Durerile lombare cauzate de nervul sciatic

Durerile cauzate de nervul sciatic se pot resimți atât la nivelul zonei lombare, cât și la nivelul feselor ori chiar al picioarelor sau degetelor de la picioare. Află mai multe despre acest aspect din articolul pe care ți l-am pregătit astăzi.

Nervul sciatic este alcătuit din terminațiile nervoase spinale din zona lombo-sacrală a coloanei vertebrale. Acesta este cel mai mare nerv din organism. Durerile cauzate de nervul sciatic apar atunci când nervul este iritat sau comprimat. Cum tratezi aceste dureri și cum se pot preveni?

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Nervul sciatic și sciatica

Adevărata leziune a nervului sciatic care se numește „sciatică” este de fapt rară, dar termenul „sciatică” este folosit în mod obișnuit pentru a descrie orice durere care are originea în partea inferioară a spatelui și iradiază în josul piciorului. Ceea ce are în comun această durere cu afecțiunea este o leziune a unui nerv - o iritație, inflamație, ciupire sau compresie a unui nerv din partea inferioară a spatelui.

Sciatica, deci, nu este o boală în sine, ci este, mai degrabă, un simptom al unei afecțiuni existente. Printre cele mai comune afecțiuni care declanșează durerea provocată de nervul sciatic se află: hernia de disc în zona lombară, stenoza spinală și spondilolisteza.

Hernia de disc 

Oasele care formează coloana vertebrală sunt amortizate de discuri rotunde, ca niște perne mici, cu un strat exterior dur care înconjoară nucleul. Situate între fiecare vertebră din coloana vertebrală, discurile acționează ca amortizoare pentru oasele coloanei vertebrale.

Cand discurile se deteriorează ca urmare a îmbătrânirii sau a unui accident, membrana fibroasă se rupe și apare hernia de disc. Discurile care devin herniate sunt de obicei într-un stadiu incipient de degenerare. Canalul rahidian are spațiu limitat, care este inadecvat pentru nervul spinal și fragmentul de disc herniat deplasat. Din cauza acestei deplasări, discul apasă pe nervii spinali, producând adesea dureri, care pot fi severe.

Hernia de disc poate apărea în orice parte a coloanei vertebrale, dar este mai frecventă în partea inferioară a spatelui (coloana lombară) și la nivelul gâtului (coloana cervicală). Zona în care se simte durerea depinde de ce parte a coloanei vertebrale este afectată.

Stenoza spinală

Stenoza spinală reprezintă îngustarea unuia sau a mai multor spații din coloana vertebrală. Mai puțin spațiu în coloana vertebrală reduce locul disponibil pentru măduva spinării și nervii care se ramifică din măduva spinării. Un spațiu prea restrâns poate provoca iritația, comprimarea sau ciupirea măduvei spinării sau a nervilor, ceea ce poate duce la dureri de spate și sciatică.

Stenoza coloanei vertebrale se dezvoltă de obicei lent în timp. Cel mai frecvent este cauzată de osteoartrită sau modificările care apar în mod natural la nivelul coloanei vertebrale pe măsura înaintării în vârstă. Din acest motiv, este posibil să nu apară niciun simptom pentru o lungă perioadă de timp, chiar dacă unele modificări pot fi observate la radiografii sau la alte teste imagistice efectuate din alte motive.

Spondilolisteza

Spondilolisteza este o afecțiune care implică instabilitatea coloanei vertebrale, ceea ce înseamnă că vertebrele se mișcă mai mult decât ar trebui (o vertebră alunecă din loc pe vertebra de dedesubt și poate pune presiune asupra unui nerv, ceea ce ar putea provoca dureri de spate sau de picioare).

În principal, spondilolisteza poate fi congenitală - apare atunci când coloana vertebrală a bebelușului nu se formează așa cum ar trebui înainte de naștere, iar vertebrele nealiniate pun persoana în pericol de alunecare mai târziu în viață; istmică - apare ca urmare a spondilolizei, când fractura slăbește osul; degenerativă - cel mai frecvent tip, apare din cauza îmbătrânirii.

Când apar durerile cauzate de nervul sciatic?

Rareori durerile cauzate de sciatică apar înaintea vârstei de 20 de ani. În general, vârsta medie la care aceste dureri apar este cuprinsă între 40 și 50 de ani. Studiile sugerează faptul că durerile cauzate de nervul sciatic afectează, cel puțin o dată în viață, aproximativ 43% din populația adultă.

Factori de risc pentru durerile lombare cauzate de nervul sciatic

Există anumite situații care cresc predispoziția pentru instalarea durerilor lombare cauzate de nervul sciatic.

O accidentare/rănire anterioară

O leziune a spatelui sau a coloanei vertebrale expune persoana la un risc mai mare de sciatică.

Vârsta înaintată

Odată cu îmbătrânirea normală, apare o uzură naturală a țesutului osos și a discurilor din coloana vertebrală, ceea ce face ca nervii să fie mai susceptibili la leziuni.

Kilogramele în plus

Coloana vertebrală este ca o macara verticală, în timp ce mușchii sunt ca niște contragreutăți. Greutatea pe care o porți în partea din față a corpului este ceea ce trebuie să ridice coloana vertebrală; cu cât ai mai multe kilograme în plus, cu atât mușchii spatelui trebuie să lucreze mai mult, ceea ce duce la dureri de spate.

Lipsa forței în trunchi

Trunchiul este reprezentat de mușchii spatelui și abdomenului. Cu cât trunchiul este mai puternic, cu atât vei avea mai mult sprijin pentru partea inferioară a spatelui. Spre deosebire de zona pieptului, unde cutia toracică oferă sprijin, singurul sprijin pentru partea inferioară a spatelui sunt mușchii.

Un loc de muncă în care faci efort fizic

Locurile de muncă unde angajații ridică obiecte grele pot crește riscul de probleme cu zona lombară.

Lipsa unei poziții adecvate în timpul exercițiilor cu greutăți

Chiar dacă ești în formă fizică bună și ai activitate suficientă, tot te poți confrunta cu sciatica dacă nu ridici corect greutățile la sală. Înainte de a te apuca de astfel de exerciții, cere sfatul unui instructor.

Prezența diabetului

Diabetul crește riscul de afectare a nervilor, ceea ce crește și riscul de sciatică.

Prezența osteoartritei

Osteoartrita poate provoca leziuni ale coloanei vertebrale și poate pune nervii în pericol de a fi lezați.

Sedentarismul

Și statul pe scaun pentru o perioadă lungă de timp, fără exerciții fizice și menținerea mușchilor în mișcare, flexibili și tonifiați, poate crește riscul de sciatică.

Fumatul

Nicotina poate deteriora țesutul coloanei vertebrale, poate slăbi oasele și poate accelera uzura discurilor vertebrale.

Simptome durere lombară cauzată de nervul sciatic

Durerea cauzată de nervul sciatic se manifestă astfel:

  • Durere constantă în zona lombară, adică partea de jos a spatelui, care se lasă pe unul dintre fesieri sau pe un picior;
  • Durere lombară care se accentuează la statul pe scaun;
  • Durere înțepătoare sau sub formă de arsură ori amorțeală în zona lombară, în zona fesierilor sau care iradiază către picior;
  • Durere ascuțită care face imposibilă ridicarea din pat sau mersul;
  • Durere de spate care iradiază către picior, poate chiar până la degetele de la picioare.

Durerea lombară cauzată de nervul sciatic nu se manifestă la fel în toate cazurile. La unii pacienți, aceasta poate fi constantă, în timp ce la alții poate apărea când și când. Totodată, durerea lombară cauzată de sciatică poate fi slabă, dar poate să fie atât de intensă încât să afecteze serios calitatea vieții individului. Simptomele diferă în funcție de localizarea nervului afectat.

Imediat ce se observă simptome ale durerii cauzate de nervul sciatic este recomandat să se consulte medicul, care este singurul în măsură să pună un diagnostic corect și să recomande tratamentul adecvat.

Tratament dureri cauzate de nervul sciatic

De cele mai multe ori, aceste dureri se ameliorează în câteva săptămâni sau luni, fie de la sine, fie cu tratament nechirurgical. Există însă și situații în care durerea poate fi extrem de severă și cauzează incapacitate motorie.

Anumite simptome care apar din cauza nervului sciatic necesită intervenție chirurgicală. Printre acestea se numără simptomele de natură neurologică, precum și sindromul cauda equina (sindromul „coadă de cal” – caracterizat de compresia nervilor de la terminația coloanei vertebrale). De asemenea, tumorile spinale pot pune presiune pe nervul sciatic și necesită tratament chirurgical.

Întrucât durerile care apar din cauza nervului sciatic au la bază o afecțiune, tratamentul vizează vindecarea acelei afecțiuni care are ca simptom o asemenea durere.

Cum se pot preveni durerile cauzate de nervul sciatic?

Durerile cauzate de nervul sciatic nu pot fi prevenite în toate cazurile, dar riscul poate fi redus prin anumite măsuri:

O postură bună

Menținerea unei posturi adecvate în timp ce stai așezat, stai în picioare, ridici obiecte sau dormi ajută la eliberarea presiunii asupra părții de jos a spatelui. Durerea lombară poate fi un semn de avertizare timpurie că nu ai o postură bună.

O greutate corporală sănătoasă

Kilogramele în plus și o alimentație dezechilibrată sunt asociate cu inflamație și durere în întregul corp. Pentru a pierde în greutate sau pentru a-ți forma obiceiuri alimentare mai sănătoase, poți încerca dieta mediteraneeană.

Activitate fizică regulată

Exercițiile fizice utile pentru spate includ întinderi (stretching) pentru a menține articulațiile flexibile și exerciții pentru întărirea trunchiului, adică mușchii spatelui și abdomenului. Acești mușchi ajută la susținerea coloanei vertebrale. Nu stai pe scaun pentru perioade lungi de timp; dacă ai un job de birou, ridică-te măcar 5 minute la fiecare oră și fă câțiva pași sau rotește-ți de câteva ori trunchiul și capul, apleacă-te spre față, spre stânga, spre dreapta și lasă-te pe spate.

Evitarea fumatului

Nicotina reduce aportul de sânge la oase, slăbește coloana vertebrală și discurile vertebrale, ceea ce pune mai mult stres asupra coloanei vertebrale și a discurilor și duce la probleme cu spatele și coloana vertebrală.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD Manual - Sciatica
https://www.msdmanuals.com/professional/musculoskeletal-and-connective-tissue-disorders/neck-and-back-pain/sciatica
Health Direct - Sciatica
https://www.healthdirect.gov.au/sciatica


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0