Durerea lombara, acompaniata de durere testiculara – ce indica

Durerea lombară este una dintre cele mai des întâlnite dureri în rândul adulților. Aceasta poate să apară, rareori, acompaniată și de durerea testiculară. Din ce cauze se poate întâmpla acest lucru și ce tratamente există?

Durerea în partea de jos a spatelui afectează foarte multe persoane, însă, în cazul bărbaților, poate veni uneori însoțită de durere testiculară. Dacă un bărbat are dureri de spate însoțite de durere de testicul, pacientul omite în cele mai multe cazuri să discute cu medicul ortoped despre durerea testiculară, gândindu-se că nu are nicio legătură cu problemele sale cu spatele. 

Însă o durere lombară poate să apară în același timp cu durerea testiculară, ba poate fi însoțită chiar și de dureri la nivelul unui picior și, pentru ca persoana afectată să nu se confrunte cu complicații care pun viața în pericol, e important să meargă cât mai curând la medic.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Care sunt cauzele durerii lombare însoțite de durere de testicul?

Prostatita, epididimita sau orice altă inflamație a tractului genital masculin poate cauza, printre altele, dureri lombare asociate cu dureri testiculare. Prostatita este o boală inflamatorie care se manifestă la nivelul prostatei, în timp ce epididimita constă în inflamația epididimului. În cazuri extreme, cancerul testicular poate fi, de asemenea, responsabil pentru aceste două dureri care apar simultan.

Prostatita

Prostatita este cea mai frecventă problemă a tractului urinar pentru bărbații cu vârste sub 50 de ani și a treia cea mai frecventă problemă a tractului urinar pentru bărbații cu vârste de peste 50 de ani.

Prostatita este o afecțiune de cele mai multe ori dureroasă, care implică inflamarea prostatei și uneori a zonelor din jurul prostatei. Oamenii de știință au identificat patru tipuri de prostatită: prostatita cronică sau sindromul durerii pelvine cronice, bacteriană acută, bacteriană cronică și inflamatorie asimptomatică.

Cauza exactă a prostatitei cronice este necunoscută. Cercetătorii cred că un microorganism, dar nu o infecție bacteriană, poate provoca afecțiunea. Acest tip de prostatită poate fi legat de substanțele chimice din urină, de răspunsul sistemului imunitar la o infecție anterioară a tractului urinar sau de leziuni ale nervilor din zona pelviană.

Prostatita bacteriană este provocată de o infecție bacteriană a prostatei. Tipul acut apare brusc și durează puțin, în timp ce tipul cronic se dezvoltă lent și durează mult timp, adesea ani întregi. Infecția poate apărea atunci când bacteriile călătoresc din uretră în prostată.

Principalele simptome ale prostatitei cronice pot include durere sau disconfort care durează trei sau mai multe luni în una sau mai multe dintre următoarele zone: între scrot și anus, în abdomenul central inferior, la nivelul penisului și al scrotulului și în partea inferioară a spatelui. Durerea în timpul ejaculării sau după este un alt simptom des întâlnit.

Simptomele prostatitei bacteriene acute apar brusc și sunt severe, iar bărbatul afectat ar trebui să ceară ajutor medical cât mai curând. Aceste simptome includ urinare frecventă și senzația de urgență urinară sau chiar blocaj urinar, incapacitatea de a goli complet vezica urinară, febră, frisoane, senzație de arsură sau durere în timpul urinării, durere în zona zona inghinală, în abdomenul inferior sau în partea inferioară a spatelui, trezire în timpul nopții pentru a urina, greață și vărsături.

Bărbații cu prostatită bacteriană acută pot dezvolta sepsis, infecția care poate pune viața în pericol și care necesită tratament medical imediat. Bărbații cu prostatită bacteriană cronică pot avea nevoie de o cantitate mare de antibiotice pentru a trata infecțiile recurente și pot dezvolta rezistență la antibiotice. Prostatita inflamatorie asimptomatică poate scădea numărul de spermatozoizi, afectând fertilitatea. 

Epididimita

Epididimita este o inflamație a epididimului, o structură tubulară de pe testicul unde spermatozoizii se maturizează; este o afecțiune relativ comună, care poate fi ușor confundată cu torsiunea testiculară.

Majoritatea cazurilor de epididimită apar ca urmare a unei infecții bacteriene – cu agenți patogeni urinari obișnuiți, precum și cu agenți patogeni despre care se știe că provoacă boli cu transmitere sexuală. În cele mai multe cazuri de epididimită, infecția apare fie ca urmare a fluxului retrograd de urină, cel mai frecvent observată la bărbații în vârstă, fie ca urmare a unei boli cu transmitere sexuală, cel mai adesea întâlnită la bărbați cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani. 

La tinerii care nu au avut încă raporturi sexuale, cea mai frecventă cauză a epididimitei este inflamația care apare ca urmare a unor traume sau activități repetitive precum sportul. Alte cauze posibile ale epididimitei includ infecțiile chimice, induse de medicamente și cele virale.

Simptomele epididimitei includ: un testicul umflat (mărit), roșu sau anormal de cald, senzație de greutate în testiculul afectat, sensibilitate sau durere în testiculul afectat, durere în abdomen sau pelvis, nevoia frecventă de a urina, senzație de arsură la urinare, scurgeri din penis, sânge în urină, durere la ejaculare, febră ușoară și frisoane.

Dacă este lăsată netratată, epididimita acută poate duce la o serie de complicații, inclusiv epididimita cronică, abcesul, distrugerea epididimului sau răspândirea infecției în orice sistem al corpului.

Cancerul testicular

Cancerul testicular este unul dintre cancerele mai puțin frecvente și tinde să afecteze mai ales bărbații cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani. Simptomele tipice sunt umflarea nedureroasă sau un nodul la unul dintre testicule sau orice modificare a formei ori texturii testiculelor.

Cauzele exacte ale cancerului testicular sunt necunoscute, dar au fost identificați o serie de factori care cresc riscul unui bărbat de a-l dezvolta: testiculele necoborâte, istoricul familial, cancerul testicular anterior (la celălalt testicul).

Medicul este cel în măsură să identifice cauza durerilor lombare însoțite de cele testiculare, de aceea pacientul ar trebui să meargă la un medic generalist, care îl va examina și apoi îl va trimite către un medic specialist, fie el urolog, fie ortoped.

Cum se manifestă durerea lombară, atunci când e însoțită de durerea testiculară?

  • Durere în partea de jos a spatelui;
  • Durere de spate care iradiază către picior;
  • Durere la nivelul testiculelor, fie persistentă, fie sub formă de junghi care apare când și când;

Diagnosticare durere lombară și durere testiculară

Atunci când aceste două dureri apar împreună, medicul va face în prima fază anamneză, dar și o examinare fizică. Analizele de sânge, analiza urinei, ecografia precum și testele de diagnosticare imagistice pot fi de ajutor medicului în stabilirea diagnosticului corect.

Tratament durere lombară asociată cu durere testiculară

Tratamentul pentru calmarea acestor dureri este administrat în funcție de cauza durerilor. Dacă este vorba despre prostatită sau epididimită, tratamentul cu antiinflamatoare și/ sau antibiotice este cel care remediază problema. În caz de cancer testicular, medicul oncolog va stabili tratamentul. În general, acesta constă în intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea formațiunii canceroase, urmată de tratament cu chimioterapie și radioterapie.

Prostatita

Tratamentele prostatitei variază în funcție de cauză și tip. Pentru tratamentul postatitei cronice, pot fi indicate medicamente precum tamsulosin și alfuzosin (relaxează mușchii din jurul prostatei și vezicii urinare pentru a îmbunătăți fluxul de urină), medicamente precum amitriptilina și gabapentina (ușurează durerea care se extinde în picioare, brațe sau spate) și suplimente cu quercetină și polen de albine (pot reduce inflamația prostatei).

Prostatita bacteriană va fi tratată cu antibiotice. Pacienții pot avea nevoie de 14 până la 30 de zile de antibiotice, începând cu antibiotice IV în spital, în unele cazuri fiind necesar un tratament cu antibiotice de trei luni.

Epididimita

Epididimita se tratează în general cu antibiotice, pentru una sau două săptămâni. Chiar și după ce antibioticele își fac efectul, unele umflături pot rămâne mai multe săptămâni sau luni și ar putea cauza dureri în tot acest timp. Durerea și umflarea pot fi reduse cu analgezice fără prescripție medicală sau cu ajutorul unor comprese reci.

Cancerul testicular

În ceea ce privește cancerul testicular, orhiectomia inghinală radicală este piatra de temelie a tratamentului, pentru că ajută la furnizarea de informații importante pentru formularea planului de tratament ulterior. 

În caz de seminoame, o opțiune pentru după orhiectomia unilaterală este radioterapia, dar în stadiul I de boală, carboplatina în doză unică a înlocuit în mare măsură radioterapia din cauza preocupărilor legate de toxicitatea cardiovasculară pe termen lung și a incidenței mai mari a cancerelor secundare și a decesului prin radiații. În caz de nonseminoame, este indicată chimioterapia sau disecția ganglionilor limfatici retroperitoneali. Supravegherea activă este uneori preferată pentru pacienții cu seminom în stadiul 1 sau cu tumori cu celule germinale neseminomatoase.

Remedii durere lombară acompaniată de durere de testicul

Pacientul poate observa că durerile se accentuează la mers, așa că va fi tentat să evite mișcarea. Mersul pe jos este, însă, benefic, ameliorând durerea lombară. Până la stabilirea diagnosticului și reducerea durerilor cu ajutorul tratamentului indicat de medic, pacientul va evita activitățile precum mersul pe bicicletă, care pun presiune atât pe zona lombară, cât și pe cea testiculară. Cremele cu efect antiinflamator aplicate local în zona lombară pot fi de ajutor în calmarea durerilor de spate, cel puțin temporar.

În concluzie, când durerea testiculară apare împreună cu durerea lombară, această combinație poate indica o afecțiune de bază care are nevoie de tratament medical. Cauzele posibile includ prostatita, epididimita și cancerul testicular. Dacă durerea este severă, nu dispare sau apare împreună cu alte simptome îngrijorătoare (febră, sânge în urină, vărsături, imposiblitatea de a urina), e important ca persoana afectată să primească îngrijiri medicale cât mai rapide.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Spine Health - Causes of Back and Testicular Pain
https://www.spine-health.com/blog/causes-back-and-testicular-pain
Urology Care - What are Prostatitis and Related Chronic Pelvic Pain Conditions?
https://www.urologyhealth.org/urology-a-z/p/prostatitis-(infection-of-the-prostate)
NCBI - Epididymitis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430814/
NHS - Testicular cancer
https://www.nhs.uk/conditions/testicular-cancer/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0