Durerea in capul pieptului - cauze si remedii

Durerea în capul pieptului apare sub mai multe forme: ca un junghi, precum o durere surdă ori sub formă de arsură sau senzație de apăsare. Există mai multe cauze care declanșează durerea în capul pieptului – Iată de ce apare fiecare tip de durere și cum o poți trata!

Durerea în capul pieptului poate trăda o problema cardiacă, o problema digestivă, o problema de natură musculară sau osoasă, o problema pulmonară sau un banal, dar înfricoșător, atac de panică.

Recomandările Experților DOC

Cea mai periculoasă este durerea care trădează o problema cardiacă precum infarctul, iar într-o asemenea situație trebuie să apelezi de urgență numărul “112” al serviciului de ambulanță pentru a primi ajutor medical în timp util. Iată ce simptome trebuie să te determine să ceri ajutor medical de urgență:

  • Durere în capul pieptului apăsătoare, resimțită sub formă de presiune puternică
  • Durerea durează mai mult de 15 minute
  • Durerea radiază și în alte părți ale corpului: brațe, spate sau maxilar
  • Durerea este asociată cu simptome precum: probleme de respirație, amețeli, vomă, transpirații abundente ori expectoratie cu sânge

Cele mai comune cauze de natură cardiacă ale durerii în piept sunt următoarele:

Contractura musculară

Inflamația mușchilor și tendoanelor din jurul coastelor poate duce la dureri persistente în piept. Dacă durerea se agravează odată cu activitatea, atunci poate fi un simptom al unei contracturi musculare.

Leziuni ale coastelor

Leziunile din zona coastelor, cum ar fi vânătăi, rupturi și fracturi, pot provoca dureri în piept. Este posibil să auzi un ”trosnet” sau să simți dureri extreme în momentul loviturii sau dacă îți rupi o coastă.

Ulcere peptice

Ulcerele peptice, care sunt răni în mucoasa stomacului, nu provoacă de obicei durere intensă. Cu toate acestea, pot avea ca rezultat un disconfort recurent la nivelul pieptului. Luarea de antiacide, care sunt disponibile fără rețetă în farmacii, poate, de obicei, ameliora durerea cauzată de ulcerul peptic.

Boala de reflux gastroesofagian (BRGE)

BRGE se referă la momentul în care conținutul stomacului revine înapoi în gât. Poate provoca o senzație de arsură în piept și un gust acru în gură.

Astm

Astmul este o tulburare de respirație comună caracterizată prin inflamația căilor respiratorii, care poate provoca dureri în piept. Alte simptome includ dificultăți de respirație, tuse și respirație șuierătoare.

Costocondrita

Costocondrita este o inflamație a cartilajului cutiei toracice. Această condiție medicală poate provoca dureri în piept. Durerea cauzată de costocondrită se poate agrava atunci când stai așezat sau întins în anumite poziții, precum și atunci când faci orice activitate fizică.

Tulburări de contracție esofagiană, hipersensibilitate sau leziuni

Tulburările de contracție esofagiană sunt spasme sau contracții ale tractului digestiv superior. Aceste tulburări pot provoca, de asemenea, dureri în piept.

Modificările de presiune în tractul digestiv superior sau prezența acidului pot provoca uneori dureri severe. În prezent, experții nu sunt siguri ce cauzează această sensibilitate.

Dacă există o fisură la nivelul esofagului, poate apărea o durere bruscă și intensă în piept. O ruptură esofagiană poate apărea după vărsături intense sau după o operație care implică esofagul. 

Cardiomiopatie hipertrofică

Cardiomiopatia hipertrofică apare atunci când inima devine prea groasă din cauza factorilor genetici. Îngroșarea inimii împiedică sângele să circule corect, determinând mușchiul să lucreze intens pentru a-l pompa. Simptomele cardiomiopatiei hipertrofice includ dureri în piept, dificultăți de respirație, amețeli, amețeli și leșin. Un atac de panică poate crește rapid bătăile inimii și poate provoca dureri în piept.

Embolie pulmonară, pleurezie sau pneumonie

O embolie pulmonară apare atunci când un cheag de sânge blochează o arteră care alimentează plămânii cu sânge. Poate provoca dureri în piept, dificultăți de respirație și tuse cu sânge. Emboliile pulmonare pot pune viața în pericol dacă nu sunt tratate imediat. Ar trebui să contactezi imediat un medic dacă durerea în piept apare brusc.

Pleurezia este inflamația membranei care acoperă plămânii. Poate duce la dureri ascuțite în piept atunci când respiri profund.

Infecțiile pulmonare, cum ar fi pneumonia, pot provoca dureri acute în piept. Alte simptome ale pneumoniei includ febră, frisoane și tuse cu flegmă.

Infarct

Durerea în piept este unul dintre cele cinci simptome principale ale unui atac de cord. Celelalte sunt:

  • durere în zona maxilarului, gâtului sau spatelui
  • amețeli sau slăbiciune
  • durere în brațe sau umeri
  • dificultăți de respirație

Femeile care se confruntă cu un atac de cord pot prezenta, de asemenea, oboseală bruscă, greață sau vărsături.

Dacă crezi că ai un atac de cord, cere ajutor medical de urgență. Cu cât ajungi mai repede la urgență, cu atât mai rapid poate începe tratamentul. Tratamentul prompt crește șansele de supraviețuire și poate reduce severitatea leziunii inimii.

Miocardită

Miocardita este atunci când inima devine inflamată, rezultând simptome care sunt similare cu un atac de cord, scum ar fi:

  • dureri în piept
  • febră
  • probleme de respirație
  • oboseală
  • bătăi rapide ale inimii

Angina pectorală

Angina se simte ca o durere de strângere sau presiune pe piept. Apare atunci când nu ajunge suficient sânge la inimă. Poați simți, de asemenea, dureri în umeri, spate, gât, brațe sau maxilar. Angina este un simptom al bolii coronariene.

Atunci când ai dureri în capul pieptului, este important să îți monitorizezi cu atenție corpul pentru a depista, dacă este cazul, și alte simptome asociate. De asemenea, vei încerca să îți analizezi starea și să descoperi cauza durerilor resimțite. Dacă este necesar, apelează la ajutor de specialitate de urgență, însă dacă durerea este slabă și dispare în mai puțîn de 15 minute, fă-ți o programare la medicul generalist și descrie-i acestuia simptomele avute în mod amănunțit.

Durerea in capul pieptului

Remedii pentru durerea în capul pieptului

Există mai multe lucruri pe care le poți încerca acasă pentru a ajuta la ameliorarea durerilor în piept atunci când apar și pentru a preveni apariția lor în viitor.

Remediile casnice de mai jos trebuie folosite numai după ce ai fost examinată de un medic și ești sigur că durerea în piept nu este cauzată de ceva grav, cum ar fi un atac de cord.

De asemenea, aceste remedii nu sunt destinate celor cu angină. Persoanele cu angină pectorală ar trebui să urmeze tratamentul prescris de medicul lor.

Migdale

Când refluxul de acid este de vină pentru dureri, poate fi de ajutor să mănânci câteva migdale sau să bei o cană de lapte de migdale. Unele cercetări indică faptul că consumul de migdale poate ajuta la prevenirea bolilor de inimă. Deși migdalele nu pot opri imediat durerea, ele pot avea un impact pozitiv asupra sănătății generale a inimii.

Ghimbirul 

Similar altor plante, ghimbirul are efecte antiinflamatorii. Ghimbirul poate ajuta la ameliorarea problemelor de stomac și la prevenirea vărsăturilor.

Comprese reci

După cum am văzut, o cauză comună a durerii în piept este o contractura musculară. În aceste cazuri, poți avea dureri în piept din cauza efortului de la exerciții fizice, alte activități sau traume contondente. În oricare dintre aceste cazuri, amorțirea zonei cu o compresă rece este benefică pentru reducerea umflăturilor șipentru ameliorarea durerii.

Băuturi calde

O băutură fierbinte poate ajuta la eliminarea gazelor atunci când durerea se datorează gazelor sau balonării. Lichidul fierbinte poate ajuta, de asemenea, la stimularea digestiei. Unele băuturi pot fi mai bune decât altele în acest sens. De exemplu, s-a descoperit că ceaiul de hibiscus are mai multe beneficii, dincolo de a ajuta la balonare. Hibiscusul poate juca, de asemenea, un rol în scăderea tensiunii arteriale și în reducerea colesterolului. Aceste beneficii suplimentare pot ajuta la prevenirea complicațiilor cardiace.

Bicarbonat de sodiu

O altă recomandare pentru durerile de inimă este adăugarea de bicarbonat de sodiu în apa caldă sau rece. Rezultatul este o soluție alcalină care poate ajuta la reducerea acidului din stomac dacă aceasta provoacă durere.

Aspirina

Poți lua aspirină dacă ai dureri în piept. Un analgezic, cum ar fi aspirina, poate ajuta la atenuarea durerilor de inimă asociate cazurilor mai puțin severe. Cercetările indică, de asemenea, că utilizarea constantă a aspirinei în doze mici poate ajuta la prevenirea atacurilor de cord. Dar aspirina rămâne controversată din cauza riscului crescut de sângerare.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 5