum ar fi ulcerul sau afecțiunile vezicii biliare.

Sugarii și copiii înghit foarte mult aer fără ca măcar să-și dea seama de acest lucru. Iată și explicația pentru care sugarii eructează imediat după ce sug lapte de la mamă sau din biberon – pentru a elimina aerul în exces înghițit în timpul suptului. Din acest motiv, după supt, bebelușii trebuie ținuți în poziție verticală, ajutați să eructeze. Eructațiile pot fi și un obicei, nu neapărat un semn că stomacul este plin cu aer, căpătat de-a lungul timpului și care are rolul de a reduce disconfortul abdominal.

Alimente și băuturi care pot favoriza eructațiile

Consumul de sucuri carbogazoase, apă minerală, bere, dulciuri și alimente bogate în fibre, zahăr și amidon pot favoriza acumularea excesivă de aer și eliminarea acestuia sub forma eructațiilor. Principalele categorii de alimente cauzatoare de eructații sunt fasolea, lintea, mazărea, ceapa, varza, conopida, bananele, stafidele și pâinea din făină integrală.

Medicamente care cresc riscul de eructații

Există câteva categorii de medicamente care au printre reacțiile adverse și eructațiile. Acestea includ: antidiabeticele – în special cele care conțin acarboză –, laxativele (care conțin lactuloză și sorbitol), analgezicele (care conțin ibuprofen sau naproxen) și aspirina (excesul de aspirina poate duce la gastrită, o afecțiune care se poate manifesta și prin eructații).

Boli care se pot ascunde în spatele eructațiilor

Deși eructația este un răspuns natural la disconfortul abdominal, în unele cazuri, când aceasta este însoțită de alte simptome, poate ascunde unele afecțiuni medicale, cum ar fi:

Boala de reflux gastroesofagian

Aceasta este o boală digestivă cronică determinată de refularea conținutului gastric acid din stomac în esofag. Alte simptome ale bolii sunt răgușeală, arsuri, iritații, greață, tuse și respirație șuierătoare.

Gastropareza (golirea gastrică întârziată)

În acest caz este vorba de o boală care afectează mușchii stomacului, ale căror contracții nu mai pot împinge conținutul sotmacului în intestinul subțire. Alte simptome ale bolii sunt greață, vărsături, balonare, arsuri stomacale și senzație de sațietate timpurie.

Gastrita

Gastrita este o inflamație sau o iritație a mucoasei stomacului. Alte simptome ale bolii sunt durerile abdominale, lipsa poftei de mâncare, greața, vărsăturile, cefaleea, balonarea, diareea.

Ulcerul peptic

Ulcerul apare în urma distrugerii mucoasei gastrice, esofagiene sau duodenale de către acidul gastric sau sucurile digestive. Alte simptome ale bolii sunt durerea cu caracter de arsură, în special în cursul dimineții și în timpul nopții, senzația de stomac gol și de foame, balonare, greață sau vomă după masă.

Malabsorbția fructozei și a sorbitolului

Și incapacitatea organismului de a absorbi și digera fructoza și sorbitolul din alimentație poate duce la eructații.

Intoleranța la lactoză

Intoleranța la lactoză este o stare caracterizată prin incapacitatea organismului de a absorbi și metaboliza lactoza, zahărul predominant din lapte. Alte simptome ale bolii sunt: durere abdominală, flatulență, diaree, balonare.

Infecția cu Helicobacter pylori

Helicobacter pylori este o bacterie localizată la nivelul mucoasei stomacului, care poate provoca gastrită, ulcer peptic și boală de reflux gastroesofagian la unele persoane. Alte simptome ale bolii sunt: dureri în capul pieptului, balonare imediat după masă, sațietate precoce, greață, indigestie.

Alte cauze mai puțin frecvente ale eructațiilor sunt și: 

  • boala celiacă (o afecțiune autoimună declanșată de ingestia de gluten, o proteină care se găsește în grâu, secară și orz)
  • sindromul de dumping (afecțiune specifică persoanelor care au fost supuse unor intervenții chirurgicale asupra stomacului, celor cu ulcer duodenal sau sindrom Zollinger Ellison – care constă în golirea rapidă a stomacului)
  • insuficiența pancreatică (pancreasul nu secretă suficiente substanțe chimice și enzime pentru a avea loc o digestie normală).

Când pot fi eructațiile o urgență medicală?

Trebuie să mergi de urgență la medic dacă:

  • eructațiile sunt frecvente, chiar excesive;
  • stomacul este umflat pe o perioadă lungă de timp și nu își revine nici măcar după ce eructezi;
  • prezinți dureri abdominale severe.

Dacă eructațiile sunt excesive este important să te adresezi medicului pentru a descoperi care este cauza acestei probleme. Doctorul te va întreba ce alte simptome prezinți și în ce moment se manifestă excesiv eructațiile (când ești nervos, după ce consumi anumite alimente sau băuturi etc.). 

Gazele intestinale pot provoca durere, disconfort și jenă, dar de obicei nu reprezintă o problemă serioasă de sănătate. Gazele din partea stângă a colonului pot provoca dureri în piept care pot fi confundate cu un atac de cord, în timp ce acumularea de gaze pe partea dreaptă poate imita durerea provocată de calculii biliari sau de apendicită.

Tratament și leacuri pentru eructații

Tratamentul eructațiilor se impune doar în cazul în care acestea sunt excesive și sunt însoțite de alte simptome care pot ascunde o afecțiune medicală, caz în care medicul va face investigații suplimentare și va stabili un plan terapeutic în conformitate cu cauza descoperită. Aceste teste suplimentare pot consta în radiografii abdominale, imagistică prin rezonanță magnetică, tomografie computerizată abdominală, ecografii etc., care îi permit medicului să vizualizeze în profunzime sistemul digestiv și eventualele leziuni.

Există o varietate de medicamente disponibile pentru tratarea eructațiilor, iar medicul poate recomanda unul sau mai multe dintre acestea. Antiacidele (de exemplu, o combinație de hidroxid de aluminiu cu hidroxid de magneziu) reduc aciditatea din stomac și ajută la ameliorarea simptomelor precum eructațiile, iar inhibitorii de pompă de protoni (cum ar fi esomeprazolul) reduc producția de acid gastric și pot fi utilizați pentru a trata arsurile la stomac și refluxul gastroesofagian.

Blocantele H2 (precum famotidina) blochează acțiunea histaminei în stomac, ceea ce duce la reducerea acidității, în timp ce procineticele (precum domperidona) ajută la accelerarea golirii stomacului și a intestinului subțire.

Leacuri pentru eructații

De asemenea, poți încerca acasă câteva leacuri pentru eructații, care ar putea reduce neplăcerile:

Infuzia de mentă

Menta are proprietăți antispastice și poate ajuta la calmarea mușchilor stomacului și la reducerea producției de gaze. Poți bea o infuzie de mentă, preparată prin adăugarea de frunze de mentă uscate la apă fierbinte și lăsate la infuzat timp de câteva minute.

Ghimbirul

Ghimbirul are proprietăți antiinflamatorii și antispastice și poate ajuta la calmarea mușchilor stomacului și la reducerea simptomelor de eructații și balonare. Poți bea o infuzie de ghimbir, preparată prin adăugarea de ghimbir proaspăt sau uscat în apă fierbinte și lăsat la infuzat timp de câteva minute.

Semințe de chimen

Și semințele de chimen pot fi încercate ca leacuri pentru eructații. Acestea conțin uleiuri esențiale care ajută la calmarea mușchilor stomacului și la reducerea producției de gaze. Poți să mănânci câteva semințe de chimen după masă sau poți bea o infuzie de semințe de chimen.

Ananas

Ananasul conține o enzimă numită bromelaină, care poate ajuta la descompunerea proteinelor și la reducerea simptomelor de eructații și balonare. Poți consuma ananas proaspăt la finalul unei mese sau poți lua suplimente cu bromelaină.

Metode de prevenire pentru eructații

Eructațiile pot fi prevenite prin evitarea consumului de gumă de mestecat, băuturi carbogazoase și anumite alimente (fasole, mazăre, varză etc.), administrarea de probiotice (care ajută procesul de digestie), evitarea situațiilor care pot duce la hiperventilație – adică mișcarea prin torace a unei cantități de aer mai mare decât poate fi gestionată în mod normal de corp – și mâncatul lent, din poziția așezat, cu spatele drept.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American College of Gatroenterology - Belching, Bloating, and Flatulence
https://gi.org/topics/belching-bloating-and-flatulence/
MedlinePlus – Belching 
https://medlineplus.gov/ency/article/003080.htm


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0