Durerile lombare cauzate de menstruatie

Printre cauzele durerilor lombare se afla, in randul femeilor, si menstruatia. In perioada delicata a lunii, femeile se pot confrunta cu dureri lombare de intensitate mica, medie sau mare.

Menstuatia cauzeaza, in general, dureri abdominale, balonare si dureri de cap, insa unele femei pot avea de-a face si cu dorsalgie joasa. In cazul acestora, durerea este resimtita in partea centrala a zonei lombare. Durerile debuteaza cu cateva zile inainte de menstruatie si dispar odata cu incheierea perioadei dificile.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In cele mai multe cazuri, durerea lombara poate fi calmata cu medicamente antiinflamatoare. Insa daca aceasta afecteaza serios calitatea vietii, este obligatoriu sa se mearga la medic.

De ce apar durerile lombare in timpul menstruatiei

Durerea joasa de spate din timpul menstruatiei este cauzata de dereglarile hormonale care se petrec in organism si e, de regula, de natura musculara.

Prostaglandinele, adica hormonii eliberati in timpul ciclului menstrual pentru contractarea uterului, pot afecta muschii din zona lombara. Prostaglandinele in exces pot cauza menstruatii dureroase, precum si dureri de spate care iradiaza din zona abdomenului catre cea lombara.

Mai mult decat atat, in timpul menstruatiei, tesuturile uterului se inflameaza si pot irita si tesuturile din jur, cauzand astfel inflamatie si durere la nivelul zonei lombare.

Femeile diagnosticate cu endomentrioza pot experimenta, de asemenea, dureri intense in timpul menstruatiei.

Si sindromul premenstrual poate cauza dureri lombare, pe langa simptome precum anxietate, depresie, irascibilitate, indispozitie, insomnii, probleme de concentrare, dureri de cap, oboseala, balonare, sensibilitate a sanilor si crampe abdominale. Cauzele sindromului premenstrual nu au fost inca descoperite, insa se pare ca depresia, stresul, obiceiurile alimentare nesanatoase si modificarile ce se petrec in chimia creierului contribuie la dezvoltarea acestui sindrom.

 

 

Cum sa combati durerile lombare cauzate de menstruatie

Exista cateva metode prin care poti ameliora durerile de spate din timpul menstruatiei, precum si alte simptome asociate cu aceasta perioada a lunii. Iata despre ce metode este vorba:

  • Daca durerile lombare sunt extrem de neplacute, foloseste un antiinflamator sau analgezic pentru calmarea temporara a durerilor.
  • Practica sport in mod regulat. Studiile arata ca femeile care fac sport in mod regulat au dureri lombare, precum si crampe abdominale reduse in intensitate in perioada menstruatiei.
  • Consuma suficienta apa, pentru a mentine organismul hidratat.
  • Foloseste comprese calde pe zonele dureroase sau fa o baie calda pentru ameliorarea durerilor.
  • Maseaza cu un unguent calmant zona dureroasa a spatelui.
  • Practica yoga sau exercitii de stretching care pot ameliora durerile de spate.
  • Limiteaza consumul de cofeina, de ciocolata sau de alcool, care ar putea cauza accentuarea durerilor la nivel lombar.

Daca durerile lombare iradiaza catre picior sau cauzeaza slabiciune, trebuie sa apelezi la un consult medical pentru ca e posibil ca nu menstruatia sa fie cauza durerilor tale.

Monitorizeaza-ti cu atentie organismul si observa modul in care apar durerile lombare, precum si evolutia acestor dureri. Daca durerile lombare persista mai mult de 3 saptamani, e necesar un consult medical. Medicul va stabilit, in urma examinarii fizice si a unor teste facute, diagnosticul corect, precum si tratamentul adecvat. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0