Mersul la doctor cu copilul – cum tratezi situatia

Vizita la doctor cu copilul poate fi o adevărată provocare pentru părinți, care adesea nu știu cum să procedeze pentru a face situația cât mai ușor de suportat pentru toate părțile implicate - copil, medic și părinți. Discutăm în acest articol despre temerile copilului când merge la doctor și cum pot părinții să îi fie mai bine alături celui mic pentru a-și depăși temerile.

Fie că mergi la medic cu copilul pentru un control de rutină, fie că este vorba despre o situație de sănătate ceva mai complicată, deci vorbim de un copil bolnav, acesta poate fi speriat și poate avea reacții greu de controlat, pe care, ca părinte, e bine să le știi și, pe cât posibil, să le previi.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Ce îl înspăimântă, de fapt, pe copil atunci când trebuie să meargă la doctor?

Iată care sunt temerile pe care le poate avea un copil când e vorba să meargă la medic:

Teama de separare

În special copiii mai mici, cei care încă nu au ajuns la vârsta de mers la școală, se tem că vor fi separați de părinți în timpul examenului medical și deci nu ar putea să se mai simtă protejați de aceștia.

Teama de durere

Copiii se tem și de durerile pe care le poate implica un control medical. Injecțiile, dar și unele analize pot fi dureroase, iar un copil bolnav care a mai fost la doctor și știe deja ce îl așteaptă, poate căpăta o teamă accentuată datorită durerii resimțite uneori în timpul consultului medical. În plus, copiii pot avea senzația că durerea pe care o implică uneori mersul la medic este o pedeapsă pentru momentele lor de „necumințenie”.

Teama de medic

Un copil obișnuit să i se vorbească mereu frumos și să fie ocrotit se poate speria de un medic sau un asistent medical mai grăbit și mai sever, concentrat pe ceea ce face, dar poate avea și senzația că medicul poate vedea în interiorul lui toate acele lucruri pe care părinții lui nu le văd sau nu le știu.

Teama de necunoscut

Copiii, ca și adulții, se pot simți anxioși în fața necunoscutului, este destul de greu și pentru unii și pentru ceilalți să se confrunte cu ceea ce nu știu încă despre corpul lor, despre eventualele pericole care vizează sănătatea și buna funcționare a individului.

Cum poți ajuta copilul să depășească temerile legate de medici și spitale?

Există câteva lucruri pe care le poți face pentru a combate sau măcar reduce temerile celui mic când trebuie să mergeți la doctor:

Discută cu el înainte de a merge la medic, chiar cu câteva zile înainte

Nu îți lua copilul prin surprindere cu o vizită neprogramată la medic. Vorbește cu el din timp, inclusiv înainte de a pleca de acasă, spune-i unde mergeți și povestește-i despre vizita la medic abordând o atitudine pozitivă, dar onestă. Este inutil să-i minți sau să îi păcălești pe copii, acest lucru îi va face să-și piardă încrederea și în tine, ca părinte, și în medici.

Dacă e vorba de un copil bolnav și scopul vizitei este diagnosticarea, explică-i că trebuie să mergeți la medic pentru ca acesta să depisteze problema pe care o are, iar apoi să o trateze. În cazul vaccinurilor sau intervențiilor mai dureroase trebuie să știe că acestea îl pot durea, pentru a putea să se obișnuiască treptat cu gândul. 

De asemenea poate fi util să dezvolți strategii de genul numărătorii: „Te va durea doar până numărăm de la 1 la 5 (sau 6 sau 7)”. Numărând împreună cu el îi dai siguranță că durerea nu este eternă și că poate face față, va fi mai curajos, va plânge mai puțin și se va putea sprijini pe tine.

Dacă este vorba despre un control de rutină, explică-i celui mic că acest control ajută medicul să îi monitorizeze creșterea și evoluția și că nu implică nicio analiză sau procedură dureroasă. Specifică faptul că toți copiii sănătoși merg la medic pentru un asemenea control.

Elimină temerile celui mic, una câte una

Răspunde-i copilului la orice întrebări are, pe înțelesul lui, și întreabă-l și tu care sunt temerile sale cu privire la vizita la doctor. Empatizează cu eventuala lui spaimă și încearcă să-i atenuezi neliniștea. Încearcă, de asemenea, să îl faci pe cel mic să nu se simtă vinovat de ceva pentru că merge la medic. Adică, dacă urmează o procedură dureroasă, spune-i că acest lucru nu este o pedeapsă pentru el, ci pur și simplu e nevoie să treacă prin ea ca să fie mai sănătos.

Pentru ca acest lucru să funcționeze, este esențial să nu îl ameninți pe cel mic cu mersul la doctor atunci când face un lucru greșit sau când este obraznic. Mulți copii sunt amenințați cu medicul atunci când fac ceva greșit - „lasă, că dacă nu ești cuminte, vine doctorul și îți face o injecție!” - de aceea foarte mulți micuți asociază medicul cu ceva rău.

Găsește un medic cu care cel mic să rezoneze

Încearcă să găsești un medic pediatru cu care cel mic să se simtă în siguranță: un copil bolnav care nu suportă să meargă la un medic pe care nu îl place nu e o priveliște plăcută, când tu, ca părinte, nu știi ce să-i faci ca să îi fie bine. Astfel, dacă îl duci la un medic mai răbdător și mai calm, vei reuși să îi reduci copilului teama de doctor, ba chiar s-ar putea să te întrebe el când mai mergeți la medic.

Joacă-te cu cel mic de-a doctorul

Acasă, joacă-te cu copilul tău, încă de când este foarte mic, de-a doctorul. Astfel, micuțul va privi această activitate ca pe ceva normal și va fi mult mai relaxat cu privire la vizita la medic. În timpul jocului pe roluri, consultă-l pe cel mic, prefă-te că îi faci o injecție și invită-l să procedeze la fel. În acest fel, copilul se va obișnui cu aceste proceduri medicale și va coopera mai bine pe viitor când chiar va fi nevoie să meargă la medic - includem aici și mersul la stomatolog.

Când trebuie dus un copil sănătos la medic?

Vizita unui copil sănătos la medic poate fi necesară în diferite situații pentru ca părinții să se asigure că acesta se dezvoltă sănătos. Iată câteva motive comune pentru care este recomandat să duci un copil sănătos la medic:

Respectarea vizitelor indicate de pediatru

Este recomandat să se programeze vizite regulate la doctor pentru copilul conform programului de îngrijire pediatrică recomandat. Aceste vizite regulate permit monitorizarea dezvoltării copilului, evaluarea stării lui de sănătate și oferirea de sfaturi și îndrumări pentru îngrijirea acestuia.

Vaccinări 

Este esențial ca părinții să urmeze programul de vaccinări recomandat pentru copil pentru a-l proteja împotriva bolilor infecțioase. Medicul pediatru poate administra vaccinurile și poate oferi informații despre siguranța și importanța acestora.

Boală sau simptome suspecte

Dacă e vorba de un copil bolnav, deci care prezintă simptome de boală sau disconfort, cum ar fi febră persistentă, dificultăți de respirație, dureri severe, vărsături sau diaree care continuă, este important ca micuțul să fie dus la medic pentru evaluare și tratament adecvat.

Evaluare a dezvoltării și a performanțelor școlare

Medicul pediatru poate oferi evaluări și monitorizare a dezvoltării fizice, cognitive și sociale a copilului. Dacă ai îngrijorări privind performanța școlară sau comportamentul copilului, medicul îți poate oferi sfaturi și recomandări pentru a gestiona mai bine aceste aspecte.

Consiliere și îndrumare pentru părinți

Medicul pediatru poate oferi, de asemenea, consiliere și îndrumare pentru părinți cu privire la îngrijirea și creșterea copilului, în ce privește alimentația sănătoasă, rutina de somn, măsuri pentru a-l organiza și disciplina pe cel mic și alte aspecte legate de creșterea copilului.

Când să duci copilul de urgență la medic?

  • Dacă cel mic are o temperatură a corpului ridicată (de obicei, peste 38°C), este indicat să-l duci la medic, mai ales dacă febra persistă sau este însoțită de alte simptome severe sau semne de disconfort.
  • Când copilul are dificultăți de respirație sau respiră rapid și superficial, este important să fie dus la medic pentru evaluare și tratament adecvat.
  • În cazul în care copilul se confruntă cu vărsături și diaree care persistă sau care sunt severe și îl fac să devină deshidratat, este recomandat să fie dus cât mai repede la doctor.
  • În situația în care copilul se plânge de dureri severe sau este în incapacitatea de a face anumite mișcări din cauza durerii, este indicat să fie dus la medic pentru investigații și tratament adecvat.
  • Dacă cel mic dezvoltă o erupție cutanată care este severă, persistentă și însoțită de alte simptome, cum ar fi febră sau dificultăți de respirație, este necesar să fie dus la medicul pediatru.
  • Și dacă părinții sau cei care au grijă de copil observă schimbări bruște în comportamentul acestuia, cum ar fi letargie, confuzie sau iritabilitate excesivă, este indicat să fie dus la un consult medical.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MedlinePlus - Well-child visits
https://medlineplus.gov/ency/article/001928.htm
Children’s Hospital of Philadephia - When Your Child Is Afraid of the Doctor
https://www.chop.edu/news/health-tip/when-your-child-afraid-doctor


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0