Durerile lombare cauzate de intinderile musculare

Durerile lombare pot apărea și din cauza musculaturii care susține coloana vertebrală și care permite trunchiului să fie atât de flexibil. Majoritatea episoadelor de durere lombară sunt cauzate de deteriorarea țesuturilor moi care susțin coloana inferioară, inclusiv mușchii, tendoanele și ligamentele. Coloana inferioară, numită și coloana lombară, depinde de aceste țesuturi moi pentru a ajuta la menținerea corpului în poziție verticală și pentru a susține greutatea din partea superioară a corpului. În urma unui stres mare, mușchii spatelui sau țesuturile moi pot deveni dureroase.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Din ce este alcătuită musculatura spatelui

Musculatura spatelui este alcătuită din 3 tipuri de mușchi:

  • Mușchii extensori – care sunt atașați de partea din spate a coloanei vertebrale și permit statul în picioare, precum și ridicarea obiectelor.
  • Mușchii flexori – aceștia sunt atașați în fața coloanei vertebrale și permit flexarea, aplecarea, ridicarea greutăților și arcuirea zonei lombare.
  • Mușchii oblici – sunt cei atașați pe părțile laterale ale coloanei vertebrale, care asigură o postură corectă a coloanei vertebrale, dar totodată permit și torsiunea acesteia.

Multe dintre episoadele de durere lombară sunt cauzate de daunele aduse mușchilor care susțin coloana vertebrală, precum și tendoanelor ori ligamentelor. Atunci când se pune prea multă presiune pe coloana vertebrală, mușchii pot deveni încordați sau forțați prea mult și astfel pot apărea durerile. Cu toate că o întindere musculară sau tensiunea la nivelul musculaturii pot părea probleme minore, durerile și spasmele musculare ce apar în consecință pot fi destul de severe.

Cum apare durerea lombară cauzată de întinderile musculare

Tensiunea lombară este o leziune de întindere a mușchilor, ligamentelor și tendoanelor din zona lombară. Se caracterizează prin dureri de spate neradiante asociate cu un stres mecanic sau prin crearea unei poziții anormale care forțează mușchiul. Durerea musculară lombară apare atunci când fibrele de la nivelul mușchilor se rup din cauza că sunt întinse prea tare sau suprasolicitate.

Atunci când mușchii din zona lombară sunt întinși, zona care îi înconjoară se inflamează. Inflamația apare ca un răspuns natural al organismului de fiecare dată când se dezvoltă o leziune. Prin inflamație, circulația sangvină din zona respectivă este stimulată cu scopul de a repara țesutul mai rapid. Mușchii inflamați pot cauza spasme musculare, pot fi dureroși la atingere sau se pot contracta provocând dureri intense.

Cauze dureri lombare provocate de întinderile musculare

  • Ridicarea unor greutăți
  • Impactul în urma accidentării
  • Mișcările repetate
  • Postura incorectă
  • Practicarea unui sport/ unei activități pentru prima dată

Orice activitate care pune presiune mai multă pe o anumită zonă musculară poate cauza întinderi la nivelul unei anumite grupe musculare.

Factori de risc întinderi musculare

Epidemiologie, inclusiv factori de risc și prevenție primară

Se estimează că mai mult de 90% din populație se confruntă cu cel puțin un episod de durere de spate în timpul vieții. Încordarea lombară este cauza durerii de spate în 70% dintre cazuri și este cea mai frecventă între 20 și 50 de ani. Factorii de risc includ ridicarea repetitivă sau grea, poziția anormală prelungită a trunchiului (rotată, flexată, hiperextinsă), mecanica sau ergonomia corporală slăbită, musculatura strânsă/slăbită a centurii șoldului (de exemplu, ischio-jambierii, flexorii șoldului).

Simptome durere lombară cauzată de întinderile musculare

Simptomele resimțite din cauza întinderilor musculare nu persistă mult timp și se manifestă astfel:

  • Durere intensă în primele ore sau zile
  • Durere accentuată atunci când se execută anumite mișcări (torsiuni, aplecări, ridicări)
  • Sensibilitate în zona lezată
  • Rigiditate musculară

Simptomele sunt resimțite, în general, 1-2 săptămâni, până când musculatura se vindecă în totalitate.

Comparativ cu alte dureri din zona lombară, durerile cauzate de întinderile musculare sunt ușor de diagnosticat și la fel de ușor de tratat. Simptomele nu persistă mai mult de 4-6 săptămâni, în situațiile mai grave.

Durerea musculară datorată tensiunii lombare poate fi cauzată de:

  • Ruptura fibrelor musculare din cauza unor traume indirecte, cum ar fi întinderea sau tensiunea excesivă.
  • Oboseala musculară din cauza suprasolicitării. Poate exista o componentă metabolică din cauza prezenței crescute a acidului lactic.
  • Spasm muscular, care este asociat cu contracția musculară persistentă. Reducerea fluxului sangvin cu acumularea ulterioară de metaboliți poate stimula receptorii durerii din vasele de sânge. Spasmul muscular poate fi rezultatul oboselii musculare sau poate apărea independent.
  • Scăderea masei musculare are ca rezultat scăderea puterii musculare, cu risc crescut de leziuni musculare persistente sau recurente.

Diagnostic dureri lombare din cauza întinderilor musculare

Medicul va efectua un examen fizic care poate include presiunea asupra sau în apropierea leziunii suspectate pentru a identifica umflarea și sensibilitatea durerii. Specialistul îi poate cere pacientului să efectueze anumite mișcări care îl vor ajuta să determine limitele de mișcare și ceea ce crește sau scade durerea. De asemenea, i se va cere pacientului să-și descrie simptomele și activitatea care a cauzat durerea. 

Razele X sau imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) pot fi recomandate pentru a exclude fracturi, anomalii osoase sau alte surse potențiale de durere sau pentru a determina dacă a avut loc deteriorarea discurilor coloanei vertebrale. Dacă tratamentul prescris nu ajută la ameliorarea simptomelor, pot fi necesare teste de diagnostic suplimentare, cum ar fi electromiografia (EMG).

În timpul diagnosticului, medicul poate aplica o scală de clasificare pentru a clasifica vătămarea ca uşoară, moderată sau severă.

  • Gradul I (ușoară) - Întinderea excesivă a mușchiului sau tendonului. Poate apărea durere ușoară, cu sau fără umflare.
  • Gradul II (Moderat) — Supraîntindere. Mai multe fibre sunt rupte, dar ruperea este incompletă, iar durerea este considerabilă, dar moderată. Apar umflătura, vânătăile, sensibilitatea, spasmele musculare. Pot apărea, de asemenea, instabilitate articulară, pierderea forței și durerea la mișcare.
  • Gradul III (sever) - implică de obicei ruperea completă a țesuturilor și pierderea completă a funcției musculare. Durerea este severă și poate fi însoțită de umflături, sensibilitate, vânătăi, slăbiciune, pierderea funcției musculare și instabilitate articulară.

Tratament dureri lombare din cauza întinderilor musculare

Tratamentul recomandat pentru durerile cauzate de întinderile musculare este unul de scurtă durată, bazat pe medicația care are rolul de a ameliora simptomele. Medicamentele antiinflamatoare, medicamentele calmante și relaxantele musculare sunt adesea folosite pentru tratarea întinderilor musculare. 

Tratamentul implică și limitarea activității care a provocat leziunea (ridicarea de obiecte grele, răsucirea, îndoirea sau alte acțiuni). Deși poate fi necesar ca pacientul să se odihnească, perioadele prelungite de inactivitate sau de repaus la pat nu sunt recomandate și de fapt pot încetini recuperarea. De asemenea, pot fi prescrise kinetoterapia și exercițiile pentru întărirea mușchilor spatelui. 

Pentru pacienții fără semne de iritare a nervilor, manipularea coloanei vertebrale timp de până la o lună este utilă. Compresele cu gheață sunt, de asemenea, utilizate întrucât reduc inflamația și ameliorează durerile. Este indicat ca acestea să fie folosite imediat după ce mușchiul este lezat. 

Pe de o parte, este bine să se aplice comprese cu gheață la intervale regulate în timpul zilei, iar acestea să fie menținute între 10 și 20 de minute. Modalitatea corectă de a aplica gheață zdrobită direct pe zona rănită este peste o pânză subțire. Gheața nu trebuie aplicată direct pe piele și trebuie aplicată nu mai mult de 15 până la 20 de minute o dată, așteptând cel puțin o oră între sesiunile de aplicare.  Pe de altă parte, compresele calde sunt și ele folosite pentru că stimulează circulația sangvină și detensionează musculatura cu probleme. Compresele calde sunt recomandate abia la 48 de ore după ce mușchiul a  fost lezat.  

Prin stimularea fluxului sangvin în partea inferioară a spatelui, masajul poate susține vindecarea și poate ajuta la slăbirea mușchilor strânși ai spatelui și la eliberarea endorfinelor, care acționează ca analgezice naturale ale organismului.

Chiropractica sau terapia de manipulare este un alt tratament recomandat în durerile lombare cauzate de întinderile musculare. Manipularea manuală blândă ia o varietate de forme și este, în general, o opțiune sigură pentru a ajuta la slăbirea mușchilor strânși ai spatelui, pentru a ajuta la ameliorarea durerii și pentru a susține vindecarea în partea inferioară a spatelui. Cu toate acestea, trebuie avută o grijă deosebită dacă un pacient are osteoporoză sau hernie de disc, deoarece în aceste cazuri, manipularea coloanei vertebrale poate agrava simptomele sau chiar poate provoca alte leziuni.

Cum previi durerile lombare cauzate de întinderile musculare

Mușchii spatelui tind să slăbească odată cu vârsta. În general, cei care fac sport în mod regulat și își întind mușchii spatelui sunt mai puțin susceptibili de a suferi de dureri de spate din cauza unor încordări, entorse sau întinderi musculare. 

Pentru a preveni sau pentru a diminua impactul oricăror probleme, este important să faci exerciții regulate și să combini mersul pe jos, înotul sau alte activități cu un program de condiționare a coloanei vertebrale, exerciții pentru spate sau exerciții specifice pentru întinderea și întărirea mușchilor spatelui și abdominali. 

Un regim complet de exerciții pentru zona lombară poate include: întinderi pentru ameliorarea durerilor de spate, exerciții de întărire a spatelui și exerciții aerobice cu impact redus. Întinderea regulată a ischiobigiolarului (mușchiul care trece prin spatele coapsei) va ajuta, de asemenea, la reducerea și prevenirea încordării și rănirii mușchilor din spate. Strângerea în ischio-coarde limitează mișcarea în pelvis, care poate tensiona partea inferioară a spatelui. Prin alungirea treptată a acestor mușchi, întinderea regulată a hamstring-ului poate reduce stresul în partea inferioară a spatelui.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Association of Neurological Surgeons - Low Back Strain and Sprain
https://www.aans.org/Patients/Neurosurgical-Conditions-and-Treatments/Low-Back-Strain-and-Sprain
American Academy of Physical Medicine and Rehabilitation - Lumbar Strain
https://now.aapmr.org/lumbar-strain/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0