Exsudatul faringian: ce afectiuni depisteaza

Exsudatul faringian este analiza prin care se examineaza o mostra de secretii din cavitatea faringiana, cu scopul de a depista prezenta infectiilor bacteriene, fungice, dar si virale. Examinarea se face atat la microscop, cat si prin teste chimice.

Infectiile care pot fi identificate la nivelul cavitatii faringiene prin exsudat sunt: candida, sterptococul de grupa A, precum si neisseria meningitidis, bacteria care declanseaza meningita.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Medicul recomanda exsudatul atunci cand apar dureri faringiene. Copiilor li se face foarte des exsudat pentru identificarea infectiilor.

Pentru aceasta analiza se foloseste un tampon steril, pe care se ia o mostra de secretii din spatele faringelui, adica din zona din jurul amigdalelor. Analiza nu este dureroasa insa, daca faringele este inflamat, se resimte un puternic disconfort.

 

 

Valori de referinta exsudat faringian

Normal (negativ): nu se identifica bacterii, virusuri ori fungi

Anormal (pozitiv): streptococ B hemolitic de grup A, neisseria meningitidis (meningita), bordetela pertussis (tuse convulsiva), corynebacteriae diphteriae (difteria), Candida, enterovirus, virusul Epstein-Barr.

Exsudatul faringian se face, in general, dimineata, pe stomacul gol, cu ajutorul unui betisor al carui capat este invelit intr-un tampon. Este indicat ca pacientul sa nu se spele pe dinti in dimineata recoltarii intrucat rezultatele pot fi afectate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Copiii trebuie pregatiti si psihic inainte de recoltarea exsudatului faringian intrucat aceasta procedura banala ii poate speria. Pentru a preveni acest lucru, explica-i copilului, pas cu pas, ce urmeaza sa se intample. Puteti sa va jucati, inainte, acasa, cu un betisor de ureche pentru a mima actul recoltarii analizei. Astfel, copilul tau va fi pregatit, stiind exact la ce sa se astepte si nu va avea motive sa fie temator.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0