Ce îți transmite organismul atunci când ai dureri lombare

Durerile lombare sunt printre cele mai comune dureri cu care adulții au de-a face. Acestea pot apărea și pentru că organismul încearcă să îți transmită că faci ceva greșit.
 
Durerea de spate este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii consultă un medic sau pierd zilele stând în pat. Chiar și copiii de vârstă școlară pot avea dureri de spate. Durerea de spate poate varia în intensitate, de la o durere surdă, constantă, la o durere bruscă, ascuțită sau înțepătoare. Poate începe brusc, ca urmare a unui accident sau prin ridicarea unui obiect greu, sau se poate dezvolta în timp, pe măsură ce îmbătrânim.

Există două tipuri de dureri de spate:

Durerea de spate acută, sau pe termen scurt, durează de la câteva zile la câteva săptămâni. Majoritatea durerilor de spate joase sunt acute. Aceasta tinde să se rezolve de la sine în câteva zile cu autoîngrijire și nu există o pierdere reziduală a funcției. În unele cazuri, sunt necesare câteva luni pentru ca simptomele să dispară.

Durerea cronică de spate este definită ca fiind durerea care continuă timp de 12 săptămâni sau mai mult, chiar și după ce a fost tratată leziunea inițială sau cauza care stă la baza durerii acute de spate. Aproximativ 20 la sută dintre persoanele afectate de dureri acute de spate joase dezvoltă dureri cronice cu simptome persistente până la un an. În unele cazuri, tratamentul ameliorează cu succes durerea lombară cronică, dar în alte cazuri durerea continuă în ciuda tratamentului medical și chirurgical.

Atunci când resimți durere, organismul îți spune că ceva este în neregulă. Dacă nu există motive evidente pentru durerea ta de spate, cum ar fi un accident sau ridicarea unor greutăți, este posibil ca durerea să fie un semnal de alarmă pentru ca tu să înțelegi că faci ceva greșit.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Iată care sunt mesajele pe care ți le poate transmite durerea lombară:

Te expui la stres intens 

Stresul te face să îți încordezi musculatura spatelui, iar anxietatea poate chiar să cauzeze spasme la nivel lombar. Mai mult decât atât, dacă anxietatea s-a instalat deja, durerile lombare pot fi intensificate de gândurile negre. Durerea care devine cronică poate contribui, de asemenea, la dezvoltarea unor astfel de factori psihologici. Stresul poate afecta organismul în numeroase moduri, inclusiv provocând tensiune musculară.

Suferi de depresie 

Potrivit specialiștilor, depresia poate cauza o serie de simptome fizice, printre care și durerile în zona lombară. Anxietatea și depresia pot influența modul în care o persoană se concentrează asupra durerii, precum și percepția asupra gravității acesteia. Cere ajutorul unui specialist, fie psiholog, fie psihiatru, dacă alături de durerile lombare observi apariția unor simptome precum: tristețe accentuată, apatie, insomnii, lipsa apetitului.

Nu adopți o postură corectă 

Dacă petreci multe ore pe scaunul de la birou și nu adopți o postură corectă, atunci nu e de mirare că apar durerile în zona lombară. O postură incorectă a coloanei vertebrale va pune presiune crescutaă pe discurile intervertebrale, precum și pe ligamente și articulații. Pentru a evita acest lucru, încearcă să stai corect pe scaun, dar și să te ridici din oră în oră, pentru a face puțină mișcare.

Există probleme cu alte grupe musculare din organism 

Totul este interconectat în organism, iar durerea lombară poate fi cauzată de probleme cu musculatura abdominală sau cu cea a picioarelor. Atunci când există probleme cu unele grupe musculare din corp, e posibil ca musculatura lombară să fie suprasolicitată pentru a compensa neajunsurile provocate de problemele existente în alte zone. Un medic ortoped sau un kinetoterapeut va reuși să identifice cauza durerilor lombare.

Faci prea puțină mișcare 

Un stil de viață sedentar poate fi cauza durerilor tale lombare. Organismul îți poate spune, prin aceste dureri, că e cazul să faci mai multă mișcare. Cu cât practici mai mult sport, cu atât mai flexibilă va fi coloana vertebrală și mai puternică musculatura lombară care o susține pe aceasta. Oamenii care ies și fac multă mișcare după ce au fost inactivi toată săptămâna - sunt mai predispuși să sufere leziuni dureroase ale spatelui decât persoanele care fac din activitatea fizică moderată un obicei zilnic. Studiile arată că exercițiile aerobice cu impact redus pot ajuta la menținerea integrității discurilor intervertebrale.

Ți-ai schimbat rutina fizică 

Durerile de spate joase pot apărea și ca urmare a unor modificări la nivelul rutinei zilnice. De pildă, dacă ai un stil de viață sedentar și începi, brusc, să practici sport intens, e posibil ca spatele să te doară la început, mușchii lombari fiind suprasolicitați în prima fază.

Este un semn că trebuie să te lași de fumat 

Fumatul poate restricționa fluxul sanguin și oxigenul către discuri, determinându-le să degenereze mai repede.

Îmbătrânești 

Pe măsură ce înaintezi în vârstă, durerile lombare pot apărea și se pot intensifica. Așadar, e posibil ca apariția acestor dureri să fie asociată cu trecerea anilor. Primul atac de dureri lombare apare de obicei între 30 și 50 de ani, iar durerile de spate devin mai frecvente odată cu înaintarea în vârstă. Pierderea rezistenței osoase din cauza osteoporozei poate duce la fracturi și, în același timp, elasticitatea și tonusul muscular scad. Discurile intervertebrale încep să piardă lichid și flexibilitate odată cu vârsta, ceea ce le scade capacitatea de a amortiza vertebrele. Riscul de stenoză vertebrală crește, de asemenea, odată cu vârsta.

Alte surse de durere resimțite în zona lombară, sunt:

  • Pietrele la rinichi pot provoca dureri ascuțite în partea inferioară a spatelui, de obicei pe o parte
  • Endometrioza (acumularea de țesut uterin în locuri din afara uterului)
  • Fibromialgia (un sindrom de durere cronică care implică dureri musculare răspândite și oboseală)
  • Tumori care apasă sau distrug coloana vertebrală osoasă sau măduva spinării și nervii sau în afara coloanei vertebrale în altă parte a spatelui
  • Sarcina (simptomele de durere în zona lombară dispar aproape întotdeauna complet după naștere)

Durerile lombare pot fi vindecate sau ameliorate, de aceea este bine să apelezi la un specialist imediat ce ai de-a face cu aceste dureri. Fizioterapia, kinetoterapia și adoptarea unui stil de viață activ te vor ajuta să vindeci și să previi durerile lombare.

Cum se tratează durerile lombare

Durerile acute de spate se ameliorează de obicei de la sine. De asemenea, durerea acută lombară este de obicei tratată cu:

  • Medicamente concepute pentru a ameliora durerea și/sau inflamația  
  • Analgezice, cum ar fi paracetamolul și aspirina
  • Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul și naproxenul 
  • Relaxantele musculare 
  • Analgezicele topice, cum ar fi cremele, gelurile, plasturii sau spray-urile 
  • Căldura și/sau gheața pot ajuta la calmarea durerii, reducerea inflamației și îmbunătățirea mobilității 
  • Întinderi ușoare (nu exerciții fizice viguroase) la sfatul medicului specialist

Exercițiile fizice, odihna la pat și intervenția chirurgicală nu sunt de obicei recomandate pentru durerile acute de spate.

Durerile cronice de spate sunt cel mai adesea tratate cu o abordare de îngrijire etapizată, trecând de la tratamente simple cu costuri reduse la abordări mai agresive. Tratamentele specifice pot depinde de cauza identificată a durerii de spate.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time. 
 
 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Back pain - https://www.nhs.uk/conditions/back-pain/
Low back pain – acute - https://medlineplus.gov/ency/article/007425.htm
Lower Back Pain - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/7936-lower-back-pain
Low Back Pain Fact Sheet - https://www.ninds.nih.gov/low-back-pain-fact-sheet 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON


 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0