Durerea lombara - din ce cauze apare

Durerea lombara, fie ea acuta sau cronica, poate avea mai multe cauze. In functie de cauza durerii, este stabilit tratamentul.

Durerea joasa de spate reprezinta una dintre cele mai comune dureri, in jur de 80% dintre adulti acuzand o asemenea durere cel putin o data in decursul vietii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cele mai afectate persoane de durerea lombara sunt cele cu varste cuprinse intre 30 si 50 de ani, iar acest lucru se datoreaza in mare parte schimbarilor care se petrec in corp din cauza procesului natural de imbatranire. Pe masura ce inaintam iin varsta, fluidul dintre vertebre devine din ce in ce mai putin, ceea ce inseamna ca discurile intervertebrale sunt mai expuse deteriorarii. Totodata, pe masura ce intaintam in varsta, musculatura spatelui isi pierde din tonus, ceea ce face accidentarea mai posibila.

Cauzele durerii lombare

Incordarea musculaturii – muschii si ligamentele pot fi suprasolicitate de anumite activitati. Astfel, musculatura devine incordata si apar durerea, spasmele musculare, tensunea si rigiditatea. Odihna, kinetoterapia si fizioterapia sunt cele mai eficiente remedii in cazul acestor dureri.

Hernie de disc – discurile intervertebrale sunt mai predispuse accidentarii odata cu inaintarea in varsta. Acestea se pot hernia si astfel se pune presiune pe terminatiile nervoase, cauzand dureri. Spre deosebire de durerile cauzate de incordarea musculara, durerile provocate de hernia de disc pot persista mai mult de 72 de ore.

Sciatica – sciatica apare atunci cand un disc herniat pune presiune pe nervul sciatic. Acest nerv este cel care face legatura dintre coloana vertebrala si picioare, de aceea durerea resimtita coboara catre picioare. Adesea, aceasta durere se manifesta sub forma de arsura ori intepatura.

Stenoza spinala -  stenoza spinala apare ca urmare a ingustarii canalului spinal, ingustare care are ca rezultat punerea unei presiuni asupra maduvei osoase si a nervilor spinali. Aceasta afectiune apare de cele mai multe ori din cauza degenerarii discurilor dintre vertebre.

 

 

Lordoza lombara excesiva – lordoza este curbura normala a partii de jos a spatelui. Atunci cand aceasta curbura este insa mai pronuntata decat ar trebui, apar durerile lombare. Cauzele pentru care curbura lombara se poate accentua nedorit de mult sunt: cauze congenitale, suprapoderabilitatea, osteoporoza. Curbura anormala a coloanei pune presiune pe muschi, tendoane, ligamente si vertebre, cauzand, pe langa dureri, si o postura incorecta a coloanei vertebrale.

Fracturi vertebrale – fracturile la nivelul vertebrelor apar fie in urma accidentarii coloanei vertebrale, fie in urma unei afectiuni precum osteoporoza.

Scolioza – scolioza poate aparea si in zona lombara, dar si in cea toracica a coloanei vertebrale. Scolioza este caracterizata de deviatia coloanei vertebrale in lateral. Persoanele care sufera de scolioza pot suferi de pe urma durerilor lombare.

Spondiloza lombara -  uzura coloanei vertebrale poate impiedica, in timp, articulatiile si ligamentele sa mentina coloana vertebrala in postura normala. Astfel, vertebrele se pot misca, cauzand dureri lombare.

Exista si alte cauze ale durerii lombare, pe care tot medicul specialist este in masura sa le identifice, in urma unui consult de specialitate. Printre acestea, mentionam: artrita, fibromialgia, spondilita, problemele renale, afectiunile vezicii urinare, sarcina, endometrioza, chisturile ovariene, fibroamele uterine si cancerul.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0