Fibromialgia si durerile lombare

Durerile lombare pot fi cauzate si de fibromialgie, o afectiune cronica care se manifesta prin durere si rigiditate musculara, precum si prin tulburari ale somnului.

 

Simptome fibromialgie

Durerea lombara cronica poate fi un simptom al fibromialgiei, care are si alte manifestari precum:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

  • Dureri musculare, la nivelul tendoanelor, la nivelul ligamentelor sau articulatiilor, in orice parte a corpului
  • Rigiditate a corpului, in special dimineata
  • Crampe musculare in special in zona picioarelor
  • Oboseala cronica
  • Insomnii
  • Sindrom de colon iritabil
  • Amorteli la nivelul extremitatilor
  • Palpitatii
  • Incapacitatea organismului de a isi regla temperatura
  • Bufeuri
  • Iritatii la nivelul pielii
  • Vulvodinie (n.r. durere in zona vaginala)
  • Sensibilitate la durere, mirosuri, zgomote, lumina si alti stimulenti

Fibromialgia si durerile lombare

Fibromialgia poate cauza rigiditate la nivelul coloanei vertebrale si la nivelul msuculaturii care o sustine, determinand astfel aparitia durerilor lombare. Durerile lombare cauzate de fibromialgie sunt dureri musculare si pot veni la pachet cu slabiciune la nivelul muschilor.

Multitudinea de muschi si terminatii nervoase din jurul coloanei vertebrale creste riscul de instalare a durerii in zona lombara in cazul pacientilor care sufera de fibromialgie. Orice activitate aparent banala poate reprezenta un factor declansator pentru durerea lombara la acestia.

Diagnosticarea fibromialgiei

Fibromialgia este o afectiune care se diagnosticheaza extrem de dificil, iar medicul poate avea nevoie de 5 pana la 8 ani pentru stabilirea diagnosticului.

De multe ori, inainte de stabilirea diagnosticului de fibromialgie, pacientului i se spune ca simptomele sale sunt psihogene intrucat fibromiagia este adesea insotita de anxietate sau depresie.

 

 

Cum poti trata durerile lombare cauzate de fibromialgie

Din pacate, fibromialgia este o afectiune cronica ce nu poate fi vindecata, insa simptomele acesteia pot fi combatute si chiar prevenite prin folosirea strategiei corecte.

Un risc major de a lăsa fibromialgia netratată este că simptomele precum durerea cronică, oboseala, durerile de cap și depresia se pot agrava în mod chinuitor în timp. Fibromialgia are, de asemenea, un impact uriaș asupra sănătății mintale și anxietatea și tulburările de dispoziție se pot agrava, de asemenea, dacă nu tratezi fibromialgia. Medicamentele administrate in caz de fibromialgie au rolul de a reduce durerile si de a imbunatati calitatea somnului.

Adesea se folosesc medicamente din urmatoarele categorii:

• sunt de obicei considerate tratamente de primă linie unul dntre urmatoarele medicamente:

  • amitriptilina (Elavil),
  • ciclobenzaprina (Flexeril)
  • gabapentina (Neurontin)

Agentia Europeana a medicamentului a aprobatin 2021 utilizarea  medicamentului Xyrem este o soluție orală, care conține substanța activă oxibat de sodiu (500 mg/ml), utilizat in narcolepsie. Efectele Xyrem au fost, de asemenea, studiate la pacienții cu fibromialgie cu simptome moderate până la severe în două studii pe termen scurt (12 săptămâni) pe 1121 de pacienți și un studiu pe termen lung (până la nouă luni) la 560 de pacienți. Principala măsură a eficacității s-a bazat pe reducerea severității durerii și îmbunătățirea funcției.

Tratamentul pentru fibromialgiei vizeaza ameliorarea simptomelor acestei afectiuni cronice si prin:
  • Educarea pacientului in ceea ce priveste afectiunea de care sufera
  • Imbunatatirea calitatii somnului pacientului
  • Folosirea exercitiilor fizice in scop terapeutic

In tratarea durerilor lombare cauzate de fibromialgie se folosesc medicamente pentru relaxarea musculara, dar si antiinflamatoare ori medicamente calmante.

Si schimbarile la capitolul stilului de viata pot fi de ajutor in tratarea durerilor lombare aparute din cauza fibromialgiei. Pacientul ar trebui sa adopte un stil de viata sanatos, sa evite consumul excesiv de cofeina, alcool sau tutun, sa practice tehnici de relaxare pentru combaterea stresului, sa evite suprasolicitarea trupului si mintii si sa depisteze factorii declansatori ai durerii, pentru a ii evita.

Terapiile alternative precum acupunctura sau terapia prin muzica pot ajuta, de asemenea, in tratarea durerilor lombare la pacientii cu fibromialgie. E important ca pacientul sa discute cu medicul sau despre terapiile alternative pe care vrea sa le incerce.

Intrucat anxietatea, depresia si tulburarile de somn care pot aparea din cauza acestei afectiuni cronice pot inrautati simptomatologia fibromialgiei, e indicat si tratamentul psihologic. Terapia cognitiv comportamentala, tratamentul cu antidepresive si anxiolitice prescris de un psihiatru sau tratamentul pe baza de somnifere pot face viata mai usoara pacientului care sufera de dureri din cauza fibromialgiei. 

Cel mai important este ca pacientului care sufera de fibromialgie sa i se explice exact ce presupune afectiunea aceasta si cum poate sa previna durerile lombare atunci cand acestea apar.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/EPAR/xyrem

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0