Eritroblastoza fetala: cauze, simptome, diagnostic, tratament

Corpul uman adult gazduieste trilioane de globule sanguine rosii (cunoscute si sub denumirea de eritrocite sau hematii). Aceste globule rosii transporta oxigen, fier si multi alti nutrienti in zonele corespunzatoare din corp.

Cand o femeie este insarcinata, este posibil ca grupa sanguina a bebelusului ei sa fie incompatibila cu grupa ei de sange, iar acest lucru poate cauza o afectiune numita eritroblastoza fetala, situatie in care globulele albe din sangele mamei ataca eritrocitele din sangele bebelusului, la fel cum ar face in cazul unor "invadatori" straini.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Eritroblastoza fetala, cunoscuta si sub denumirea de boala hemolitica a nou-nascutului, este o afectiune care se poate preveni. Depistarea ei precoce poate asigura o sarcina fara probleme pentru mama, cat si pentru bebelus. Daca este lasata netratata, eritroblastoza fetala poate pune in pericol viata bebelusului.

Cauze

Exista doua principale cauze ale eritroblastozei fetale: incompatibilitatea de Rh si incompatibilitatea de grup sangvin (ABO). Ambele cauze sunt asociate cu tipul de sange, adica cu grupa sanguina. Exista patru grupe sanguine: A, B, AB si O, iar sangele poate avea fie Rh pozitiv, fie Rh negativ. In functie de aceste aspecte, poate sa ia nastere sau nu eritroblastoza.

1. Incompatibilitatea de Rh

Aceasta are loc cand o mama care are factorul Rh negativ ramane insarcinata cu un barbat care are factorul Rh pozitiv. Rezultatul poate fi un bebelus cu Rh pozitiv. Intr-un caz de acest gen, antigenele Rh-ului bebelusului vor fi percepute drept invadatori straini, in acelasi mod in care virusurile sau bacteriile sunt percepute de corp. Globulele sanguine ale mamei ataca bebelusul, ca un mecanism protector care poate avea un deznodamant nefericit, putand sa afecteze copilul si sa ii faca rau.

Daca mama este insarcinata cu primul ei copil, compatibilitatea de Rh nu este un motiv de ingrijorare prea mare. Chiar si asa, cand copilul cu Rh pozitiv se naste, organismul mamei creeaza anticorpi impotriva factorului Rh, care vor ataca globulele sanguine ale copilului daca femeia ramane din nou insarcinata, avand un alt copil cu Rh pozitiv.

2. Incompatibilitatea de grup sangvin (ABO)

Un alt tip de boala hemolitica a nou-nascutilor este incompatibilitatea de grup sangvin (ABO). Aceasta are loc cand grupa sanguina a mamei (A, B sau O) nu este compatibila cu grupa de sange a bebelusului. Aceasta afectiune este considerata mai putin periculoasa si este o amenintare mai mica pentru bebelus, comparativ cu incompatibilitatea de Rh. Cu toate acestea, bebelusii pot purta antigene rare care ii pot supune unui risc de eritroblastoza fetala. Aceste antigene pot fi: Kell, Dufy, Kidd, Lutheran, Diego, Xg, P, Ee, Cc, MNSs, potrivit healthline.com.

Simptome

Bebelusii care au simptome de eritroblastoza fetala pot sa para umflati, palizi si/sau cu icter dupa nastere. Un medic poate descoperi ca bebelusul are ficatul sau splina mai mare decat ar fi normal. Totodata, testele de sange pot scoate la iveala ca bebelusul are anemie sau un numar mic de eritrocite in sange.

De asemenea, bebelusii pot dezvolta o afectiune numita hidropizie, caz in care fluidele incep sa se acumuleze in spatiile in care, in mod normal, nu sunt prezente fluide. Asta inseamna spatiile din abdomen, inima si plamanii. Acest simptom poate fi periculos, deoarece excesul de fluide pune presiune pe inima si ii afecteaza capacitatea de a pompa sangele.

Diagnostic

Pentru a diagnostica eritroblastoza fetala, medicul va recomanda teste de sange de rutina in timpul primei vizite a viitoarei mame la cabinet. Aceste analize vor testa grupa sanguina a mamei si vor determina daca are sau nu anticorpii anti-Rh in sangele ei, de la o sarcina anterioara. Daca ea are Rh negativ si anticorpi de Rh, sangele tatalui bebelusului va fi testat. Daca grupa sanguina a tatalui are Rh negativ, nu mai sunt necesare alte teste. Dar daca tatal are factorul Rh pozitiv sau daca are anticorpi anti-Rh, sangele mamei va fi din nou testat intre saptamanile 18-20 de sarcina si din nou, la 26-27 de saptamani de la conceptie.

Tratament

Un tratament preventiv, cunoscut si ca RhoGAM sau Rh imunoglobulina, poate reduce reactia mamei la Rh-ul globulelor sanguine ale bebelusului. Acest tip de imunoglobulina este administrat sub forma de injectie in jurul saptamanii 28 de sarcina. Injectia este administrata din nou, la cel putin 72 de ore dupa nastere, daca Rh-ul bebelusului este pozitiv. Acest lucru previne reactiile adverse in cazul mamei, daca parti din placenta raman inca in uter.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Daca bebelusul se confrunta cu eritroblastoza fetala in uter, i se pot face transfuzii de sange intrauterine, pentru a reduce anemia. Cand plamanii si inima bebelusului sunt suficient de dezvoltate pentru a fi nascut, medicul poate recomanda ca nasterea sa aiba loc inainte de termen. Dupa ce se naste bebelusul, s-ar putea sa fie necesare mai multe transfuzii de sange.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0