10 sfaturi pentru o casnicie fericita

Ați făcut marele pas, v-ați pus verighetele, v-ați bucurat de petrecere și de luna de miere. Ce urmează după? Cum o să vă înțelegeți? Iată cum puteți avea o căsnicie fericită!

Căsnicia trebuie să fie un sport de echipă, nu un teren de luptă, însă e de așteptat să existe și neînțelegeri și zile mai puțin bune. Iată câteva îndrumări pentru cei proaspăt căsătoriți:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

1. Comunicați cât mai mult și cât mai des

Comunicarea deschisă este una dintre cele mai bune modalități de a vă menține căsnicia sănătoasă și fericită. Fiți sinceri cu privire la ceea ce simțiți, dar fiți amabili și respectuoși în exprimare. O parte a unei bune comunicări este să fii un bun ascultător și să ai timp pentru a înțelege ce vrea și ce are nevoie partenerul de la tine.

Învățați să discutați și despre problemele sensibile și să negociați. Chiar dacă aveți multe în comun, între voi sunt cu siguranță și multe diferențe care vor ieși din când în când la iveală. O căsnicie fericită înseamnă să reacționați la motivele de îngrijorare ale celuilalt și să găsiți soluții care oferă câștiguri amândurora.

Verificați des ce fel de atmosferă este la voi acasă. Cât de des vă arătați unul altuia aprecierea, va arătați afecțiunea, va spuneți „da” unul altuia"? Cât de des puneți întrebări care comunică faptul că sunteți interesați, cât de des vă exprimați compasiunea, cât de des vă îmbrățișați și vă zâmbiți unul altuia? Iată doar câteva exemple care arată că, atunci când energiile pozitive se transmit de la soț la soție și invers, întreaga familie are numai de câștigat.

2. Luați împreună deciziile majore și sfătuiți-vă când dați de greu

Când oamenii se căsătoresc, își promit că își vor fi aproape la bine, dar și la rău. Așadar, în momentele de bucurie, precum și în cele dificile, evită să iei decizii de unul singur. Orice chestiune care vă privește pe amândoi trebuie să dea amândurora șansa să se exprime și orice problemă care apare este mai ușor de depășit în doi. Nu e necesar să te sfătuiești cu partenerul legat de ce haine îți cumperi, de exemplu, dar trebuie să vă sfătuiți când alegeți o piesă de mobilier pentru casă, o destinație de vacanță sau activități extrașcolare pentru copil.

3. Certurile fac parte dintr-o relație, dar nu uitați să fiți toleranți și iertători

Toata lumea face greșeli, iar oamenii care trăiesc împreună pe termen lung cu atât mai mult. Este normal să se întâmple uneori să vă supărați unul pe altul sau să vă simțiți răniți de ce a spus unul dintre voi, dar este important să discutați despre aceste lucruri, să le depășiți și să vă iertați unul pe altul.

O greșeală pe care o fac cuplurile abia căsătorite constă în amenințarea partenerului cu divorțul la fiecare ceartă mai aprinsă. Faptul că vă iubiți și că vă înțelegeți de obicei nu înseamnă că n-o să vă certați niciodată. Orice cuplu are parte și de momente tensionate și neînțelegeri, firești într-o relație de durată. Încercați să empatizați unul cu altul, să fiți sinceri legat de motivele reale ale neînțelegerii și să nu uitați că sunteți o echipă, nu dușmani de moarte. O vorbă spune că într-o căsnicie fericită, partenerii ies din orice furtună ținându-se de mână.

4. Nu uitați să petreceți timp singuri sau cu alte persoane dragi

Căsnicia nu înseamnă imposibilitatea de a petrece timp pe cont propriu și de a face lucruri fără partener. Este chiar indicat ca partenerii să își facă și planuri separat uneori, pentru că fiecare om are nevoie de timp cu sine sau cu alte persoane dragi (hobby-uri, familie, prieteni) în afara partenerului. 

5. Găsiți-vă timp pentru viața de cuplu

Dacă timpul personal este necesar într-o relație, la fel de important este timpul petrecut în cuplu. Nu uitați să vă distrați împreună și să faceți diverse activități care să vă conecteze unul cu altul. Nu lăsați programul încărcat de la seviciu sau diverse alte obligații să vă copleșească și să vă anuleze planurile în doi.

6. Surprindeți-vă unul pe altul cu mici bucurii

Căsătoria nu îți garantează fericirea în cuplu, ci trebuie să faci încă eforturi pentru acest sentiment. A-ți bucura partenerul cu mici surprize este una dintre metodele de a avea o căsnicie mai fericită: un scurt mesaj de iubire trimis pe telefon când sunteți la muncă, o cină deosebită, un bilet la teatru sau, pur și simplu, un gest de ajutor (duci gunoiul în locul partenerului, de exemplu, sau iei hainele de la curățătorie), orice știi că i-ar face o mică bucurie.

7. Nu comparați viața voastră de cuplu cu ale altora

Întotdeauna iarba pare mai verde de partea cealaltă a gardului, așa că încercați să vă abțineți de la a compara relația voastră cu cea a altui cuplu. Dacă nu sunteți mulțumiți de anumite aspecte în relația voastră, discutați direct despre ele și căutați soluții pentru a le rezolva.

8. O căsnicie fericită înseamnă și sex de calitate

Sexul de calitate nu este suficient pentru a alcătui un mariaj bun, însă dacă rapoartele sexuale sunt rare spre absente, relația voastră poate să devină din ce în ce mai fragilă. Așa că nu uitați: sexul este un mod sănătos de a petrece timpul și de a vă reconecta unul cu altul.

9. Fiți toleranți cu micile manii

Toleranța este cuvântul cheie atunci când vine vorba despre succesul traiului în doi. Fiecare dintre noi poate avea diferite manii sau ticuri, așa că înainte să îi reproșăm partenerului ceva, e bine să ne uităm cu atenție și la noi, pentru că nimeni nu este perfect. Și, cum spuneam mai sus, atunci când aveți nemulțumiri, discutați despre ele civilizat și calm.

10. Descoperiți mereu ceva nou

Evitați rutina și faceți tot posibilul pentru a încerca mereu ceva nou împreună. Măcar o dată pe lună, faceți ceva diferit: găsiți un restaurant nou la care să luați cina sau testați un fel nou de mâncare din bucătăria internațională, mergeți într-o parte a orașului pe care n-ați vizitat-o sau faceți o excursie într-o zonă a țării pe care n-ați mai văzut-o niciodată.

De ce e important să existe ceva nou în căsnicie? Atât lucrurile familiare, cât și aspectele noi întăresc legăturile dintre parteneri. Un joc nou pe care îl jucați în familie, o drumeție, faptul că încercați un nou mod de a face sport împreună sau faptul că faceți amândoi voluntariat în același loc sunt doar câteva exemple de lucruri noi care întăresc relația dintre parteneri.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
University of Rochester Medical Center - The Keys to a Successful Marriage
https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=1&contentid=4580


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0