Masurarea glicemiei pe nemancate ar putea fi periculoasa pentru diabetici - Iata de ce! [studiu]

Un studiu mai vechi arată că lipsa micului dejun poate duce la fluctuații periculoase ale glicemiei. Experții spun că există câteva lucruri pe care pacienții cu diabet trebuie să le facă înainte de a-și testa glicemia, cum ar fi ajustarea dozelor medicamentelor și adoptarea unor porții mici la micul dejun.

Pentru o persoană sănătoasă, faptul că sare peste micul dejun sau că amână prima masa a zilei cu câteva ore, pentru recoltarea sângelui pe "nemâncate" nu este un efort prea mare. Însă pentru pacienții cu diabet, renunțarea subită la micul dejun poate duce la fluctuații periculoase ale glicemiei dacă aceste persoane nu sunt învățate de către specialiști cum să își ajusteze dozele medicamentelor incluse în planul de tratament.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Mai este necesară recoltarea sângelui "pe nemâncate" pentru diabetici?

În unele țări, de exemplu, nu mai este necesară recoltarea sângelui "pe nemâncate" pentru analizele pentru colesterol. Postul (cele 7-8 ore în care pacientul nu trebuie să mănânce nimic înainte de a i se recolta sânge) este considerat o parte esențială pentru a se obține rezultate certe la testele de sânge în multe ramuri ale medicinei, mai ales când se măsoară anumiți parametri pentru colesterol, afecțiunile ficatului, afecțiunile rinichilor și nivelul glucozei din sânge.

Dr. Saleh Aldasouqi, medic endocrinolog la College of Human Medicine, de la Michigan State University, este de părere că această abordare este bazată pe standardele stabilite în SUA în anii '70 și că nu este necesară, în special la pacienții diagnosticați cu diabet.

„Hipoglicemia este o problemă de multe ori trecută cu vederea, pe care o observăm din când în când la pacienții cu diabet care vin la laboratoare, pentru recoltarea sângelui, după ce au sărit peste micul-dejun. Pacienții continuă să își ia medicamentele, însă nu mănâncă nimic, ceea ce rezultă valori foarte scăzute ale glicemiei, care îi determină să aibă un episod hipoglicemic în timp ce conduc mașina spre sau de la laboratorul de analize, fiind în pericol atât ei, cât și alte persoane", a explicat dr. Saleh Aldasouqi.

Scăderea glucozei din sânge, numită și hipoglicemie, apare atunci când nivelul de glucoză din sânge scade sub nivelul considerat sănătos pentru tine. Pentru o mare parte dintre pacienții diagnosticați cu diabet, aceasta înseamnă o glicemie mai mică de 70 de miligrame per decilitru (mg/dL)1 .

Ce cauzează scăderea zahărului din sânge?

În spatele scăderii zahărului din sânge (situație numită și hipoglicemie) se pot afla mai multe cauze, precum lipsa unei mese, un consum prea mare de insulină, administrarea anumitor medicamente pentru diabet, depunerea unui efort prea mare și consumul de alcool. Glicemia sub 70 mg/dL este considerată scăzută.

Simptomele care anunță scăderea zahărului din sânge sunt diferite pentru fiecare persoană, iar printre acestea se numără:

  • Tremor
  • Transpiraţie
  • Nervozitate sau anxietate
  • Iritabilitate sau confuzie
  • Ameţeală
  • Foame

Dacă nivelul de glucoză din sânge este mult prea scăzut, creierul poate să nu mai funcționeze așa cum ar trebui, iar în aceste condiții îți poți pierde cunoștința. Prin urmare, hipoglicemia severă este periculoasă și trebuie tratată imediat.

Cum se tratează glicemia scăzută?

Indicat ar fi să ai mereu la tine provizii pentru tratarea scăderii zahărului din sânge. Dacă simți că tremuri, transpiri sau că îți este foarte foame, verifică-ți glicemia. Chiar dacă nu ai simptome, dar bănuiești că ai putea avea glicemia scăzută, verifică asta, ca să vezi exact cât ai glicemia. Dacă glicemia este mai mică de 70 mg/dL, trebuie să iei una dintre următoarele măsuri:

  1. Ia patru tablete de glucoză.
  2. Bea 100 ml suc de fructe.
  3. Mănâncă patru bomboane tari

După ce trec 15 minute, verifică-ți din nou glicemia. Dacă ai probleme cu scăderea zahărului din sânge, discută cu medicul care îți monitorizează diabetul dacă este cazul să-ți schimbe tratamentul. 

Lipsa micului dejun poate fi periculoasă pentru diabetici

Experții americani aduc în prim plan această problemă legată de recoltarea sângelui a jeun (pe nemâncate), pentru analize ori măsurarea glicemiei la diabetici. Hipoglicemia sau glicemia scăzută debutează, de regulă, cu simptome precum amețeală, tremur, transpirații și senzația de slăbiciune. Ea poate duce în cele din urmă la pierderea cunoștinței, la convulsii și chiar la deces dacă nu este tratată la timp.

Experții americani spun că multe medicamente folosite în tratamentul diabetului de tip 2 scad cantitatea de zahăr (glucoză) din sânge prin creșterea secreției de insulină și prin creșterea sensibilității organismului la insulină - însă dacă pacientul sare peste o masă, ambele pot avea ca rezultat hipoglicemia.

Dozele acestor medicamente sunt prescrise de medic pe baza faptului că pacientul consumă aportul normal de calorii și aportul optim de carbohidrați, însă dacă pacientului cu diabet i se cere să sară peste micul dejun (fără că acesta să fie instruit cum să își ajusteze dozele medicamentelor, astfel încât să se simtă bine în continuare), acest lucru poate fi periculos. Episodul de hipoglicemie ce are loc în timp ce pacientul se îndreaptă spre spital, pentru a i se recolta sânge pe nemâncate, poate fi fatal atât pentru pacientul care șofează, cât și pentru ceilalți oameni din trafic, atrag atenția cercetătorii.

Ce ar trebui să facă pacienții

În cazul pacienților care iau sulfonilureice, o clasă de medicamente care cresc secreția de insulină, medicul lor ar trebui să le explice ce trebuie să facă înainte de recoltarea sângelui și să îi instruiască referitor la aceste aceste doze, dimineața, dacă nu au mâncat nimic pentru a se pregăti pentru recoltarea sângelui.

În cazul pacienților cu diabet de tip 1 și diabet de tip 2 care urmează tratamentul cu insulină, experții americani spun că hipoglicemia din cauza renunțării la micul dejun poate fi evitată destul de ușor.

"Dacă dozele unui pacient în ce privește insulina cu acțiune prelungită sunt bine stabilite, în conformitate cu nevoile organismului său, acest pacient nu ar trebui să aibă episoade de hipoglicemie de pe urma faptului că nu a luat micul dejun", a explicat Mara Schwartz, de la Self Regional Healthcare din Greenwood, Carolina de Sud. "Dacă nu mănânci micul dejun, atunci nu, nu ar trebui să iei doza de insulină cu acțiune rapidă în acea dimineața, deoarece acea doză de insulină are scopul de a se suprapune cu carbohidrații, grăsimile și proteinele de la prima masa a zilei", a adăugat Mara Schwartz.

Important!

Un studiu recent 1 a raportat că doar 35% dintre pacienții cu diabet au fost educați în privința menținerii glicemiei sub control, pentru situațiile când își făceau analize de sânge "pe nemâncate". Discută cu medicul tău înainte de a merge la laborator, pentru recoltare, iar acesta te va învață cum să îți ajustezi, în siguranță, dozele medicamentelor pentru diabet.

Cum poți preveni scăderea glicemiei dacă ai diabet?

Dacă iei insulină sau alte medicamente care scad glicemia, ține cont de următoarele recomandări ca să previi scăderea nivelului de glucoză din sânge. În primul rând, este important să îți verifici nivelul de glucoză din sânge. Poți să faci asta folosind un glucometru. Dacă ai hipoglicemie de care nu știi sau ai des un nivel scăzut de glucoză din sânge, un sistem de monitorizare continuă a glucozei (CGM) poate fi o opțiune indicată pentru tine. 

Acest dispozitiv este format dintr-un senzor și un transmițător. Senzorul este înlocuit la fiecare 1-2 săptămâni și reatașat la dispozitivul transmițător reutilizabil. Citirea continuă a glucozei poate fi trimisă către un receptor, aplicație pentru telefonul inteligent sau pompă de insulină. Un avantaj al acestor dispozitive este că pot fi setate pentru a produce alarme sonore atunci când nivelurile de glucoză nu se mai găsesc în intervalul țintă, de exemplu peste noapte.  

Ai grijă să consumi preparate, gustări și băuturi cu suficienți carbohidrați pentru a îți menține nivelul de glucoză din sânge în intervalul țintă. Fă-ți un obicei din a purta mereu la tine o sursă de carbohidrați cu acțiune rapidă, cum ar fi tablete de glucoză sau o cutie de suc. Totodată, atunci când consumi băuturi alcoolice, este indicat să mănânci în același timp.

Marea atenție dacă practici exerciții fizice. După ce practici sport, este posibil să observi că glicemia s-a redus în timp ce făceai mișcare și multe ore după aceea. De aceea, ar fi indicat să îți verifici glicemia înainte, în timpul și după ce faci sport și să îți ajustezi aportul de medicamente sau de carbohidrați pentru a preveni scăderea glicemiei. De exemplu, ai putea lua o gustare înainte să te apuci să faci sport, pentru a preveni scăderea glicemiei.

Discută cu medicul cum poți să previi scăderea glicemiei și dacă vreunul dintre medicamentele pe care le iei pentru diabet, precum meglitinide, sulfoniluree și insulină, poate cauza scăderea glicemiei și cum poți preveni și trata simptomele. Monitorizarea de rutină este esențială, inclusiv înainte de a te urca la volan, întrucât aceasta ar putea preveni evenimentele hipoglicemice grave la persoanele care folosesc astfel de medicamente.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 „Glycemic targets: standards of medical care in diabetes—2021”, Diabetes Care
https://diabetesjournals.org/care/article/44/Supplement_1/S73/30909/6-Glycemic-Targets-Standards-of-Medical-Care-in
2 Studiul "Fasting-Evoked En Route Hypoglycemia in Diabetes (FEEHD): An Overlooked Form of Hypoglycemia in Clinical Practice", publicat în 2018, în International Journal of Endocrinology, autori: Saleh Aldasouqi, Samia Mora, Gaurav Bhalla, Naveen Kakumanu, William Corser, George Abela, Mohammad Dlewati, Kathleen Estrada, Abdul Almounajed, Tarek Tabbaa, Jamal Hammoud, Cathy Newkirk
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30473710/
National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases - Low Blood Glucose (Hypoglycemia)
https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/preventing-problems/low-blood-glucose-hypoglycemia
Centers for Disease Control and Prevention - Manage Blood Sugar
https://www.cdc.gov/diabetes/managing/manage-blood-sugar.html
American Diabetes Association - Type 2 and Blood Glucose Checks
https://diabetes.org/tools-support/devices-technology/blood-sugar-checks-type-2


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1