Sportul îți dă dureri de spate? Ce faci greșit și când să apelezi la medic

Fie că faci sport în spațiu deschis ori la o sală de fitness, există uneori riscul de a suferi un disconfort sub o formă sau alta, iar în această direcție durerile de spate sunt probleme frecvente. Află când este cazul să apelezi la medic dacă durerile de spate nu îți dau pace.

Durerea lombară este al cincilea cel mai frecvent motiv dintre toate vizitele la medicul specialist. Aproximativ un sfert dintre adulți raportează dureri lombare care au durat cel puțin o zi întreagă în ultimele 3 luni, iar 7,6% raportează cel puțin un episod de durere lombară acută severă în decurs de 1 an. Ratele de prevalență a durerii lombare la sportivi variază între 1% și 40%. Leziunile de spate la tinerii sportivi sunt un fenomen comun, care apare la 10% până la 15% dintre participanți. Nu este clar dacă sportivii se confruntă cu dureri lombare mai des decât populația generală.

Examinarea clinică și abilitățile de constatare medicală sunt esențiale în diagnosticarea durerii lombare. Sportivii cu compromitere neurologică, febră, frisoane sau incontinență a funcției intestinale sau vezicale sau cei cu un mecanism de acțiune care ar putea duce la fracturi sau alte leziuni grave trebuie să fie evaluați mai întâi pentru cauze urgente.

Printre sporturile care au rate mai mari de dureri de spate se numără gimnastica, scufundările, ridicarea greutăților, golful, fotbalul american și canotajul. În gimnastică, incidența leziunilor de spate este de 11%. La jucătorii de fotbal, aceasta poate ajunge până la 50%. Nouăzeci la sută din toate leziunile suferite de jucătorii profesioniști de golf implică gâtul sau spatele. Ratele de leziuni la fetele de 15 și 16 ani care fac gimnastică, dans sau antrenament în sala de gimnastică sunt mai mari decât la populația generală, în timp ce schiul de fond și aerobicul sunt asociate cu o prevalență mai mică a durerilor lombare. Pentru băieți, voleiul, gimnastica, ridicarea greutăților, schiul alpin și snowboardingul sunt asociate cu o prevalență mai mare a durerilor lombare, în timp ce schiul de fond și aerobicul prezintă o prevalență mai mică.

Durerea de spate este un simptom și are multe cauze. Tulburările musculare, entorsele ligamentelor și contuziile țesuturilor moi reprezintă până la 97% din durerile de spate la populația adultă generală. Majoritatea sportivilor cu dureri lombare au o sursă benignă de durere. Tulpina musculară poate fi cea mai frecventă cauză a durerilor lombare la sportivi.

De ce apar durerile de spate după exercițiile fizice intense

Potrivit experților, aproape 90% dintre accidentările acute de spate se vor vindeca de la sine, în aproximativ 3 luni. Chiar și așa, uneori, durerile de spate pot fi o problemă mai gravă, care necesită consultul unui medic.

Iată câteva dintre cele mai frecvente accidentări la spate, asociate cu practicarea unui sport:

Durerile cervicale (de gât) 

Unele traumatisme au loc mai des în cazul anumitor sporturi. De exemplu, în fotbalul american, medicii întâlnesc frecvent accidentările la nivelul gâtului. Aceste traumatisme se manifestă printr-o senzație unilaterală de amorțeală sau furnicături în umăr, din cauză că sunt vizate terminațiile nervului cervical.

Rupturi de ligamente sau întinderile de mușchi în zona lombară (sub forma unor dureri lombare) 

Este posibil ca sportul pe care îl practici să îți provoace unul dintre aceste traumatisme - de exemplu, dacă ești la sala de fitness și încerci să ridici o greutate prea mare sau dacă folosești o tehnică greșită atunci când ridici greutățile. Durerile acute de spate (lombare), de tipul întinderilor musculare se vindecă de la sine, iar de multe ori, nu este nevoie să te consulte un medic pentru a le evalua.

Pentru dureri lombare minore, tratamentul poate fi pe bază de medicamente antiinflamatoare, de tipul ibuprofenului.

Fracturi și alte traumatisme ale structurilor care susțin coloana vertebrală 

În cazul acelor sporturi care implică mișcări repetitive, cum ar fi voleiul, gimnastica, dansul, scufundările, fracturile de stres ale coloanei vertebrale sunt destul de frecvente.
Numite și spondiloliză, acestea au loc când există o fisură sau ruptură într-o porțiune osoasă a coloanei vertebrale. Acest tip de accidentare paote cauza durere lombară.
Medicii tratează acest tip de problemă cu un corset pentru coloană sau spate și recomandă multă odihnă. În anumite cazuri, aceste accidentări necesită un tratament mai agresiv, mai ales dacă durerile de spate sunt puternice.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Când e cazul să apelezi la medic

În cazul în care te-ai accidentat în weekend, practicând un sport sau jucând fotbal, ori te-ai lovit la spate în timp ce făceai anumite exerciții la sală, și ai dureri, iată când este cazul să mergi la medic:

  • Durerea de spate se agravează din ce în ce mai mult.
  • Durerea radiază sau se extinde către picior sau ambele picioare sau îți provoacă slăbiciune
  • Apar modificări în ceea ce privește urinarea și defecarea
  • Durerea îți afectează echilibrul sau mersul
  • Durerea persistă mai mult de 2 luni.

Dacă te-ai confruntat cu oricare dintre aceste semnale de alarmă de mai sus, ar trebui să te vadă un medic, pentru a-ți evalua cât mai curând starea de sănătate. Dacă nu ai "bifat" niciunul dintre criteriile de mai sus, poate este cazul să iei un medicament pentru calmarea durerii.

Inactivitatea nu este recomandată

Experții spun că unul dintre cele mai rele și dăunătoare lucruri pe care le poți face dacă ai o durere acută de spate este să stai în pat și să fii inactiv. Mușchii și structurile care susțin spatele se slăbesc atunci când ești imobilizat la pat pe o perioadă de mai multe zile. Acest lucru poate duce la un cerc vicios, iar durerea ta de spate va continua.

De aceea, este foarte important să ceri cât mai curând sfatul unui medic, mai ales dacă durerea de spate nu este calmată cu ajutorul medicamentelor antiinflamatoare eliberate fără prescripție medicală.

Prevenirea leziunilor la nivelul spatelui

Există modalități de a-ți reduce riscul de a suferi o accidentare gravă a spatelui. Pentru aceasta, încearcă aceste sugestii:

  • Întărește-ți centrul corpului.
  • Folosește o formă și o tehnică adecvată atunci când ridici sau execuți exerciții.
  • Încălzește-te și întinde-te în fiecare zi.
  • Dormi suficient de mult și într-o poziție corectă pentru spate, pe o saltea bună.
  • Mențineți greutatea corporală ideală.
  • În cazul sporturilor care au și elemente exterioare, cum este ciclism, sport în sala de forță, ski, snowboard, golf, tenis sau altele, asigură-te că folosește obiecte potrivite pentru statura ta și că le utilizezi într-un mod corect.  

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Treatment Options for Low Back Pain in Athletes - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3445234/#:~:text=Sports%20that%20have%20higher%20rates,%2C%20American%20football%2C%20and%20rowing.&text=In%20gymnastics%2C%20the%20incidence%20of,be%20as%20high%20as%2050%25.&text=Ninety%20percent%20of%20all%20injuries,involve%20the%20neck%20or%20back.
Do You Have Sports-Related Back Pain? Know When to Call a Doctor - https://health.clevelandclinic.org/do-you-have-sports-related-back-pain-know-when-to-call-a-doctor/


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON


 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0