Recomandari dietetice pentru pacientii cu spondilita anchilozanta

Spondilita anchilozantă este o afecțiune cronică, de natură inflamatorie, care poate cauza durere și rigiditate la nivelul coloanei vertebrale. Aceasta este o formă de artrită care, din păcate, nu poate fi vindecată.

Vestea bună este că diagnosticarea timpurie, tratamentul adecvat și modificările dietetice și ale stilului de viață pot ameliora simptomele, ținând boala sub control și reducând riscul de complicații.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Dieta pacientului cu spondilită anchilozantă

Cu toate că nu există un regim alimentar pentru spondilita anchilozantă, unele alimente pot ajuta pacienții care suferă de această boală. Există alimente care pot favoriza acumularea de kilograme în plus, dar care pot declanșa totodată și procesul inflamator – acestea trebuie evitate.

În plus, este important ca pacienții diagnosticați cu această afecțiune să opteze pentru alimentele care ajută la combaterea inflamației, la menținerea oaselor puternice și la menținerea sănătoasă a inimii. 

Dieta poate fi chiar personalizată în funcție de răspunsul corpului la alimentele pe care pacientul le consumă. Specialiștii americani chiar recomandă pacienților să țină un jurnal alimentar pentru a urmări ce alimente le fac bine sau, din contra, le agravează simptomele.  

Menținerea greutății, importantă

Menținerea greutății este importantă pentru pacienții care suferă de spondilită anchilozantă, asta pentru că toate kilogramele în plus pun presiune suplimentară pe articulații și pe oase, agravând simptomele spondilitei. Mai mult decât atât, supraponderabilitatea crește riscul de declanșare a osteoartritei.

Un studiu recent arată că excesul de greutate corporală poate duce la simptome mai severe și un risc mai mare de leziuni structurale la pacienții cu spondilită anchilozantă 1. Potrivit acestei cercetări, între 168 de persoane de sex feminin cu spondilită anchilozantă, indicele de masă corporală (IMC) și nivelurile de proteină C reactivă (un marker al inflamației sangvine) a existat o puternică corelație.   

Adoptarea unei diete cu efect antiinflamator

Ce alimente ar trebui să incluzi în dietă

Adoptarea unei diete cu efect antiinflamator, precum dieta mediteraneană, poate reduce inflamația din organism, scăzând astfel și simptomele spondilitei anchilozante. De altfel, o cercetare recentă arată că adoptarea unei diete antiinflamatorii poate ajuta la gestionarea simptomelor spondilitei anchilozante2.  

Pacientul care adoptă o astfel de dietă ar trebui să se concentreze pe alimente integrale, pe bază de plante, bogate în antioxidanți, grăsimi sănătoase și fitonutrienți (nutrienți benefici care se găsesc în plante), precum legume, fructe, nuci, semințe, uleiuri sănătoase, cereale integrale și pește.

Fructele și legumele colorate sunt bogate în antioxidanți, care pot ameliora simptomele spondilitei anchilozante, pentru că protejează celulele de radicalii liberi, care pot contribui la inflamație.  

Din dieta pacientul cu spondilita anchilozantă nu ar trebui să lipsească nici ceapa, prazul, usturoiul și șalota, întrucât acestea conțin compuși, precum quercetina, un flavonoid cunoscut pentru capacitatea sa de a reduce inflamația. Ceapa roșie și galbenă conțin cele mai mari cantități din acești compuși antiinflamatori.  

Fructele de pădure au o cantitate mare de antioxidanți care luptă împotriva inflamației, inclusiv antociani și polifenoli. Căpșunile, zmeura, afinele și murele sunt fructe pe care le poți consuma dacă ai spondilită anchilozantă. Le poți include  în smoothie-uri, salate, dar și în bolul cu fulgi de ovăz. 

Legumele cu frunze verzi sunt bogate în minerale, precum magneziu, dar și în polifenoli, iar despre acestea oamenii de știință spun că pot reduce inflamația. Prin urmare, include în meniul zilnic spanac, varza kale. Le poți consuma sub formă de salate sau poți să le gătești la abur.

Din categoria legumelor benefice în spondilita anchilozantă fac parte și legumele crucifere, precum broccoli și conopida. Acestea au în compoziție un antioxidant numit sulforafan care reduce inflamația. 

Consumă uleiuri vegetale. Oleocantalul, care se găsește în uleiul de măsline și în alte uleiuri acționează în organism similar medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene. Printre uleiurile vegetale benefice se numără uleiul de măsline (de preferință extravirgin; pentru gătit la foc mic) și uleiul de avocado (pentru gătit la căldură mare). Folosește-le în locul untului și margarinei. 

Acidul alfa linoleic, un tip de acid gras Omega-3, care se găsește în nuci și semințe are efecte antiinflamatorii puternice. Printre alimentele bogate în acest tip de acid gras Omega-3 se numără nucile, migdalele, arahidele, fisticul, semințele de chia și semințe de in măcinate. Le poți consuma pe post de gustări, să le adaugi în salată sau să le consumi cu iaurt și fulgi de ovăz.

De altfel, nu uita să te hidratezi corespunzător. Bea între 8 și 10 pahare de apă în fiecare zi.

Ce alimente ar trebui să eviți

Ar trebui să limitezi sau chiar să elimini alimentele procesate și grăsimile saturate. Printre ingredientele inflamatorii de care ar trebui să te ferești se numără:

  • Zaharurile (din toate sursele), în special băuturi carbogazoase, shake-uri, bomboane, deserturi. Ghidurile dietetice pentru americani recomandă tuturor celor cu vârsta de 2 ani și mai mult să-și limiteze aportul de zaharuri adăugate la cel mult 10% din totalul caloriilor zilnice. 
  • Grăsimile trans - se găsesc, cu precădere, în alimentele prăjite, cum ar fi chipsurile și cartofii prăjiți. Oamenii de știință spun că acestea ar trebui evitate căci au cele mai dăunătoare efecte asupra sănătății.  
  • Carbohidrați rafinați, cum ar fi orezul alb, pâinea albă și produsele de patiserie
  • Acordă atenție și cărnii roșii, glutenului, lactatelor și ouălor, întrucât acestea pot compromite sistemul imunitar la unii pacienți, interferând cu remisiunea sau vindecarea.

Nu neglija importanța acizilor grași Omega-3

Acizii grași Omega-3 ar trebui să se regăsească în dieta pacienților diagnosticați cu spondilită anchilozantă. Studiile făcute recent au arătat că o dietă bogată în acizi grași Omega-3 are abilitatea de a reduce inflamația de la nivelul articulațiilor. 

Printre alimentele care conțin Omega-3 din belșug se numără: semințele de in, nucile, soia, uleiul de canola, somonul, tonul, macroul ori sardinele. Aportul de acizi grași Omega-3 poate fi mărit și prin administrarea unor suplimente dietetice.

Vitaminele și mineralele nu trebuie să lipsească din dietă

Vitaminele și mineralele sunt, de asemenea, esențiale pentru menținerea articulațiilor sănătoase și pentru încetinirea evoluției bolilor precum spondilita anchilozantă. Pentru a te bucura de vitamine și minerale din belșug, consumă cât mai multe fructe și legume. Un alt avantaj al dietei bogate în fructe și legume constă în faptul că acestea sunt sărace în calorii și bogate în fibre.

Calciul trebuie să facă și el parte din alimentația pacienților cu spondilită anchilozanta, asta pentru că această boală poate slăbi oasele. În plus, vitamina D joacă un rol important în menținerea sănătății oaselor, ajutând organismul să absoarbă calciul.

Un studiu din 2020 a constatat, de asemenea, că vitamina D este protectoare la persoanele cu spondilita anchilozantă3. Surse importante de calciu sunt: varza Kale, broccoli, produsele lactate, migdalele, sardinele la conservă, tofu îmbogățit cu calciu, cerealele îmbogățite cu calciu.

Organismul poate produce vitamina D în urma expunerii la soare, dar această vitamină poate să fie obținută și prin dietă din surse alimentare, cum ar fi gălbenușurile, băuturile fortificate (lapte și suc de portocale), peștele gras și uleiul de ficat de cod. Dacă nivelul de vitamina D este scăzut, medicul îți poate recomanda suplimente de vitamina D.

Cerealele integrale și alimentele de proveniență organică ar trebui și ele incluse în dieta celor care suferă de spondilită anchilozantă sau orice altă afecțiune a articulațiilor și oaselor. 

Cerealele integrale și alimentele organice reduc procesul inflamator. Pentru a descoperi ce alimente favorizează sau chiar declanșează inflamația, poți elimina temporar, pe rând, câte un aliment din dieta ta. Dacă observi o ameliorare a durerilor în perioada în care ai eliminat un aliment, e posibil ca acela să fie responsabil pentru agravarea inflamației și accentuarea durerilor resimțite.

Folosește mirodenii și condimente

Consumă și mirodenii și condimente cu potențial antiinflamator precum: usturoiul, ghimbirul sau turmericul. Toate acestea sunt folosite de sute de ani pentru proprietățile antiinflamatoare și curative pe care le au. Mai poți adăuga în preparate și piper, cuișoare și coriandru. Folosirea acestor condimente și mirodenii în timpul gătirii alimentelor este o modalitate excelentă de a da o aromă aparte mâncărurilor și de a ajuta la reducerea inflamației.

Concentrează-te pe alimentele proaspete 

În plus, e indicat să se evite alimentele care pot cauza inflamație: alimentele procesate, cele bogate în zahăr sau sare, alimentele grase și chiar și unele produse lactate. Încearcă să eviți consumul de alimente ambalate și să mizezi cât de mult poți pe alimente proaspete, cumpărate din piețe ori direct de la producător. Gătește cât mai des acasă și evită să mănânci în oraș, mai ales la restaurantele de tip fast-food.

Evită, de asemenea, și consumul de alcool, care nu numai că favorizează procesul inflamator, însă totodată poate interacționa și cu tratamentul medicamentos pe care îl urmezi pentru spondilita anchilozantă.

Ce suplimente alimentare sunt recomandate în spondilita anchilozantă

Unele suplimente dietetice pot fi benefice pacienților cu spondilită anchilozantă – medicul este cel în măsură să îți recomande cele mai potrivite suplimente pentru condiția ta. Probioticele sunt, de regulă, recomandate acestor pacienți. De altfel, înainte de a face schimbări în dietă, discută cu medicul care îți monitorizează boala, întrucât  unele medicamente pe care le iei pot interfera cu absorbția anumitor nutrienți.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin
DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Association of obesity with inflammation, disease severity and cardiovascular risk factors among patients with ankylosing spondylitis”, International Journal of Rheumatic Diseases, 2020, Chun-Hsiung Chen, Hung-An Chen, Chin-Hsiu Liu, Hsien-Tzung Liao, Chung-Tei Chou, Chen-Hung Chen
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1756-185X.13912    
2 Studiul ”Diet and the human gut microbiome: an international review”. Dig Dis Sci. 2020; Wilson AS, Koller KR, Ramaboli MC, et al. 
https://link.springer.com/article/10.1007/s10620-020-06112-w
3 Studiul „Peripheral vitamin D levels in ankylosing spondylitis: A systematic review and meta-analysis”. Front Med (Lausanne). 2022; Diao M, Peng J, Wang D, Wang H.
https://doi.org/10.3389/fmed.2022.972586
Spondylitis Association of America - Diet's Effect on Spondylitis Symptoms
https://spondylitis.org/about-spondylitis/treatment-information/diet-nutrition/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0