Durerea lombara cauzata de gonartroza

Durerea lombară este una dintre durerile comune în rândul adulților. Când vorbim de durere lombară, e bine de știut că poate avea mai multe cauze, printre care și gonartroza, adică osteoartrita genunchiului.

Gonartroza, cunoscută și sub denumirea de artroza genunchiului, este o afecțiune degenerativă a articulațiilor genunchilor, care provoacă atât modificări structurale ale ligamentelor și oaselor, cât și dureri. Evoluția gonartrozei poate duce chiar la pierderea treptată a mobilității articulațiilor genunchilor.

Ei bine, legătura dintre gonartroză și senzația de durere lombară este cât se poate de simplă: pacientul care suferă de dureri cauzate de artroza genunchilor va încerca să își protejeze genunchii, punând astfel presiune ridicată pe zona lombară. În timp, această presiune va tensiona musculatura de la nivelul coloanei lombare (zona de jos a spatelui), producând acele deranjante dureri de spate.

Durerea lombară și durerea de genunchi sunt, statistic vorbind, cele mai comune afecțiuni de care se plâng pacienții care merg la medicul ortoped. De asemenea, aceste două tipuri de dureri apar de multe ori împreună.

Cauze gonartroză

Cauzele modificărilor degenerative care apar la nivelul articulațiilor genunchilor nu se cunosc în totalitate, însă există câțiva factori care contribuie la apariția acestora:

  • Traumatisme repetate la nivelul genunchilor în decursul vieții (fracturi, rupturi de ligamente)
  • Intervenții chirurgicale la nivelul genunchilor
  • Stilul de viață sedentar
  • Obezitatea
  • Hipotiroidismul
  • Hiperparatiroidismul
  • Guta, poliartrita reumatoidă

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
  • Diabetul
  • Procesul natural de îmbătrânire a organismului
  • Predispoziția genetică
  • Efortul susținut (în special în cazul sportivilor de performanță)

Cum cauzează gonartroza dureri lombare?

Pe măsură ce gonartroza evoluează, durerile încep să apară în special în timpul unor activități precum:

  • Mersul
  • Statul în picioare pentru o perioadă îndelungată
  • Ridicarea de pe scaun
  • Coborârea scărilor
  • Ridicarea unor greutăți

Tratament dureri lombare cauzate de gonartroză

Din păcate, nu există un tratament care să vindece gonartroza, însă această boală poate fi stagnată sau măcar evoluția poate fi încetinită, iar simptomele pot fi ușurate printr-o serie de metode care țin de stilul de viață. Din fericire, aceleași metode au efecte benefice și asupra zonei lombare, calmând și aceste dureri. Iată despre ce este vorba:

Scăderea în greutate

Fie că ești supraponderal, fie că suferi de obezitate, kilogramele în plus afectează sănătatea, crescând în timp riscul pentru alte boli. Dacă ai gonartroză, eliminarea kilogramelor în plus ia atât din presiunea pusă pe genunchi, cât și din cea pe zona lombară.
La o greutate normală se poate ajunge prin alimentație adecvată, combinată cu activitate fizică regulată. Ce înseamnă acest lucru? Pentru a contribui la starea de sănătate a organimsului, este important ce mănânci zilnic și cât de mult te miști.

Alimentația sănătoasă înseamnă accentul pus pe legume crude și gătite prin metode care să nu implice prăjirea, fructe proaspete, leguminoase fierte utilizate în salate, supe și alte preparate, proteine slabe (carne slabă, brânzeturi slabe, ouă), produse din cereale integrale (pâine integrală, paste integrale), grăsimi bune (ulei de măsline, nuci și semințe, avocado). Pentru a fi cât mai sănătos, se vor consuma cât mai rar produse cu zahăr, cu sare multă, cu grăsimi animale sau trans și alimente de la fast-food.

Activitatea fizică regulată înseamnă să faci măcar două ore și jumătate de mișcare moderată pe săptămână. În funcție de orarul tău zilnic, poți face cum îți este mai la îndemână, ori câte 20-22 de minute de mișcare pe zi, ori câte 30 de minute de trei ori pe săptămână sau câte 50 de minute de trei ori pe săptămână.

Ce înseamnă mișcare moderată? Înseamnă că poți merge pe jos în pas rapid sau poți merge cu bicileta fără să te forțezi prea tare, ori să înoți în ritmul tău sau să faci gimanstică în apă ori pur și simplu la tine acasă, înăuntru sau în curte, în aer liber. Important este ca în fiecare zi să eviți să stai foarte mult nemișcat, iar dacă ai un job care implică statul pe scaun, ridică-te măcar câte 5 minute la fiecare oră și mișcă-ți trunchiul, gâtul, mâinile și picioarele pentru a te dezmorți.

Limitarea activităților solicitante

Ridicarea greutăților sau activitățile fizice care pun presiune suplimentară pe genunchi, pun în general presiune sporită și pe zona lombară. Limitând aceste activități protejezi atât genunchii, cât și spatele și te ferești de o durere lombară. Dacă ai un loc de muncă unde trebuie să ridici zilnic greutăți, execută corect mișcarea: apleacă-te din genunchi și ridică obiectele de jos, nu te îndoi din mijloc.

Exercițiile fizice

Exercițiile fizice sporesc mobilitatea articulară, dar totodată fortifică și musculatura care susține articulațiile genunchilor, precum și coloana vertebrală. Gimnastica medicală, pilatesul, yoga sau tai-chi-ul sunt activități fizice care pot fi folosite pentru ameliorarea, dar și prevenirea unei dureri lombare sau a durerii de genunchi. Menținerea unui stil de viață activ este esențială pentru prevenirea și gestionarea durerilor întrucât sedentarismul nu face altceva decât să le agraveze. 

Chiar dacă nu ai timp să dedici o perioadă lungă din zi activităților fizice, caută să te miști cât mai des, fie că faci treburi casnice, te joci cu copiii, grădinărești sau mergi mai puțin cu mașina și mai mult pe jos. Drumețiile la pădure sau la munte sunt o activitate excelentă de weekend pentru întreaga familie sau pentru întâlnirile cu prietenii: nu doar că vă veți mișca mai mult în aer curat, ceea ce este bine pentru mușchi și oase, dar vă veți oxigena și plămânii și veți obține o îmbunătățire a stării de spirit.

Când să mergi la medic?

Fie că ai fost sau nu diagnosticat cu gonartroză, dacă durerile lombare pe care le-ai dezvoltat persistă mai mult de 3 săptămâni, e recomandat să mergi la medic pentru un consult de specialitate. Poate că au legătură cu gonartroza sau poate că nu, important este să primești un tratament adecvat stării tale, pentru a-ți spori calitatea vieții de zi cu zi.

Cum previi durerile lombare?

  • Ia în calcul exerciții de întărire a spatelui și întinderi pe care să le faci măcar două zile pe săptămână.
  • Stai cu spatele drept și când mergi și când ești așezat.
  • Dacă ridici ceva greu, îndoaie genunchii și ține spatele drept, nu te îndoi de la mijloc.
  • Fii cât mai activ fizic și mănâncă sănătos pentru a rămâne la o greutate normală.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cochrane - Exercise for treatment of chronic low back pain 
https://www.cochrane.org/CD009790/BACK_exercise-treatment-chronic-low-back-pain


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0