Interventia chirurgicala in durerea lombara - cand se recomanda

Durerile lombare pot fi greu de suportat, insa rareori este necesara interventia chirurgicala pentru tratarea acestora. In cazuri foarte rare medicul recomanda tratamentul chirurgical pentru durerile de spate.  

 

Cauzele durerilor lombare pot fi diverse, incepand de la tensiunea musculara si pana la afectiuni precum hernia de disc sau stenoza spinala.

Cand e necesara interventia chirurgicala pentru durerea lombara

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In general, interventiile chirurgicale pentru durerile lombare sunt facute in caz de hernie de disc in stadiu avansat. Daca pacientul resimte dureri la nivelul spatelui, fesierilor si picioarelor, atat de mari incat calitatea vietii ii este afectata serios, medicul poate lua in considerare interventia chirurgicala pentru tratarea afectiunii.

 

Interventiile chirugicale pentru hernia de disc reprezinta un subiect controversat in lumea medicala. In general, se prefera amanarea operatiei pana cand nu mai exista nicio alta solutie. Daca medicul iti recomanda o asemenea interventie, e indicat sa ceri si o a doua parere, unui alt specialist in domeniu.

Alte situatii in care se poate recurge la interventia chirurgicala in caz de durere de spate sunt:

  • Fractura la nivelul coloanei vertebrale (in urma unui accident)
  • Infectie la nivelul coloanei vertebrale
  • O problema care duce la incapacitatea coloanei vertebrale de a isi mentine stabilitatea
  • Stenoza spinala
  • Tumoare la nivelul coloanei vertebrale
  • Slabiciune la nivelul spatelui, care se acutizeaza in timp
  • Incontinenta urinara/ fecala

Factori pe care sa ii iei in considerare atunci cand alegi sa tratezi durerea lombara pe cale chirurgicala

Gradul de afectare a abilitatii de functionare – daca durerile de spate sunt persistente, insa iti permit sa intreprinzi activitatile cotidiene fara prea mare efort, iar durerea nu iti intrerupe somnul, atunci e indicat sa ramai la alte metode de tratament. In cazul in care durerea limiteaza functionarea pacintului, interventia chirurgicala poate deveni o optiune.

Procesul de recuperare dupa tratament – tratamentul nechirurgical nu necesita tehnici si proceduri de recuperare speciale, in timp ce interventia chirurgicala presupune o lunga perioada de recuparare. Pacientul trebuie sa se intrebe daca are sens interventia chirurgicala sau daca e mai bine sa o amane.

 

 

Alegerea tipului de interventie chirurgicala – unele interventii chirurgicale sunt mai invazive decat altele, presupun o perioada mai lunga de recuperare sau chiar dureri mai mari. Discuta cu medicul tau despre toate variantele si alege, impreuna cu acesta, cea mai potrivita varianta pentru tine.

Tipurile de interventii chirurgicale practicate in caz de dureri lombare sunt:

  • Discectomia (n.r. inlaturarea fragmentului de disc herniat care pune presiune pe terminatiile nervoase)
  • Discectomia percutana (n.r. procedura minim invaziva)
  • Laminectomia pentru stenoza spinala
  • Kyfoplastia sau vertebroplastia
  • Operatii pentru indepartarea tumorilor/ infectiilor
  • Fuziunea spinala

Recuperarea dupa interventia chirurgicala pentru tratarea durerilor lombare

In functie de tipul de interventie chirurgicala folosita pentru tratarea afectiunilor lombare, pacientului i se vor face o serie de recomandari cu privire la recuperare.

Adesea, kinetoterapia si fizioterapia sunt folosite pentru recuperarea mai rapida. Este extrem de important ca pacinetul sa isi recapete rapid flexibilitatea coloanei vertebrale, precum si sa fortifice musculatura care sustine coloana vertebrala, pentru a reduce riscul de aparitie a altor afectiuni similare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0