Poti avea dureri de spate din cauza articulatiilor picioarelor?

Durerile lombare sunt printre cele mai frecvente dureri întâlnite în rândul adulților și mai ales al vârstnicilor. Cauzele acestor dureri sunt variate, începând de la tensiuni musculare și până la afecțiuni degenerative ale coloanei vertebrale sau chiar probleme articulare la nivelul picioarelor.

Corpul are nevoie de o structură puternică pentru a fi susținut, iar când structura aceasta este slăbită într-un anumit loc, apar problemele. De pildă, atunci când articulațiile picioarelor sunt afectate, șoldurile și zona lombară sunt obligate să preia din presiunea pusă pe picioare, pentru a compensa. Astfel, zona lombară este suprasolicitată și pot apărea durerile de spate.

Articulațiile picioarelor pot provoca dureri de spate

Picioarele joacă un rol esențial în absorbirea șocurilor puse asupra coloanei vertebrale în timpul mersului. Atunci când apar probleme la nivelul articulațiilor picioarelor, este mărit stresul pus pe zona pelvină și pe cea lombară.

Poți verifica dacă durerea lombară e cauzată de articulațiile picioarelor astfel: descalță-te și mergi puțin fără să porți nimic în picioare. Dacă durerea de spate e mai pronunțată, atunci articulațiile picioarelor sunt și ele responsabile pentru această durere.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

În timp, problemele de la nivelul articulațiilor picioarelor pot cauza nu numai dureri lombare, ci și dureri la nivelul umerilor. Mai mult decât atât, chiar întreaga postură a corpului poate avea de suferit de pe urma neplăcerilor de acest tip.

Cum se tratează durerea de spate cauzată de articulațiile picioarelor?

În primul rând, este esențial să mergi la un medic ortoped, care îți va spune dacă bănuielile cu privire la legătura dintre articulațiile picioarelor și durerile lombare sunt reale sau ai, în realitate, alte afecțiuni.

Apoi, medicul îți va face o serie de recomandări, printre care și cea de a trata articulațiile picioarelor, în paralel cu tratarea durerilor de spate. Cu cât cauza este tratată mai rapid, cu atât durerile de spate vor fi mai ușor de suportat și vor apărea mai rar.

Durerea de spate și cea articulară se tratează cu medicamente

Tratamentul pe bază de medicamente antiinflamatoare poate fi folosit atât pentru durerile articulare de la nivelul picioarelor, cât și pentru durerea lombară care apare ca o consecință.

Kinetoterapia consolidează musculatura

Kinetoterapia poate fi, de asemenea, folosită de pacient pentru obținerea flexibilității articulare și a coloanei vertebrale, dar și pentru fortificarea musculaturii care ar trebui să susțină articulațiile.

Și fizioterapia poate fi de folos pentru a trata durerile de spate

Fizioterapia poate reduce pentru o perioadă scurtă sau medie atât durerile articulare, cât și pe cele din zona lombară. Ideal ar fi ca fizioterapia să fie folosită în paralel cu kinetoterapia.

Se poate încerca și acupunctura

Masajul de relaxare precum și acupunctura sunt, de asemenea, terapii alternative eficiente în tratarea durerilor articulare și lombare, așa că merită încercate.

Un stil de viață mai activ, de ajutor pentru sănătatea articulațiilor

Modificările la nivelul stilului de viață pot fi considerate o prioritate în vederea reducerii durerilor articulare și lombare. Adoptarea unui stil de viață mai activ, astfel încât sedentarismul să nu mai contribuie la declanșarea și accentuarea durerilor, scăderea în greutate prin sport și dietă, consumul unor alimente cu efect antiinflamator și protejarea articulațiilor și coloanei vertebrale reprezintă o prioritate pentru pacient.

Injecțiile și intervențiile chirugicale pot trata durerile articulare

În cazurile foarte avansate de artroză, injecțiile sau chiar intervențiile chirurgicale la nivel articular pot fi singurele metode eficiente de tratament. Medicul este cel în măsură să facă cele mai potrivite recomandări, în funcție de fiecare pacient.

Din ce alte cauze pot apărea durerile de spate?

Multe situații pot cauza dureri de spate și anume:

Entorsele

Entorsele sunt cea mai frecventă cauză a durerilor de spate. Mușchii, tendoanele sau ligamentele pot fi lezate prin ridicarea unor obiecte prea grele sau prin ridicarea incorectă a unor obiecte. De asemenea, unii oameni își încordează spatele când strănută, tușesc sau se apleacă, ceea ce poate duce la dureri lombare.

Fracturile

Oasele coloanei vertebrale se pot rupe în urma unui accident violent, cum ar fi cel de mașină sau în urma unei căderi.

Probleme cu discurile

Discurile coloanei vertebrale au rolul de amortizare între vertebrele (oasele mici ale coloanei). Acestea pot ieși din poziția lor în coloana vertebrală și pot apăsa pe un nerv sau se pot rupe (și atunci vorbim de hernie de disc). Odată cu înaintarea în vârstă, discurile pot deveni mai plate și pot oferi mai puțină protecție (în acest caz vorbim de boala degenerativă a discului).

Probleme structurale

Când coloana vertebrală este prea îngustă pentru măduva spinării, apare o afecțiune numită stenoză a coloanei. Scolioza (curbura coloanei vertebrale) poate duce la durere, rigiditate și dificultăți de mișcare.

Artrita

Osteoartrita este cel mai frecvent tip de artrită care cauzează dureri de spate. Spondilita anchilozantă cauzează dureri de spate, inflamație și rigiditate la nivelul coloanei vertebrale.

Spondilolisteza

Spondilolisteza este o afecțiune care duce la dureri de spate și adesea la dureri de picioare.

Alte boli

Tumorile coloanei vertebrale, infecțiile și diferite tipuri de cancer pot provoca dureri de spate. La fel, durerile lombare pot fi cauzate și de pietre la rinichi sau de anevrism de aortă abdominală.

Ce poți face pentru a preveni durerile de spate?

  • Caută să faci măcar de două ori pe săptămână exerciții pentru întărirea mușchilor spatelui. Poți cere sfatul medicului de familie, al unui trainer de fitness sau poți căuta pe internet diverse exerciții.
  • Stai drept pe scaun. Mai ales dacă lucrezi stând mult timp așezat, tendința este să nu ai mereu o postură corectă, așa că obișnuiește-te să îți îndrepți des spatele și, o dată pe oră, să te ridici măcar 5 minute și să îți rotești capul, gâtul și trunchiul pentru a te dezmorți.
  • Evită să ridici des greutăți dar, dacă munca ta presupune acest lucru, cel puțin ridică obiectele în mod corect. Nu te apleca din mijloc, ci îndoaie genunchii și ține spatele drept când ridici. În acest fel, mușchii picioarelor vor face cea mai mare parte a muncii, nu spatele.
  • Fii activ și mănâncă sănătos. Excesul de greutate poate cauza dureri de spate. Caută să ajungi la o greutate sănătoasă printr-o alimentație hrănitoare (mai multe legume, fructe, proteine slabe și mai puține grăsimi și produse cu zahăr) și prin activitate fizică regulată.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Back Pain 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538173/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0