Spondilita: Ce este? Tipuri si Simptome & Cauze

Informatii generale despre spondilita
  a. Ce este spondilita
  b. Cauze ale spondilitei
  c. Simptome ale spondilitei
  d. Tipuri de spondilita
  e. Investigatii si metode de diagnostic pentru spondilita
  f. Factori de risc pentru spondilita
  g. Evolutia spondilitei

Tratarea spondilitei

 a. Tratamentul medicamentos pentru spondilita
 b. Tratament kinetoterapeutic si fizioterapie pentru spondilita
 c. Remedii naturiste pentru spondilita
 d. Terapii alternative pentru spondilita 
 e. Tratamentul chirurgical pentru spondilita
 f. Schimbari in stilul de viata

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Prevenirea spondilitei

Cand sa mergi la doctor

 

Informatii generale despre spondilita

O inflamatie - care poate fi de natura traumatica, infectioasa ori tuberculoasa - a coloanei vertebrale se numeste spondilita. Termenul de "spondilita" descrie o inflamatie a unei vertebre sau a mai multor vertebre si nu trebuie confundat cu termenul de "spondiloza".

Ce este spondilita

Spondilita este o inflamatie a vertebrelor, a coloanei vertebrale. Ea este o forma de spondilopatie, un nume generic folosit pentru a descrie afectiunile coloanei vertebrale. In multe cazuri, spondilita implica una sau mai multe articulatii ale coloanei vertebrale, boala care, in sine, este numita spondiloartrita. Spondiloartrita este numele dat unui grup de boli reumatice inrudite, care in principal afecteaza coloana vertebrala si alte articulatii. Spondiloartrita poate fi denumita uneori si "spondiloartropatie" si, informal, "spondilita".

Termenul "seronegativa" poate sa insoteasca oricare dintre acesti termeni si, pe scurt, inseamna ca anumiti anticorpi asociati in mod frecvent cu artrita reumatoida si cu alte boli reumatice nu sunt prezenti in sangele testat al pacientului. Prin urmare, termenul "spondiloartrita" este sinonim cu "spondiloartropatia" si cu "spondilita".

Ca sa recunosti spondilita, trebuie sa stii ca trasaturile cele mai comune ale acesteia includ: durere de spate de natura inflamatorie, precum si durere si inflamatie in zona pelvisului, gatului, intestinului, ochilor, călcâielor si a altor articulatii mai mari. Spondiloartrita sau spondilita este o forma de artrita inflamatorie, care de obicei debuteaza intre 17 si 45 de ani.

Inflamatia sistemica este o trasatura-cheie care ajuta specialistii sa faca diferenta intre spondilita si alte tipuri de artrita, inclusiv cand vine vorba de uzura si de distrugerea cartilajului, o caracteristica a osteoartritei (asa cum mai este numita artroza).

Cauze ale spondilitei

Spondilita anchilozanta este o boala inflamatoare cronica ce afecteaza coloana vertebrala, dar si articulatiile mari periferice. Inca din stadiul precoce al bolii, sunt afectate articulatiile sacroiliace, iar tardiv, boala evolueaza spre anchiloza coloanei vertebrale.

Spondilita are o evolutie indelungata, cu exacerbari si remisiuni spontane sau terapeutice. Spondilita (anchilozanta) este o boala autoimuna, iar adevarata ei cauza este necunoscuta, dar unii factori de risc par sa joace un rol important in dezvoltarea acestei boli. Mai bine spus, spondilita anchilozantă este atât un tip de artrită autoimună, cât și o boală inflamatorie cronică. O boală autoimună se dezvoltă atunci când corpul tău atacă propriile țesuturi sănătoase. Spondilita anchilozantă este, de asemenea, o afecțiune inflamatorie care implică articulații inflamate sau umflate.

Chiar daca are o cauza necunoscuta, spondilita tinde sa fie mostenita in familie, asa ca genetica probabil ca joaca un rol. Daca parintii sau fratii ori surorile tale au spondilita anchilozanta, inseamna ca tu esti de 10 sau de 20 de ori mai predispus sa fii diagnosticat cu boala, comparativ cu cineva care nu are antecedente familiale.

Funcționarea defectuoasă a genei asociate cu spondilita anchilozantă, ERAP1, este legată de pierderea unui anumit tip de celulă imunitară, care pare să contribuie la procesul de inflamație asociat bolii, potrivit unui studiu la șoareci.

Cercetătorii doresc acum să treacă la studiile pe oameni în următorii ani pentru a valida aceste descoperiri. Studiul, „Șoarecii cu deficit de ERAP1 au redus celulele T reglatoare de tip 1 și dezvoltă caracteristici scheletice și intestinale ale spondilitei anchilozante”, a fost publicat în Scientific Reports in 2018. Gena ERAP1 conduce producerea unei proteine ​​numite aminopeptidază 1 reticulului endoplasmatic (ERAP1), care, conform studiilor moleculare, are două funcții cunoscute:

  • Taie mai multe proteine ​​​​care se găsesc pe suprafața celulei cunoscute sub numele de receptori de citokine. Procedând astfel, ERAP1 diminuează capacitatea acestor receptori de a transmite semnale chimice în celulă, afectând direct răspunsul inflamator al organismului.
  • Acesta scindează multe tipuri de proteine ​​în bucăți mai mici numite peptide, astfel încât acestea să poată fi recunoscute - ca fiind bune (sănătoase) sau rele (boli) - de către sistemul imunitar. Apoi, sistemul imunitar „decide” dacă să distrugă celulele în care se află aceste peptide, în funcție de faptul că sunt bune sau rele.

Spondilita anchilozantă (SA), o artrită inflamatorie comună a coloanei vertebrale, care poate afecta persoane de până la 17 ani, este asociată cu variații genetice ale genei antigenului leucocitar uman (HLA), în special cu mutația genei HLA-B*27.

Cu toate acestea, mecanismul exact care stă la baza inflamației și fuziunilor coloanei vertebrale în SA nu este încă înțeles.

„De exemplu, în timp ce peste 90% dintre pacienții cu SA au o variantă HLA-B*27, doar 1-5% dintre persoanele purtătoare de HLA-B*27 dezvoltă SA, ceea ce sugerează că trebuie să fie prezenți factori de risc suplimentari”, au explicat cercetătorii.

În timp ce se crede că HLA-B*27 contribuie la 23% din riscul genetic pentru SA, există interacțiuni genetice puternice între prezența unor variante specifice ale genei ERAP1 și HLA-B*27.

Studiile de asociere la nivelul genomului au arătat că modificarea doar a unuia dintre blocurile de construcție a genei ERAP1, numită nucleotidă, compromite cumva funcția ERAP1. Cu toate acestea, rămâne neclar modul în care această genă contribuie la mecanismele bolii care stau la baza SA.

Simptome ale spondilitei

Familia de boli ce intra sub umbrela spondilitei este impartita in mai multe categorii individuale, in functie de trasatura sau trasaturile predominante ale bolii. Insa chiar daca exista mai multe tipologii, sunt cateva similaritati (simptome) care pot sa apara in orice tip de spondilita.

Aceste simptome sunt:

• inflamatie in zona pelvisului si coloanei vertebrale care, de obicei, provoaca o durere de spate inflamatorie;

• durere si/sau umflatura in orice alta articulatie din corp (solduri, genunchi, glezne, picioare, maini, incheieturile mainilor, coate, umeri, etc.);

• uveita (un tip de inflamatie oculara) / irită (o boala in care inflamatia afecteaza irisul), adica debutul rapid al durerii marcate si roseata la un singur ochi, la un moment dat;

• eruptie cutanata data de psoriazis;

• inflamatie in intestine (boala Crohn, colita ulcerativa, colita nediferentiata);

• boala dactylitis sau cand degetele seamana cu niste carnati, adica inflamatia de-a lungul tendoanelor degetelor de la maini sau de la picioare;

• entezita, o inflamatie in care tendoanele si ligamentele ating osul; aceasta apare in mod frecvent la spate sau in partea de jos a calcaiului.

 

Persoanele care au spondilita anchilozanta ar putea descrie urmatoarele simptome care au legatura cu durerea:

• durere de gat (zona cervicala) - gatul poate fi dureros si/sau rigid;

• durere a articulatiilor periferice - aproape jumatate dintre pacientii cu spondilita anchilozanta dezvolta inflamatie la articulatiile de la maini si de la picioare; durerea si rigiditatea sunt cele mai intalnite in: genunchi, umar, glezna, tendonul lui Ahile, durere in zona călcâiului (inflamatia fasciei plantare);

• durere si redoare (rigiditate) care se imbunatatesc, se amelioreaza o data ce persoana face miscare, face exercitii fizice; durerea in spondilita anchilozanta se agraveaza in perioadele de repaus sau de inactivitate;

• redoare (rigiditate) matinala - articulatiile afectate se simt rigide dupa ce persoana se da jos din pat si miscarile se imbunatatesc o data ce persoana face miscare sau face un dus cald;

• durere care intrerupe somnul persoanei, adeseori in a doua jumatate a noptii;

• sensibilitate - multi pacienti spun ca au o sensibilitate deasupra zonei de inflamatie;

• pusee dureroase - aproape toate persoanele cu spondilita anchilozanta spun ca se confrunta cu accese sau episoade dureroase ale bolii, perioade de timp cand simptomele sunt vizibil agravate;

• roseata ochilor si durere oculara - intre 30% si 40% dintre oamenii cu spondilita anchilizanta se confrunta cu o boala inflamatorie a ochilor, numita uveita cel putin o data; uveita, numita uneori si irită, poate cauza roseata ochiului, disconfort ocular, sensibilitate la lumina si vedere slabita, deteriorata.

Tulburările intestinale, care au fost anterior legate de SA, au fost prezente și in cadrul studiului „Șoarecii cu deficit de ERAP1 au redus celulele T reglatoare de tip 1 și dezvoltă caracteristici scheletice și intestinale ale spondilitei anchilozante”, publicat în Scientific Reports in 2018. 

 Acestea au inclus disbioza – dezechilibru al bacteriilor intestinale, unde domină tipul „rele” de microorganisme – și o susceptibilitate crescută la colita indusă de sulfat de sodiu dextran (DSS) (adică inflamația colonului). Modelul de colită indusă de DSS este utilizat pe scară largă din cauza numeroaselor asemănări cu colita ulceroasă umană.

Pentru a afla dacă ar putea elimina disbioza intestinală, cercetătorii au separat puii de șoarece nou-născuți fără o genă funcțională ERAP1 într-o nouă cușcă pentru a fi crescută de un surogat sănătos, mai degrabă decât de mama lor biologică.

Acest lucru a dus la modificări semnificative ale bacteriilor intestinale. Cu toate acestea, în ciuda modificărilor observate în microbiota intestinală, acestea nu au afectat caracteristicile scheletice și musculare legate de spondilita anchilozanta.

Cand sa mergi la doctor

Cere ingrijiri medicale daca ai durere in zona lombara sau durere in zona feselor care se instaleaza lent sau care este agravata dimineata sau simti o durere care te trezeste din somn in a doua jumatate a noptii - indeosebi daca aceasta durere se imbunatateste o data ce faci exercitii fizice si miscare si daca se agraveaza in perioadele de repaus.

Mergi imediat la un oftalmolog pentru un control, daca te confrunti cu dureri oculare, ai ochiul sau ambii ochi inrositi, ai o sensibilitate severa la lumina sau ai vederea incetosata.

Tipuri de spondilita

Bolile din familia spondiloartritei (spondilitei) sunt in prezent grupate sau clasificate in mai multe tipuri.

• Spondilita anchilozanta - este o forma de artrita care afecteaza in principal coloana vertebrala, desi pot fi afectate si alte articulatii. Boala cauzeaza inflamatia vertebrelor (articulatiilor coloanei vertebrale), ceea ce poate duce la durere cronica severa si la disconfort. In cazurile mai avansate, aceasta inflamatie poate duce la anchiloza - formarea de masa osoasa noua la nivelul coloanei vertebrale - care determina ca unele sectiuni din coloana vertebrala sa se "sudeze", sa se contopeasca intr-o pozitie fixa, imobila. Cu alte cuvinte, anchiloza este o intepenire a articulatiei.

• Artrita enteropatica sau artrita asociata cu bolile inflamatorii intestinale - este o forma de artrita cronica inflamatorie, asociata cu aparitia unei boli inflamatorii intestinale, iar doua dintre cele mai cunoscute tipuri de astfel de boli sunt colita ulcerativa si boala Crohn. Aproape 1 din 5 oameni cu boala Crohn sau cu colita ulcerativa va dezvolta artrita enteropatica. Cele mai afectate zone de artrita enteropatica sunt articulatiile membrelor periferice si, in unele cazuri, intreaga coloana vertebrala poate fi afectata.

• Artrita psoriazica - Sa ne aducem aminte ca psoriazisul este o boala de piele care apare cel mai frecvent pe coate, pe genunchi si pe scalp, dar poate acoperi si mare parte a corpului. Este o boala cronica inflamatorie ce afecteaza pielea, scalpul, unghiile si articulatiile. Pana la 30% dintre pacientii cu psoriazis dezvolta si artrita psoriazica. In majoritatea cazurilor (desi nu intotdeauna), psoriazisul precede artrita uneori cu multi ani.

Cand simptomele artritei au loc in acelasi timp cu psoriazisul, boala se numeste artrita psoriazica. In aceste cazuri, articulatiile de la capatul degetelor sunt cele mai afectate, provocand durere si inflamatie. Aproximativ 20% dintre pacientii cu artrita psoriazica vor dezvolta afectari la nivelul coloanei vertebrale, ceea ce se numeste spondilita psoriazica.

Inflamatia din coloana vertebrala poate duce la sudarea sau lipirea completa, la fel ca in cazul spondilitei anchilozante, sau afecteaza doar anumite zone, cum ar fi zona lombara (partea inferioara a spatelui) sau zona gatului. Pacientii care au rezultate pozitive la antigenul HLA-B27 au sanse mai mari ca boala lor sa progreseze spre coloana vertebrala.

• Spondilartrita nediferentiata - este un termen folosit pentru a descrie semnele si simptomele unei forme de spondilita in cazul cuiva care nu intalneste criteriile pentru un diagnostic definitiv de spondilita anchilozanta sau un diagnostic pentru o boala inrudita cu aceasta.

Pe langa acestea, exista si alte tipuri de spondilita, cum ar fi:

• Spondilita ankilopoetica sau boala Marie-Strumpell; Retine ca "boala Marie-Strumpell" este un sinonim pentru spondilita anchilozanta. A fost numita asa dupa neurologul francez Pierre Marie si dupa neurologul german Adolph Strümpell. Este o forma de inflamatie cronica a coloanei vertebrale si a articulatiilor sacroiliace. Inflamatia cronica in aceste zone cauzeaza durere si redoare (rigiditate) in coloana vertebrala si in preajma ei. In timp, spondilita poate duce la o cimentare completa a vertebrelor (vertebrele se sudeaza intre ele), un proces numit anchiloza.

• Spondilita post-traumatica sau boala Kümmell - Retine ca "boala Kummel" este un nume folosit pentru osteonecroza si pentru colapsul de corp vertebral. Aceasta boala reprezinta colapsul intarziat (de obicei, doua saptamani) al corpului vertebral, din cauza ischemiei si fracturilor marginilor corpului vertebral dupa un traumatism major. Factorii de risc includ: osteoporoza, folosirea medicamentelor din clasa corticosteroizilor, alcoolismul si terapia cu radiatii.

• Spondilita tuberculoasa sau boala Pott; Retine ca spondilita tuberculoasa, cunoscuta si sub numele de "boala Pott", se refera la o boala tuberculoasa a vertebrelor, marcata de rigiditatea coloanei vertebrale, de durere la miscare, de sensibilitate la presiune, de proeminenta unor vertebre ale coloanei si, ocazional, de dureri abdominale, formarea unor abcese si de paralizie.

Boala Pott se refera la implicarea corpului vertebral si a discurilor intervertebrale in cazurile de tuberculoza. Coloana vertebrala este zona cea mai frecvent afectata de tuberculoza vertebrala, iar simptomele cele mai intalnite sunt durerea de spate si slabiciunea membrelor inferioare / paraplegia.

Investigatii si metode de diagnostic pentru spondilita

Diagnosticul spondilitei anchilozante este bazat pe mai multi factori, cum ar fi:

• simptomele pe care le are pacientul;

• descoperirile pe care le face medicul in timpul consultului (examenului clinic);

• radiografiilor spatelui si pelvisului;

• masuratorilor pieptului atunci cand persoana respira;

• rezultatele testelor de laborator.

Nu exista un test specific pentru a diagnostica spondilita anchilozanta, dar testele imagistice (cum ar fi radiografia si imagistica prin rezonanta magnetica, abreviata IRM sau RMN) pot sa arate dovada inflamatiei in articulatia sacro-iliaca. Medicul tau iti poate recomanda un numar mai mare de diverse teste de sange care pot sugera ca ai spondilita anchilozanta.

De exemplu, daca ai aceasta boala, ai mari sanse sa ai o viteza mare de sedimentare a hematiilor (eritrocitelor), prescurtata VSH, si un nivel mare al proteinei C-reactive, o proteina care poate avea valori mari in cazurile de inflamatie in corp. Aceste doua teste sunt indicatorii generali ai inflamatiei in corpul tau.

Pentru a exclude alte cauze ale artritei inflamatorii, medicul poate recomanda teste pentru factorul reumatoid (un anticorp intalnit in cazurile de poliartrita reumatoida) si teste pentru anticorpii antinucleari (intalniti in cazurile de lupus si alte afectiuni similare), iar rezultatele acestor teste sunt, de obicei, negative in spondilita anchilozanta.

Intre 85 si 90% dintre persoanele caucaziene cu spondilita anchilozanta au rezultate pozitive pentru markerul HLA-B27, asa ca si acesta este un test pe care ti-l poate recomanda medicul specialist.

Factori de risc pentru spondilita

Exista mai multi factori care pot determina riscul unei persoane de a face spondilita anchilozanta. Acestia sunt:

• Antecedentele familiale - un istoric familial de spondilita anchilozanta este un factor de risc, impreuna cu prezenta proteinein HLA-B27;

• Varsta - spre deosebire de alte boli reumatice sau alte forme de artrita, simptomele initiale ale spondilitei anchilozante apar adeseori intre 20 si 40 de ani.

• Sexul - spondilita anchilozanta este mai intalnita la barbati, dar boala este observata si la femei.

• Ereditatea - prezenta unui marker genetic numit HLA-B27 indica un risc crescut de spondilita anchilozanta;

• Antecedentele medicale ale persoanei - infectiile gastrointestinale si genitourinare cresc, de asemenea, riscul de a face spondilita anchilozanta.

Evolutia spondilitei

Spondilita anchilozanta afecteaza in cea mai mare parte coloana vertebrala si articulatiile sacroiliace. Exista doua articulatii sacroiliace pe fiecare parte a coloanei tale vertebrale, in pelvisul tau. Este inca neclar ce anume cauzeaza inflamatia care are drept rezultat rigiditatea (redoarea) vertebrelor. Cu toate acestea, se crede ca factorii genetici joaca un rol in acest sens.

Pe masura ce vertebrele inflamate produc mai multa masa osoasa, ele ajung in cele din urma sa se sudeze, sa se lipeasca unele de altele. Aceasta "sudare" sau fuziune cuprinde discurile intervertebrale care absorb socurile si limiteaza grav flexibilitatea coloanei vertebrale. Cand vertebrele se sudeaza sau se lipesc, uneori aceasta situatie se numeste "coloana de bambus" sau "baston de bambus".

In cele din urma, vertebrele din coloana se sudeaza unele de altele, iar acest lucru inseamna ca pacientului ii este dificil sa se aplece in fata sau in spate (sa isi indoaie coloana in orice directie). Persoanele cu spondilita anchilozanta se pot trezi cu o coloana foarte rigida si observa ca le este greu sa stea jos sau sa stea in picioare pe perioade mai lungi de timp.

Tratarea spondilitei

Pentru ca nu exista un leac sau o cale de vindecare pentru spondilita anchilozanta, tratamentul tau (daca ai aceasta boala) se va concentra pe managementul durerii si pe prevenirea dizabilitatii.

Tratamentul medicamentos pentru spondilita

Medicamentele din clasa antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul sau naproxenul, sunt adeseori folosite pentru a tine sub control durerea si inflamatia. Atunci cand acestea nu ofera un rezultat suficient de bun si nu calmeaza durerea, medicul iti poate prescrie medicamente mai puternice.

Tratament kinetoterapeutic si fizioterapie pentru spondilita

Activitatea fizica este importanta in ceea ce priveste tratarea spondilitei. Exercitiile fizice zilnice sunt incurajate, pentru ca te ajuta sa mentii flexibilitatea coloanei vertebrale si sa mentii paleta sau gama de miscari. Fizioterapia si kinetoterapia pot fi recomandate de meticul tau, ca parte din tratament. Sa nu uitam ca si postura este importanta. Practicarea unei bune posturi este incurajata de medic si de fizioterapeut pentru a preveni deformarea coloanei vertebrale care ar putea sa apara in stadiile mai inaintate ale spondilitei anchilozante.

Remedii naturiste pentru spondilita

Inainte de a incerca remedii din plante, cere sfatul unui medic fitoterapeut, deoarece el iti poate recomanda cel mai bun tratament naturist pentru spondilita.

Poti folosi ghimbirul, piperul negru si orice alte plante ce ajuta digestia atunci cand prepari mancarea. Acestea vor ajuta la detoxifierea corpului tau.

De asemenea, poti consuma 1 lingura de turmeric in fiecare zi, dupa ce ai fiert pudra in lapte, pret de o jumatate de ora. Mananca fructe si legume pentru a-ti lua toate vitaminele necesare si bea lapte, pentru a-ti asigura necesarul de calciu.

Alte remedii naturiste pentru spondilita anchilozanta:

Boswellia - durerea si rigiditatea articulara sunt cele mai neplacute aspecte ale spondilitei anchilozante. Pentru a avea un efect care reduce durerea, poti folosi Boswellia, pentru ca este o planta extrem de eficienta, cu un puternic efect antiinflamator. Ea blocheaza substantele chimice responsabile pentru inflamatia din corp. Poti lua, la recomandarea medicului, 1 gram de extract de Boswellia pe zi, pentru a calma simptomele spondilitei anchilozante.

Turmericul - este o planta foarte eficienta, tot cu efect antiinflamator. Curcumina, substanta activa din turmeric, are o actiune excelenta impotriva inflamatiei. Pentru a calma simptomele, fa-ti o pasta din turmeric, cu cateva picaturi de miere. Ia aceasta pasta de cel putin doua ori pe zi si te vei simti mai bine.

Gheara diavolului - efectul acestei plante a fost indelung studiat, iar studiile au aratat ca este chiar foarte eficienta in reducerea inflamatiei si durerii in bolile musculoscheletice. Radacinile acestei plante au proprietati antiinflamatoare, anti-artritice si analgezice. Este extrem de utila in tratarea durerii lombare, care este cel mai intalnit tip de durere la pacientii care sufera de spondilita anchilozanta.

 

Terapii alternative pentru spondilita

Aplicarea compreselor calde pe articulatiile rigide poate ajuta la reducerea durerii si sensibilitatii. Aplicarea compreselor reci, cu gheata, ajuta la reducerea umflaturii, asa ca poti incerca si aceste terapii alternative. Acupunctura este un alt remediu pentru a calma durerea, folosit inca din cele mai vechi timpuri. Metoda implica introducerea unor ace subtiri in anumite puncte de pe pielea ta. Unii pacienti au raportat ca acupunctura le-a calmat durerea in spondilita anchilozanta.

Tratamentul chirurgical pentru spondilita

Daca ai o deteriorare sau o afectare severa a coloanei vertebrale sau o deformare la nivelul articulatiilor genunchilor si articulatiilor soldurilor, interventia chirurgicala s-ar putea sa fie necesara in cazul tau. Cere sfatul medicului in aceasta privinta.

Schimbari in stilul de viata

Pe langa faptul ca mergi la controale regulate la cabinetul medicului tau specialist si ca iti iei medicamentele intocmai cum ti-au fost prescrise, exista unele lucruri si schimbari in stilul de viata pe care le poti face pentru ca acestea te ajuta sa faci fata bolii tale.

• Fii o persoana activa fizic - exercitiile pot ajuta la calmarea durerii, la mentinerea flexibilitatii si la imbunatatirea posturii; asa ca e bine sa ai o viata activa, sa faci miscare in mod regulat si sa faci fizioterapie impreuna cu un specialist.

• Aplica, daca vrei, comprese calde sau reci - caldura aplicata pe articulatiile rigide si pe muschii incordati poate calma durerea si redoarea. Incearca sa folosesti, cand ai nevoie, comprese calde sau sa faci bai fierbinti sau dusuri fierbinti. Gheata aplicata pe zonele inflamate poate ajuta la reducerea umflaturii.

Nu fuma. Daca fumezi, este cazul sa renunti la acest viciu. Fumatul este in general un obicei nociv pentru sanatatea ta, dar el creeaza si mai multe probleme pentru pacientii cu spondilita anchilozanta, inclusiv probleme respiratorii.

• Practica o postura buna, exercitii care te ajuta sa ai o postura buna. Practica un exercitiu simplu, cum ar fi sa stai drept in fata unei oglinzi, pentru ca acest truc te poate ajuta sa eviti unele dintre problemele asociate cu spondilita anchilozanta.

Prevenirea spondilitei

Nu se stie cum poate fi prevenita spondilita anchilozanta, deoarece nimeni nu stie care este, in primul rand, cauza acestei boli. Cu toate acestea, daca suferi de spondilita anchilozanta, te poti concentra pe prevenirea dizabilitatii si afectarii coloanei vertebrale prin mentinerea unui stil de viata activ (sa faci miscare si fizioterapie, la recomandarea medicului), sa mananci sanatos si sa iti mentii greutatea corpului la un nivel considerat normal.

Nu uita!

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Spondilita anchilozanta este o boala cronica progresiva, care adeseori duce la dizabilitate. Cu ajutorul unui tratament agresiv si cu exercitii fizice zilnice, sub atenta supraveghere a unui fizioterapeut, cu ajutorul masajului medical poti incetini progresia bolii si poti duce o viata normala in continuare. 


Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: ERAP1 deficient mice have reduced Type 1 regulatory T cells and develop skeletal and intestinal features of Ankylosing Spondylitis. 2018 , Yuliya Pepelyayeva,  David P. W. Rastall,  Yasser A. Aldhamen,  Patrick O’Connell,  Sandra RaehtzFadel S

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0