Epicondilita laterala la copii ("cotul tenismenului"): simptome, tratament

Epicondilita laterală (numită și "cotul tenismenului") este o afecțiune în care partea exterioară a cotului devine inflamată și sensibilă în zona epicondilului lateral. Mușchii și tendoanele din structura antebrațului sunt afectate de utilizarea excesivă. Acest lucru duce la apariția durerii și a sensibilității la exteriorul cotului. 

Tendoanele sunt structuri care leagă capetele mușchilor de oase. Tendoanele afectate în cotul tenismenului atașează mușchii care extind încheietura mâinii și degetele de osul brațului superior (humerus). Epicondilita laterală afectează rar copiii și este mai probabil să apară la adolescenți și la populația adultă.

Orice activitate, inclusiv practicarea tenisului, care implică folosirea repetitivă a mușchilor extensori ai antebrațului poate cauza tendinită acută sau cronică a inserțiilor tendinoase ale acestor mușchi, la nivelul epicondilului lateral al cotului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ce este "cotul tenismenului"?

Cotul tenismenului (epicondilita laterală) este o afecțiune dureroasă cauzată de suprasolicitare. Tendoanele care unesc mușchii antebrațului cu partea exterioară a cotului sunt inflamate sau deteriorate. Acest lucru este cauzat de obicei de utilizarea repetată a acelor mușchi. Durerea apare de-a lungul osului din partea exterioară a cotului. Există mai mulți mușchi și mai multe tendoane care se atașează de această zonă a osului.

Această afecțiune este adesea numită și "cotul tenismenului", dar nu îi afectează doar pe cei care practică tenis. Totodată, afecțiunea poate să apară la persoanele ale căror joburi necesită mișcări repetitive, cum ar fi tâmplarii și cei care repară acoperișurile. În plus, și copiii pot fi afectați de epicondilita laterală.

"Cotul tenismenului" este o afecțiune pe fondul utilizării excesive, cauzată de uzura de la partea exterioară a cotului. Nu este o afecțiune de natură inflamatorie, ci mai degrabă o boală dureroasă, cauzată de distrugerea unuia dintre tendoanele de la nivelul încheieturii.

Cauze cotul tenismenului

Utilizarea excesivă a mușchilor antebrațului folosind o mișcare repetată de răsucire este cea mai frecventă cauză a apariției epicondilitei laterale la copii ("cotul tenismenului"). Aceste mișcări sunt comune diferitelor locuri de muncă, cum ar fi tâmplăria sau instalațiile sanitare, și pentru multe activități zilnice, cum ar fi grădinăritul și ridicarea obiectelor. Sporturile cu rachetă, înotul și sporturile de aruncare (cum ar fi baseballul) pot duce, de asemenea, la dezvoltarea acestei afecțiuni. 

Leziunile la cotul tenisului pot rezulta din:

Folosirea excesivă

Mișcările repetate care implică răsucirea cotului provoacă mici rupturi la nivelul tendonului, slăbindu-l. Folosirea excesivă depinde de cât de dificilă este activitatea pe care o faci. 

Tehnica sau modul în care întreprinzi o activitate

Aceasta include ținerea echipamentului sau a unei unealte într-o poziție incomodă în timp ce o utilizezi.

Echipamentele folosite

Acest lucru se poate întâmpla, de exemplu, dacă utilizezi o unealtă sau un echipament sportiv care este prea greu pentru tine sau care are o prindere care este de dimensiunea greșită pentru mâna ta.
O singură leziune, cum ar fi o lovitură directă pe partea laterală a cotului (epicondil lateral) sau căderea pe un braț întins.

Dacă este lăsată netratată, epicondilita laterală se poate agrava, ducând la durere cronică. Vestea bună este că afecțiunea, adeseori, se vindecă complet cu repaus și cu ajutorul unui program de recuperare dedicat. În funcție de severitatea bolii, vindecarea poate să dureze săptămâni sau luni.

Cum poți să îți dai seama dacă micuțul tău are epicondilită laterală?

Simptomele "cotului tenismenului" includ:

  • durere în partea exterioară a cotului
  • durere în cot, când copilul prinde un obiect cu mâna, cum ar fi faptul că răsucește un mâner al ușii sau faptul că strânge mâna cuiva,
  • viteza scăzută la servă și/sau scăderea acurateții în timpul jocului de tenis.

Durerea în cotul tenismenului:

  • Sportivii se pot plânge de durere la cot în timpul sau după activitatea în care sunt implicați. 
  • De obicei, nu există o umflare sau roșeață mare și debutul durerii este treptat. 
  • Durerea se poate deplasa de-a lungul antebrațului spre încheietura mâinii și se poate ameliora odată cu odihna, dar deseori revine atunci când activitatea este reluată.
  • Apare de obicei la brațul dominant (brațul drept dacă ești dreptaci sau brațul stâng dacă ești stângaci).
  • Afectează partea exterioară a cotului (partea îndepărtată de corp). Durerea crește atunci când acea zonă este apăsată sau când apuci sau răsucești obiecte.
  • Poate să crească în intensitate seara și poate îngreuna somnul. Cotul poate fi rigid dimineața.
  • De-a lungul timpului, poate apărea după o activitate ușoară, cum ar fi ridicarea unei cești de cafea, rotirea capacului unui borcan, clanței ușii sau cheii în broască sau strângerea mâinii.  Este posibil să ai dureri chiar și atunci când nu îți folosești cotul.
  • Alte părți ale brațului, umărului și gâtului pot deveni, de asemenea, dureroase, pe măsură ce corpul încearcă să compenseze pierderea mișcării și a forței cotului.

Sindromul de tunel radial este un tip neobișnuit de captare a nervilor care este uneori confundat cu sau se poate dezvolta în același timp cu cotul tenismenului.

Cum este diagnosticată epicondilita laterală la copii?

Un medic va efectua un examen fizic detaliat, o amnaneză, va recomanda teste de imagistică. Diagnosticul epicondilitei laterale este, adeseori, făcut fără folosirea radiografiilor. Cu toate acestea, radiografiile pot fi utile în eliminarea altor cauze posibile ale durerii de cot la copii sau la adolescenți. Efectuarea unei radiografii se poate face cât timp copilul tău se află la un spital sau o clinică. În unele cazuri, un RMN (imagistica prin rezonanță magnetică nucleară) poate fi folositor.

Tipuri de metode de diagnosticare:

Raxele X

Razele X nu sunt de obicei necesare pentru diagnosticarea cotului tenismenului, dar uneori pot exclude alte cauze ale durerii apărute la nivelul cotului, cum ar fi artrita, care se manifestă prin dureri articulare la copii, semnele unui alt tip de leziune sau acumularea de cristale de calciu într-un tendon sau ligament. Razele X pot arăta o structură osoasă neobișnuită care ar putea provoca leziuni ale țesuturilor moi (cum ar fi tendoanele sau mușchii), dar nu arată foarte clar țesuturile moi.  

Dacă tratamentul nechirurgical (cum ar fi odihna, aplicarea compreselor cu gheață și administrarea de medicamente antiinflamatoare, precum și efectuarea de exerciții de reabilitare și încetarea anumitor activități) nu a ajutat la ameliorarea durerii de cot sau dacă diagnosticul este neclar, pot fi necesare alte teste.

Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM sau RMN)

Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM sau RMN): oferă medicului o imagine mult mai detaliată atât a țesuturilor moi, cât și a osului. Medicul poate analiza tendoanele și ligamentele, țesuturi care nu pot fi observate la o simplă radiografie. 

Artroscopia

Aceasta îi permite medicului să vadă în interiorul cotului și să obțină informații care pot fi folosite împreună cu informațiile obținute din radiografii sau în urma examenului fizic. Scanările osoase se fac în cazuri rare. Ele pot prezenta fracturi de stres la nivelul osului sau anumite boli, cum ar fi o tumoare sau o infecție.

Este deosebit de important ca în cazul "cotului tenismenului" medicul să poată detecta gradul de degenerare sau de afectare a tendonului.

Cum se tratează epicondilita laterală la copii?

Odată ce diagnosticul de epicondilită laterală a fost stabilit, medicul copilului tău va determina care este cel mai bun plan de tratament. Tratamentul depinde de severitatea simptomelor copilului. Există tratamente conservative:

Repaus 

Medicul îi poate sugera copilului sau adolescentului să evite activitățile sportive pentru o perioadă de timp. Este important ca pacientul să învețe tehnici noi pentru anumite mișcări și să folosească diferite echipamente care pot reduce stresul asupra mușchilor antebrațului. 

Comprese cu gheață 

Aplicarea de gheață pe zona afectată ajută la reducerea durerii resimțite la nivelul cotului.

Fizioterapie 

Sub îndrumarea unui fizioterapeut acreditat, copilul tău va fi supus unui tratament care întărește și întinde musculatura, iar tratamentul se va axa pe întărirea încheieturii, cotului și musculaturii umărului. Purtarea unei orteze de cot poate fi benefică pentru copil/adolescent.

Tratament medicamentos

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul sau naproxenul, ar putea ajuta la calmarea durerii. 

Atenție! Nu administra aspirină copilului sau adolescentului sub 18 ani din cauza riscului de sindrom Reye, o boală gravă.  

Injecțiile cu corticosteroizi 

Dacă simptomele nu se ameliorează după șase până la opt săptămâni de tratament la domiciliu, medicul poate recomanda o injecție cu corticosteroizi. Aceste injecții pot să asigure o calmare temporară a durerii articulare la copii și le permit pacienților să facă în continuare fizioterapie. Operația este rareori necesară pentru cotul tenismenului.

Exerciții de întărire a musculaturii antebrațului

De asemenea, medicul poate recomanda un program de reabilitare sau de exerciții la domiciliu pentru a întări mușchii antebrațului. Pacienții pot începe să practice aceste exerciții odată ce flexibilitatea lor s-a îmbunătățit și nu se mai confruntă cu durere atunci când efectuează un exercițiu de întărire. 

Pacienții pot folosi o greutate, o bandă elastică sau o bară de cauciuc special concepută pentru a face aceste exerciții și pot fi făcute sub supraveghere sau acasă. Tot medicul specialist poate prescrie o bandă elastică pentru a fi purtată chiar sub zona sensibilă de la nivelul cotului. Acest lucru permite mușchilor antebrațului să tragă de curea, mai degrabă decât de inserția osoasă dureroasă.  

Cum se previne epicondilita laterală la copii ("cotul tenismenului")

Un cot sănătos necesită o articulație sănătoasă a umărului și a încheieturii mâinii și mușchi puternici din jurul scapulei (omoplați) și a brațelor pentru a reduce stresul asupra mușchilor mai mici ai antebrațului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pentru a preveni suprasolicitarea și încordarea la nivelul cotului și antebrațului:
● Roagă copilul să ia pauze frecvente de la activitățile care necesită mișcări extinse ale mâinii/ încheieturii mâinii.
●Este important ca micuțul tău să evite ridicarea obiectelor cu brațul întins, să evite prinderea și apucarea repetitivă cu mâna și încheietura mâinii. 
● Vitală este și antrenarea cu greutăți cu cotul într-o poziție parțial îndoită.  
● Când practică o lovitură de tenis, copilul sau adolescentul ar trebui să-și folosească întregul corp inferior, șoldul, pelvisul și spatele și să-și folosească cât mai puțin cotul. Folosirea unor tehnicii adecvate în tenis poate ajuta la reducerea simptomelor.  

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Academy of Orthopedic Surgeons and American Academy of Pediatrics - Best Treatment for Lateral Epicondylitis Remains a Matter of Debate
https://www.aaos.org/aaosnow/2012/dec/clinical/clinical2/
Ann & Robert H.Lurie Children's Hospital of Chicago - Tennis Elbow
https://www.luriechildrens.org/en/specialties-conditions/tennis-elbow/
Cincinnati Children's - Tennis Elbow (Lateral Epicondylitis)
https://www.cincinnatichildrens.org/health/t/tennis-elbow
Columbia University Irving Medical Center - Lateral Epicondylitis / Tennis Elbow (Pediatric)
https://www.columbiadoctors.org/treatments-conditions/lateral-epicondylitis-tennis-elbow-pediatric

 

 

 

 


 

Te-ar mai putea interesa și...

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0