Cauze neasteptate ale durerii lombare

Durerea lombara este adesea intalnita in randul adultilor, iar printre cauzele acesteia se afla tensionarea musculaturii spatelui sau afectiuni ale coloanei vertebrale.

 

Daca de cele mai multe ori suspectam cauza durerii, fie ca este vorba despre ridicarea unor greutati, fie ca am suprasolicitat spatele la sala de fitness, exista si cazuri in care nu avem habar care ar putea fi cauza ce ne-a declansat durerea de spate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

O serie de cauze neasteptate, pe care nu le banuiam, pot fi de vina pentru aparitia durerilor lombare.

Scaunul de la birou

Ti-ai cumparat un scaun ergonomic, ai dat o gramada de bani pe el si esti mai mult decat sigur ca este confortabil pentru spatele tau. Ei bine, chiar si cel mai bun scaun de birou, folosit toata ziua fara pauza, poate provoca dureri de spate. Statul in sezut limiteaza fluxul sanguin catre discurile intervertebrale si mareste cu pana la 30% presiunea pusa pe coloana vertebrala, comparativ cu activitati precum statul in picioare sau mersul.

 

Indiferent de scaunul folosit, asigura-te ca atunci cand stai la birou iti mentii capul drept, fie ca scrii sau citesti. Picioarele e indicat sa le mentii lipite de podea. Bineinteles, o pauza de 10 minute la fiecare ora, timp in care sa faci miscare, este obligatorie.

Pantofii incomozi

Si pantofii purtati pot fi de vina pentru durerea de spate care iti da batai de cap. De pilda, pantofii tip stiletto, te obliga sa atingi solul mai intai cu varfurile degetelor si abia apoi cu calcaiele, inversand astfel ordinea in care ar trebui sa faci lucrurile. Astfel, se pune presiune suplimentara pe genunchi, solduri si spate. Purtatul tocurilor altereaza, de asemenea, si pozitia corpului, modificand modul in care este distribuita greutatea pe coloana vertebrala.

Pe de alta parte, nu toate incaltarile fara toc sunt sanatoase. De pilda, slapii sunt extrem de daunatori spatelui intrucat permit calcaielor sa alunece in lateral, neoferind stabilitate corpului. Astfel, coloana vertebrala este suprasolicitata.

 

 

Smartphone-ul sau tableta

Ne aplecam asupra ecranului de telefon sau tableta fara sa ne dam seama. Pozitia nefireasca a coloanei cervicale nu cauzeaza numai dureri in zona respectiva, ci durerile pot cobori catre zona lombara. Straduieste-te sa tii telefonul sau tableta la nivelul ochilor atunci cand le folosesti, astfel incat sa nu deformezi forma coloanei vertebrale atunci cand folosesti aceste dispozitive.

Stresul

Probabil iti e greu sa identifici legatura dintre stres si durerea lombara. Ei bine, lucrurile sunt cat se poate de simple. Atunci cand suntem stresati, fara sa ne dam seama, ne incordam tot corpul. Astfel, tensionam in mod deosebit musculatura din zona lombara. In acest fel apar spasmele musculare in zona lombara, dar si durerile. Stresul elibereaza totodata si cortizol, hormonul stresului, care favorizeaza inflamatia si iti poate cauza dorsalgie joasa.

Un alt lucru deloc benefic pe care il face stresul consta in modificarea perceptiei asupra durerii. Ceea ce inseamna ca, atunci cand suntem expusi stresului indelungat, percepem durerea in mod diferit, fiind mai sensibili in fata acesteia. Yoga poate contribui la ameliorarea durerilor de spate, dar poate totodata sa ofere individului o serie de tehnici de relaxare, menite sa inlature stresul.

Calatoria cu avionul

Cabina este presurizata inainte de decolare, iar aerul din avion iti poate irita discurile intervertebrale, crescand riscul de herniere a acestora. Incearca sa eviti sa ridici greutati foarte mari dupa un zbor foarte lung, intrucat coloana ta vertebrala este sensibila.

Hainele pe care le porti

Probabil ca nu te-ai gandit niciodata la asta, insa purtarea unor haine foarte mulate, precum jeansii skinny, poate restrictiona mobilitatea coloanei vertebrale in regiunea sacro-lombara. Astfel, pot aparea, in timp, durerile lombare.

Pietrele la rinichi

Pietrele la rinichi pot cauza dureri care iradiaza catre zona lombara. Durerile de spate joase pot fi declansate de pietrele la rinichi. De aceea e recomandat sa mergem la medic imediat ce apar aceste dureri.

 

Cand e cazul sa mergi la medic din cauza durerilor lombare

Daca durerea persista mai mult de doua saptamani si nu are cauze evidente, apeleaza la ajutor de specialitate. De asemenea, trebuie sa apelezi la medic si daca durerile apar in urma unei accidentari. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

E recomandat sa mergi la medic de urgenta, daca durerile lombare sunt insotite de urmatoarele simptome:

  • febra
  • senzatie de amorteala, furnicaturi la nivelul spatelui/ picioarelor
  • incontinenta fecala
  • scadere in greutate brusca
  • dureri abdominale
  • slabiciune la nivelul picioarelor.

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0