Recuperarea dupa interventia chirurgicala in zona lombara

Interventia chirurgicala in zona lombara nu este recomandata decat in cazuri grave, atunci cand tratamentul medicamentos si alte metode terapeutice dau gres, iar calitatea vietii pacientului este serios afectata de durerile de spate.

In general, interventia chirurgicala nu garanteaza vindecarea problemei din zona lombara. La unii pacienti, durerile lombare si celelalte simptome dispar complet dupa operatie, in timp ce la altii revin la scurt timp dupa interventia chirurgicala.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Rareori pacientul se afla intr-o situatie ce impune o interventie chirurgicala in zona lombara de urgenta. Varianta operatiei este luata in calcul daca apar, in asociere cu dureri lombare, si simptome precum incontinenta urinara/ fecala, slabiciunea la nivelul picioarelor ori dureri abdominale severe. Afectiunile precum sindromul cauda equina (n.r. sindromul cozii de cal) ori anevrismul de aorta abdominala pot necesita tratament chirurgical de urgenta.

Beneficiile unei interventii chirurgicale in zona lombara pot fi urmatoarele:

  • Sporirea mobilitatii coloanei vertebrale
  • Imbunatatirea posturii
  • Reducerea cantitatii de medicamente administrate pentru calmarea durerilor de spate
  • Imbunatatirea calitatii vietii.


Complicatiile la interventiile chirurgicale in zona lombara sunt extrem de rare. O asemenea operatie nu este una cu risc crescut. Riscurile cresc daca pacientul sufera de afectiuni asociate.

Recuperarea este, insa, cea care sperie pacientul ce trebuie sa treaca printr-o asemenea interventie chirurgicala. Asta pentru ca, dupa o asemenea operatie, pot aparea dureri severe de spate, precum si rigiditate si dificultate la miscare.

Timpul in care pacientul se reface complet depinde de o serie de factori precum varsta, starea generala de sanatate, severitatea problemei lombare si tipul de operatie.

Recuperarea dupa interventia chirurgicala in zona lombara

Cel mai important este sa respecti recomandarile postoperatorii facute de medic.

Odihna este extrem de importanta dupa o asemenea interventie, iar pacientul trebuie sa tina cont de sfatul medicului, care il va indemna sa stea in pat in primele zile dupa operatie.

Este important ca pacientul sa inteleaga ca vindecarea este un proces gradual, astfel incat sa nu astepte sa se vindece imediat ce iese din operatie.

Chiar daca iti pastrezi atitudinea pozitiva, nu trebuie totusi sa ignori durerile, daca acestea apar. Durerile mari trebuie calmate cu medicamentele recomandate de medic, iar daca acestea nu dau rezultate, e indicat sa discuti de urgenta cu medicul, pentru a te asigura ca totul este in regula. Daca exista probleme postoperatorii, e bine ca acestea sa fie depistate cat mai devreme, astfel incat sa fie tratate in timp util.

Daca medicul iti recomanda sa porti un corset medical sau o centura pentru spate dupa operatie, respecta-i indicatiile pentru ca zona lombara are nevoie de sustinere suplimentara si, daca nu i-o oferi, pot aparea probleme.

Foloseste, pentru ameliorarea durerilor, si compresele reci/ calde. Alternarea compreselor reci cu cele calde va ameliora durerea de spate. Discuta, insa, cu medicul tau despre folosirea acestor comprese, pentru a te asigura ca nu iti pun in pericol recuperarea postoperatorie.

Cele mai intense dureri dupa operatie dispar in 1-4 saptamani. Dupa ce durerile nu mai sunt o problema, se recomanda exercitiile de recuperare, care accelereaza procesul de refacere.

Stilul de viata sedentar, pe care poti fi tentat sa il adopti dupa o asemenea operatie pentru a reduce durerile, nu va face altceva decat sa prelungeasca perioada de recuperare. Fa miscare in fiecare zi, fie ca vorbim despre plimbari in ritmul suportat, de inot sau de kinetoterapie.

Asigura-te ca dormi intr-o postura cat mai confortabila si foloseste perne pentru a sustine anumite zone ale spatelui. Pozitia in care dormi este foarte importanta pentru recuperarea dupa tratamentul chirurgical in zona lombara.

Dupa ce te recuperezi complet dupa interventia din zona lombara, asigura-te ca faci tot posibilul sa previi aparitia altor probleme. In acest sens, vei adopta o postura corecta, vei face miscare zilnic, nu vei ridica greutati mari si nu iti vei forta spatele in niciun fel.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0