Durerea de picioare ar putea insemna un pericol pentru inima

O "banală" durere de picioare nu trebuie ignorată, deoarece ea poate fi un semnal de alarmă și poate indica o afecțiune mult mai gravă.

Atunci când suspectezi că ceva nu este în regulă, chiar dacă, de exemplu, faci sport și duci un stil de viață activ, cel mai bun sfat este să mergi la medic și să nu ignori durerea de picioare.

Arterioscleroza poate fi o cauză a durerii de picioare

Mulți oameni cred că arterioscleroza (o boală produsă de blocarea arterelor care alimentează inima și creierul cu sânge și nutrienți) se produce doar la nivelul inimii. Dar în multe cazuri, la mulți pacienți, s-a observat că arterioscleroza se poate întâmpla în restul corpului. Când se întâmplă acest lucru, ea este numită boală arterială periferică. De exemplu, în urma a numeroase teste, medicul scoate la iveală cauza durerii de picioare: blocaje apărute în vasele de sânge ale picioarelor.

„Un blocaj la nivelul piciorului poate fi la fel de periculos ca un blocaj al inimii”, avertizează dr. Brett Carroll, Director de Medicină Vasculară în Institutul CardioVascular de la Beth Israel Deaconess Medical Center și Instructor de Medicină la Harvard Medical School. De fapt, uneori, arterele care ajung în extremitățile inferioare pot fi blocate în proporție de aproape 100%, iar la unele persoane, boală arterială periferică provoacă durere în picioare care acționează că un "semnal de alarmă timpuriu" și care indică faptul că o persoană are un risc foarte mare de a face un atac de cord (cum mai e numit infarctul miocardic) sau un accident vascular cerebral, spun experții de la Universitatea din Michigan.

Arterioscleroză versus ateroscleroză

Arterioscleroza se produce atunci când vasele de sânge care transportă oxigen și nutrienți de la inimă către restul corpului (arterele) devin din ce în ce mai îngroșate și mai rigide - uneori împiedică circulația sângelui către organe și țesuturi. Arterele sănătoase sunt flexibile și elastice, dar în timp, pereții arterelor tale se pot întări, o afecțiune numită în mod frecvent "întărirea arterelor".

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ateroscleroza este un tip specific de arterioscleroză, dar termenii aceștia sunt uneori folosiți interschimbabil. Ateroscleroza se referă la depunerile de grăsimi, colesterol și alte substanțe în și pe perețîi arterelor tale (placă), depuneri care pot restricționa circulația sângelui. Aceste plăci se pot rupe, pot ceda, declanșând un cheag de sânge. Deși ateroscleroza este adesea considerată o problemă a inimii, ea poate afecta arterele din orice parte a corpului.

Statistici îngrijorătoare

Acest semn timpuriu (ne referim la durerea de picioare) este marca sau indiciul că boala se află peste tot în corp. Așa că dacă ai acest tip de blocaj în piciorul tău, trebuie să știi că îl vei avea și în alte locuri, avertizează dr. James Stanley, un chirurg vascular citat de medicalnewstoday.com.

„Oamenii nu cred neapărat că durerea de picioare ar avea vreo legătură cu bolile de inimă”, spune și chirurgul vascular Andy Lee, instructor în medicină la Harvard Medical School. „Dar dacă arterele picioarelor sunt blocate, este probabil ca și arterele coronare să fie blocate. Lăsată netratată, boala arterială periferică poate crește riscul unei persoane de a suferi un accident vascular cerebral sau un atac de cord. Este, de asemenea, o cauză principală a amputației membrelor.”

Durerea de picioare ar putea fi legata de probleme cu inima

De fapt, aproape un sfert dintre oamenii care simt o durere de picioare din cauza bolii arteriale periferice riscă să moară în 5 ani, în mare parte din cauza atacurilor de cord și din cauza altor probleme apărute la inimă, explică dr. James Stanley. Iar pentru pacienții în stare mai gravă, când durerea de picioare ii împiedică să meargă chiar și pe distanțe scurte, șansele sunt și mai reduse: jumătate dintre acești pacienți vor muri într-un interval de până la 5 ani.

Persoane care au un risc mare de a dezvoltă boală arterială periferică

Specialiștii spun că persoanele cu vârsta peste 50 de ani, fumătorii, persoanele cu diabet zaharat, oamenii care au hipertensiune arterială, cei care au colesterolul mărit și persoanele supraponderale sau obeze au un risc mai mare de a avea această boală. Cu alte cuvinte, este vorba de același grup de indivizi care au un risc foarte mare de a suferi un atac de cord și un accident vascular cerebral. Se estimează că boala arterială periferică (PAD) afectează una din 20 de persoane de peste 50 de ani și una din cinci persoane de peste 70 de ani, potrivit Institutului Național de Inimă, Plămâni și Sânge.

Deși simptomele inițiale pot fi ușoare, aproape toți cei care au PAD descoperă că nu pot merge atât de departe sau la fel de repede cum ar fi putut anterior din cauza picioarelor obosite și dureroase. Durerea de picior asociată cu PAD este cunoscută sub numele de claudicație.

„Claudicația este diferită de alte tipuri de durere care rezultă din artrită sau din cauza unei probleme osoase sau musculare”, explică dr. Carroll. „De obicei urmează un model specific, începând cu durerea în gambe sau coapse în timp ce o persoană merge. Se îmbunătățește după odihnă și apoi reapare atunci când mersul se reia”. Claudicația este un indiciu că arterele îngustate pot reduce fluxul de sânge la picioare.” Alte semne ale fluxului sanguin slab la nivelul membrelor inferioare includ pierderea părului la nivelul picioarelor și ulcere ale picioarelor care nu se vindecă. Spune medicului dacă simți oboseală sau crampe la nivelul gambei, coapsei sau șoldului când mergi.

Cum poate fi prevenită boală arterială periferică

Pentru a preveni boala arterială periferică sau pentru a stopa evoluția ei înainte de a se agrava trebuie să ții cont de recomandările medicilor. Sunt aceleași sfaturi pe care medicii le dau pentru prevenirea unui infarct miocardic sau a unui accident vascular cerebral:

Fă mai multă mișcare și mai multe exerciții fizice 

Din cauza durerii, este posibil să ai tendința să  renunți la activitatea fizică. Dar trebuie să faci mișcare și atunci când ai PAD. Mișcarea este benefică pentru aproape toți cei care au această afecțiune. Există modalități de a-ți face antrenamentele și de a controla durerea. În primul rând, ascultă-ți corpul și învață când să faci pauză. Dacă simți că te dor picioarele când faci o plimbare, ia o pauză. Așteaptă ca durerea să dispară și să începe din nou. Odihnindu-te și reîncepând din nou, îți vei învăța corpul să reziste. Începe treptat, pas cu pas, dar nu renunța.

Mănâncă mai sănătos și ai grijă la colesterol 

Este foarte important să îți ții greutatea și colesterolul sub control. Adoptă o dietă bună pentru inima ta, cu multe fructe, legume, cereale integrale, fasole, carne slabă și uleiuri vegetale precum uleiul de măsline. Poate fi necesar să reduci cantitatea de sare, zahăr, alcool și grăsimi saturate întâlnite în produsele de origine animală. Consumă mai puțină carne de vită, porc, carne de pasăre cu piele și lactate integrale.

De asemenea, ar trebui să eviți grăsimile trans artificiale. Există o mulțime de alimente gustoase pe care le poți consuma, în schimb. Întreabă medicul sau un dietetician despre modalitățile prin care poți face ca mâncărurile pe care le prepari să fie gustoase. 

Slăbește, dacă este necesar

Excesul de greutate este legat de un risc mai mare de ateroscleroză. Dacă te străduiești să slăbești, discută cu medicul despre ce poți face în acest sens și care ar putea fi greutatea ideală pentru tine. De asemenea, un dietetician te poate ajuta cu planificarea meselor.

Renunță la fumat 

Fumatul îți înrăutățește starea, deoarece îngreunează circulația sângelui în artere. Dacă încetezi să fumezi, deja ai făcut un pas esențial spre o stare mai bună de sănătate. De asemenea, fumatul îți poate crește riscul de a face un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Ține-ți glicemia sub control dacă ai diabet

Nivelurile ridicate ale zahărului din sânge pot duce la acumularea plăcii în vasele de sânge. În timp, poate dăuna și vaselor mai mici. Deși diabetul este asociat cu un risc mai mare de probleme cardiace, acest risc poate fi redus dacă ții sub control nivelul zahărului din sânge. Lucrează cu echipa de medici care are grijă de tine, pentru a afla ce trebuie să faci pentru a-ți păstra sănătatea.

Verifică-ți tensiunea arterială

Tensiunea arterială ridicată determină un flux sanguin puternic. Acest lucru poate deteriora vasele de sânge. Mergi la medic pentru a-ți monitoriza și gestiona tensiunea arterială. Strategia poate include și gestionarea greutății, reducerea cantității de sare, exerciții fizice și managementul stresului. Pentru unii, poate fi nevoie și de medicamente.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

Know the Warning Signs of Peripheral Artery Disease 

Peripheral Arterial Disease (PAD)

Lifestyle Changes to Manage Peripheral Artery Disease (PAD)


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1