Durerea lombara cauzata de artroza

Artroza este o afectiune a articulatiilor cauzata de uzura cartilajului articular din cauze precum procesul natural de imbatranire sau uzura articulatiilor prin miscari repetitive.

Artroza poate afecta si articulatiile coloanei vertebrale, in aceeasi masura in care poate afecta genunchii sau soldurile. Artroza coloanei in zona lombara poate cauza dureri de spate severe.

Artroza este o afectiune degenerativa, ceea ce inseamna ca daunele aduse articulatiilor sunt din ce in ce mai mari, pe masura ce trece timpul. Aceasta apare din cauza pierderii flexibilitatii cartilagiilor, in urma procesului natural de imbatranire si a uzurii articulare. Kilogramele in plus, precum si stilul de viata sedentar sunt factori care contribuie la evolutia artrozei. De asemenea, si miscarile repetitive, care pun presiune pe anumite articulatii, pot accelera aparitia, dar si evolutia, artrozei.

Artroza este principala cauza a aparitiei durerilor articulare in cazul persoanelor varstnice.

Artroza si durerea lombara

Artroza este una dintre principalele cauze ale durerilor lombare, mai ales in randul pacientilor de peste 50 de ani. Aceasta boala afecteaza fatetele articulare de la nivelul zonei lombare, cauzand astfel dureri.

Sindromul fatetelor articulare este un sindrom care cauzeaza durere de cauza mecanica. Mai exact, intr-o asemenea situatie durerile apar in timpul unor miscari specifice, care determina folosirea articulatiilor afectate, insa in stare de repaus nu apare niciun simptom neplacut.

Simptome artroza lombara

Durerile lombare cauzate de artroza pot fi recunoscute dupa urmatoarele semne si simptome:

  • Durerea lombara apare doar in timpul miscarii, niciodata in stare de repaus
  • Se resimte disconfort la nivel lombar in momentul in care temperatura la care ne expunem se schimba brusc
  • Se simte o presiune permanenta la nivelul articulatiilor spatelui
  • Se resimte rigiditate la nivelul articulatiilor spatelui dimineata, la trezire, ori dupa cateva ore in care pacientul nu se misca
  • Articulatiile spatelui “trosnesc” la efort fizic

 

 

Cum pot fi prevenite durerile lombare cauzate de artroza spatelui

Mentinerea greutatii – kilogramele in plus pun presiune suplimentara pe articulatii, cauzand uzura acestora. Mentinerea unei greutati ideale pentru inaltimea/ varsta pacientului este esentiala pentru reducerea durerilor lombare cauzate de artroza. Scaderea in greutate va contribui la ameliorarea simptomelor.

Mentinerea unui stil de viata activ – poate fi destul de dificil sa ramai activ atunci cand apar durerile. Insa practicarea unor exercitii fizice in mod regulat este esentiala in combaterea durerilor cauzate de artroza. Asta pentru ca, facand sport, musculatura este fortificata, ceea ce inseamna ca presiunea pusa pe articulatii este redusa, deci durerea ameliorata. In cazul artrozei lombare ar trebui evitate urmatoarele activitati fizice, care agraveaza durerile punand presiune pe articulatii: mersul pe bicicleta, tenisul si golful. Inotul este in mod deosebit recomandat, insa si pilates, yoga, tai-chi sau aerobicul au efecte benefice.

Evitarea suprasolicitarii articulatiilor din zona lombara – e indicat sa se evite miscarile repetitive sau care pun presiune marita asupra articulatiilor de la nivelul coloanei vertebrale.

Diagnosticare artroza in zona lombara

Pentru diagnosticarea artrozei in zona lombo-sacrala, medicul va realiza o examinare fizica, anamneza, examenul neurologic, precum si radiografii sau chiar un CT (computer tomograf). In urma stabilirii diagnosticului, pacientul ar trebui sa faca anumite modificari la capitolul stil de viata, pentru a ameliora durerile lombare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0