Yoga, la fel de eficienta ca fizioterapia in tratarea durerilor de spate

Durerea din portiunea de jos a spatelui, cunoscuta si sub denumirea de durere lombara joasa, afecteaza din ce in ce mai multi oameni, mai ales din cauza stilului de viata sedentar, care implica de multe ori ore in sire petrecute pe scaun, la birou, ori la volan.

Specialistii sunt insa de parere ca durerea lombara joasa poate fi tratata prin practica yoga, care are efecte similare fizioterapiei, adesea folosita de catre medici in tratarea acestui tip de dureri de spate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Durerea aparuta in partea de jos a spatelui este de regula acuta si nu dureaza foarte mlte timp, insa in unele cazuri se poate croniciza. Indiferent de tipul durerii, acute sau cronice, un lucru este cert: calitatea vietii pacientului este afectata serios de acest tip de afectiune.

Tratamentul recomandat de medici pentru tratarea acestor dureri consta in sedinte de fizioterapie, sedinte de kinetoterapie si medicamente cu efect analgezic.

Din pacate insa, niciuna dintre aceste terapii nu trateaza definitiv durerile de spate, ci doar le amelioreaza ori previn revenirea imediata a unui nou episod.

Terapiile alternative precum acupunctura sau yoga sunt din ce in ce mai folosite de catre pacientii care sufera de dureri lombare joase si cauta alinare.

 

 

Un studiu facut de catre cei de la Insititutul American National pentru boli Neurologice a dovedit ca practica yoga are atat efecte imediate, cat si efecte benefice pe termen lung atunci cand vine vorba despre durerile de spate, fie ele si cronice.

De asemenea, cercetatorii de la Centrul Medical Boston au analizat impactul pe care sesiunile de yoga il au asupra unui grup format din 320 de adulti diagniosticati cu durere lombara joasa cronica. Participantii la studiu au fost impartiti in 2 grupe: cei din prima grupa au participat la sesiuni saptamanale de yoga pret de 12 saptamani, in timp ce persoanele din cel de-al doilea grup au participat la 15 sesiuni de fizioterapie.  Dupa aceasta perioada, participantii la studiu au fost monitorizati pret de inca 1 an. In aceasta perioada de 1 an, cei care au practicat yoga au continuat sa practice si singuri, acasa.

La finalul studiului, s-a constatat ca yoga a fost, statistic vorbind, la fel de eficienta ca si sesiunile de fizioterapie, in ameliorarea durerilor din regiunea lombara joasa, reducand episoadele de dureri, precum si medicatia de tip analgezic luata pentru calmarea durerilor.

Aceleasi rezultate s-au observat pe perioada unui an dupa folosirea ambelor terapii: yoga si fizioterapie. Asadar, efectele acestora sunt similare.

Un avantaj al practicii yoga in tratarea si prevenirea durerilor lombare joase fata de sedintele de fizioterapie consta in costurile financiare scazute ale practicii yoga. Un curs de yoga costa destul de putin, iar dupa ce practicantul invata baza acestei practici, poate face yoga singur, acasa, fara alte costuri suplimentare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

De asemenea, practica yoga are efecte terapeutice si in tratarea si prevenirea altor afectiuni, incepand de la cele de natura fizica, si pana la cele de natura psihica. Bolile digestive, tulburarile comportamentale, depresia si anxietatea sunt doar cateva dintre afectiunile ce pot fi tratate prin practica yoga.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0