Durerile lombare cauzate de menstruație

Printre cauzele durerilor lombare se află, în rândul femeilor, și menstruația. În perioada delicată a lunii, femeile se pot confrunta cu dureri lombare de intensitate mică, medie sau mare.

Menstruația cauzează, în general, dureri abdominale, balonare și dureri de cap, însă unele femei pot avea de-a face și cu dorsalgie joasă. În cazul acestora, durerea este resimțită în partea centrală a zonei lombare. Durerile debutează cu câteva zile înainte de menstruație și dispar odată cu încheierea perioadei sau imediat cum perioada menstruală începe.

Pentru multe femei, durerile lombare asociate cu ciclul menstrual pot fi o provocare majoră, afectând atât activitățile de zi cu zi, cât și starea de bine generală.

În cele mai multe cazuri, durerea lombară poate fi calmată cu medicamente antiinflamatoare. Însă, dacă aceasta afectează serios calitatea vieții, este obligatoriu să se meargă la medic.

Recomandările experților DOC.ro

Este important să înțelegem că aceste dureri sunt destul de comune și pot afecta multe femei în timpul ciclului menstrual. În acest articol, vom explora cauzele durerilor lombare asociate cu menstruația, simptomele specifice și opțiunile de tratament disponibile.

Sindromul premenstrual

Simptomele pre-menstruale sunt o serie de simptome fizice și emoționale care pot apărea înaintea menstruației și pot afecta calitatea vieții femeilor. Aceste simptome pot varia în intensitate și pot fi diferite de la o femeie la alta. De obicei, acestea încep să apară cu câteva zile sau o săptămână înainte de debutul menstruației și pot dispărea odată cu începerea sângerării menstruale.

Durerea lombară, resimțită în partea centrală a zonei lombare, este un sindrom premenstrual. Iată câteva dintre simptomele pre-menstruale comune:

  • Schimbări de dispoziție – unele femei pot experimenta schimbări de dispoziție, cum ar fi iritabilitate, anxietate, tristețe sau labilitate emoțională.
  • Balonare - retenția de apă poate provoca senzația de balonare abdominală, disconfort și senzație de greutate.
  • Durere și sensibilitate a sânilor - unele femei pot experimenta umflarea, sensibilitatea și durerea de sâni.
  • Oboseală și somnolență - unele femei pot simți o oboseală accentuată și pot avea dificultăți în menținerea nivelului obișnuit de energie.
  • Acnee - anumite femei pot observa apariția acneei sau a erupțiilor cutanate înainte de menstruație.
  • Pofte alimentare - înspecial de dulciuri sau alimente bogate în carbohidrați.
  • Durere abdominală și crampe - unele femei pot experimenta dureri și crampe abdominale înainte de menstruație, dar și în timpul perioadei menstruale.
  • Dureri de cap.

De ce apar durerile lombare în timpul menstruației

Durerea joasă de spate din timpul menstruației este cauzată de dereglările hormonale care se petrec în organism și e, de regulă, de natură musculară.

Prostaglandinele, adică hormonii eliberați în timpul ciclului menstrual pentru contractarea uterului, pot afecta mușchii din zona lombară. Prostaglandinele în exces pot cauza menstruații dureroase, precum și dureri de spate care iradiază din zona abdomenului către cea lombară.

Mai mult decât atât, în timpul menstruației, țesuturile uterului se inflamează și pot irita și țesuturile din jur, cauzând astfel inflamație și durere la nivelul zonei lombare.

Femeile diagnosticate cu endometrioză pot experimenta, de asemenea, dureri intense în timpul menstruației.

Și sindromul premenstrual poate cauza dureri lombare, pe lângă simptome precum anxietate, depresie, irascibilitate, indispoziție, insomnii, probleme de concentrare, dureri de cap, oboseală, balonare, sensibilitate a sânilor și crampe abdominale. Cauzele sindromului premenstrual nu au fost încă descoperite, însă se pare că depresia, stresul, obiceiurile alimentare nesănătoase și modificările ce se petrec în chimia creierului contribuie la dezvoltarea acestui sindrom.

Simptomele durerilor lombare asociate cu menstruația

Durerile lombare cauzate de menstruație pot varia în intensitate și pot fi resimțite în diferite moduri. Printre simptomele comune se numără:

  • Durere surdă sau înțepătoare în partea inferioară a spatelui, în special în zona deasupra feselor.
  • Durere care iradiază în zona pelviană sau în picioare.
  • Senzație de rigiditate sau constrângere în regiunea lombară.
  • Disconfort și dificultate în desfășurarea activităților zilnice.

 

 

Cum să combați durerile lombare cauzate de menstruație

Există câteva metode prin care poți ameliora durerile de spate din timpul menstruației, precum și alte simptome asociate cu această perioadă a lunii. Iată despre ce metode este vorba:

  • Dacă durerile lombare sunt neplăcute, folosește un antiinflamator sau analgezic pentru calmarea temporară a durerilor. Medicamentele antiinflamatoare non-steroidiene (AINS) precum ibuprofenul sau naproxenul pot reduce durerea și inflamația, și sunt adesea recomandate pentru tratarea durerilor menstruale. Aceste medicamente funcționează prin blocarea producției de prostaglandine. Este important să iei aceste medicamente conform indicațiilor medicului și să respecți doza prescrisă.
  • Practică sport în mod regulat. Studiile arată că femeile care fac sport în mod regulat au dureri lombare, precum și crampe abdominale reduse în intensitate în perioada menstruației.
  • Consumă suficientă apă, pentru a menține organismul hidratat.
  • Folosește comprese calde pe zonele dureroase sau fă o baie caldă pentru ameliorarea durerilor. Aplicarea unei perne încălzite sau a unei sticle cu apă caldă pe partea inferioară a spatelui poate ajuta la relaxarea mușchilor și la ameliorarea durerii. De asemenea, poți să folosești un prosop încălzit aplicat pe zona lombară.
  • Masează cu un unguent calmant zona dureroasă a spatelui. Masajul poate ajuta la relaxarea mușchilor și la reducerea tensiunii. Poți merge și la un terapeut sau poți chiar utiliza o perie de masaj sau un dispozitiv de masaj pentru a ameliora durerile lombare.
  • Practică yoga sau exerciții de stretching care pot ameliora durerile de spate. Întinderea musculaturii lombare poate ajuta la reducerea tensiunii și la ameliorarea durerii. Exercițiile simple, cum ar fi îndoirea genunchilor și tragerea lor spre piept sau îndoirea ușoară înainte, pot fi utile.
  • Limitează consumul de cofeină, de ciocolată sau de alcool, care ar putea cauza accentuarea durerilor la nivel lombar. De asemenea, consumul unor alimente sănătoase și echilibrate poate ajuta la reducerea durerilor lombare cauzate de menstruație. Alimentele bogate în Omega-3, cum ar fi somonul sau semințele de in, pot ajuta la reducerea inflamației. 

Dacă durerile lombare iradiază către picior sau cauzează slăbiciune, trebuie să apelezi la un consult medical pentru că e posibil ca nu menstruația să fie cauza durerilor tale.

Monitorizează-ți cu atenție organismul și observă modul în care apar durerile lombare, precum și evoluția acestor dureri. Dacă durerile lombare persistă mai mult de 3 săptămâni, e necesar un consult medical. Medicul va stabili, în urma examinării fizice și a unor teste făcute, diagnosticul corect, precum și tratamentul adecvat. 

Durerile lombare cauzate de menstruație sunt o problemă comună pentru multe femei și pot fi destul de deranjante. Este important să înțelegem că aceste dureri sunt cauzate de hormonul prostaglandină, care determină contracția mușchilor uterini și poate provoca inflamații și iritații în zona lombară. Există mai multe opțiuni de tratament disponibile, inclusiv medicamente antiinflamatoare, terapia cu căldură, exercițiile de întindere, masajul, atenția pentru dietă și consultarea medicului. Este important să găsești metoda de tratament care funcționează cel mai bine pentru tine și să discuți cu medicul tău despre orice preocupări legate de durerile lombare și menstruație.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Period pain: Overview” - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279324/
“Dysmenorrhea: Painful Periods” - https://www.acog.org/womens-health/faqs/dysmenorrhea-painful-periods?utm_source=redirect&utm_medium=web&utm_campaign=otn


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0