Controlul tensiunii arteriale: cum se realizeaza corect si ce indica rezultatele

Persoanele sănătoase ar trebui să își verifice tensiunea arterială cel puțin o dată pe an pentru a se asigura că totul este în regulă și că nu a apărut nicio problemă între timp. Fumătorii, persoanele supraponderale, dar și cele care provin dintr-o familie cu probleme cardiace ar trebui să își verifice tensiunea de mai multe ori pe an.

Dacă știi că ai probleme cu tensiunea, nu ar fi rău să își achiziționezi un tensiometru pentru a-ți putea verifica tensiunea în mod regulat, acasă.  

De ce trebuie să-ți măsori tensiunea arterială

Măsurarea tensiunii arteriale este singura modalitate prin care poți să afli dacă ai tensiune arterială mare. Hipertensiunea arterială este de cele mai multe ori asimptomatică și mulți oameni nu știu că au probleme.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Tipuri de tensiune arterială

Sunt cinci intervale de tensiune arterială recunoscute de Asociația Americană a Inimii. Acestea sunt:

Tensiunea arterială în limite normale

Valorile tensiunii arteriale mai mici de 120/80 mm Hg (milimetri de mercur) sunt considerate în limitele normale. Dacă ți-ai luat tensiunea și ai observat că valorile tale se încadrează în această categorie, continuă să adopți obiceiuri sănătoase pentru inimă, cum ar fi să urmezi o dietă echilibrată și să faci exerciții fizice regulate.

Tensiunea arterială oscilantă

Tensiunea arterială apare atunci când valorile variază în mod constant între 120-129 tensiunea sistolică și mai puțin de 80 mm Hg tensiunea diastolică. Persoanele cu tensiune arterială crescută sunt susceptibile să se confrunte cu tensiune arterială oscilantă dacă nu iau tratament pentru a o menține sub control. 

Hipertensiune arterială de grad 1

Vorbim despre hipertensiunea arterială de grad 1 în momentul în care tensiunea arterială variază în mod constant între 130 și 139 tensiunea sistolică sau 80 până la 89 mm Hg tensiunea diastolică. În cazul acestui tip de hipertensiune arterială, specialiștii îi vor prescrie pacientului ce modificări ale stilului de viață să facă și îi pot recomanda tratament medicamentos pentru tensiunea arterială în funcție de riscul pe care acesta îl are de boală cardiovasculară aterosclerotică, atac de cord sau accident vascular cerebral.

Hipertensiune arterială de grad 2

Hipertensiune arterială de grad 2 apare atunci când valorile tensiunii arteriale sunt constant la 140/90 mm Hg sau mai mare. În această etapă a hipertensiunii arteriale, medicii îi vor prescrie pacientului o combinație de medicamente pentru tensiunea arterială și ce modificări ale stilului de viață să facă.

Criza hipertensivă

În cazul în care valorile tensiunii arteriale depășesc brusc 180/120 mm Hg, este important ca pacientul să își testeze iar după cinci minute tensiunea arterială. Dacă valorile sunt încă foarte ridicate, este posibil ca pacientul să se confrunte cu o criză de hipertensiune arterială.

Dacă tensiunea arterială este mai mare de 180/120 mm Hg sau dacă întâmpini simptome care anunță o potențială afectare a organelor, cum ar fi durere în piept, dificultăți de respirație, dureri de spate, amorțeală/slăbiciune, modificarea vederii sau dificultăți de vorbire, sună de urgență la 112. 

Ce reprezintă valorile tensiunii arteriale

Tensiunea arterială este înregistrată ca două numere:

  • Tensiunea arterială sistolică (primul număr) - indică cât de multă presiune exercită sângele asupra pereților vasculari atunci când inima se contractă.
  • Tensiunea arterială diastolică (al doilea număr) - indică cât de multă presiune exercită sângele asupra pereților vasculari în timp ce mușchiul inimii se odihnește între contracții

Care dintre aceste numere este mai important?

În mod obișnuit, se acordă mai multă atenție tensiunii arteriale sistolice (primul număr) ca factor de risc major pentru bolile cardiovasculare pentru persoanele de peste 50 de ani. La majoritatea oamenilor, tensiunea arterială sistolice crește constant odată cu înaintarea în vârstă din cauza rigidității crescânde a arterelor mari, acumularea pe termen lung a plăcii de aterom și o incidență crescută a bolilor cardiace și vasculare.

Totuși, este important de știut că atât o valoare crescută a tensiunii arteriale sistolice, cât și o valoare crescută a tensiunii arteriale diastolice poate fi utilizată pentru ca medicul să pună diagnosticul de hipertensiune arterială.

Valori normale tensiune arterială: până în 120/80mm Hg

Pe măsură ce tensiunea arterială depășește valoarea de 140/90mm Hg, riscurile devin din ce în ce mai mari. Tensiunea mărită, adică hipertensiunea, poate cauza accidente vasculare, anevrism, dar și blocaj renal. Având în vedere că riscurile sunt foarte mari, tensiunea arterială nu trebuie neglijată, mai ales că măsurarea acesteia nu presupune durere, în comparație cu alte analize. 

Cum se ia tensiunea arterială

Tensiunea arterială se ia de obicei cu pacientul așezat. Informații suplimentare pot fi obținute prin verificarea pacientului în pozițiile culcat și în picioare. Tensiunea arterială în decubit dorsal trebuie comparată cu cea obținută după ce pacientul a stat suficient timp în picioare pentru a permite pulsul să se stabilizeze. În mod normal, tensiunea arterială sistolică nu trebuie să scadă cu mai mult de 10 mm Hg, iar presiunea diastolică trebuie să rămână neschimbată sau să crească ușor. Modificările ortostatice semnificative ale tensiunii arteriale pot indica deshidratare sau o reacție adversă la un anumit medicament. Atunci când este corelată cu o creștere inadecvată a pulsului, poate indica o disfuncție a sistemului nervos autonom.

Tuturor pacienților trebuie să li se verifice tensiunea arterială în brațul stâng și drept cel puțin o dată pentru a detecta anomalii anatomice. Diferențele de presiune mai mari de 15 mm Hg pot indica obstrucția fluxului către una dintre arterele brahiale, așa cum apare în coarctația aortei.

Complicațiile hipertensiunii arteriale

Dacă nu este ținută sub control, hipertensiunea arterială poate afecta toate organele. Fluxul sangvin slab la nivelul creierului poate provoca o scădere a stării mentale, letargie, somnolență și chiar comă. Scăderea perfuziei renale poate provoca insuficiență renală cu consecințe metabolice ample. În schimb, tensiunile arteriale prea mari pot provoca leziuni ale organelor terminale cu consecințe la fel de dezastruoase. Infarctul de cord, accidentul vascular cerebral, insuficiența renală hipertensivă și retinopatia sunt complicații de care pacienții cu hipertensiune nu sunt feriți. 

Cea mai precoce manifestare clinică a tensiunii arteriale scăzute poate fi oboseala sau dificultățile de respirație în timpul efortului. Cererea crescută de oxigen și de nutrienți prin exercitarea mușchilor nu poate fi satisfăcută dacă presiunea de perfuzie este inadecvată. 

Scăderile ulterioare ale tensiunii arteriale pot duce la amețeli, în special când pacientul se ridică în picioare după ce a stat așezat. Debitul de urină este un indicator foarte util al perfuziei organelor vitale și, cu rinichi care funcționează corespunzător, nu ar trebui să scadă sub 20 până la 30 ml/h dacă tensiunea arterială intrarenală este satisfăcătoare. 

Cele mai frecvente cauze ale tensiunii arteriale scăzute sunt deshidratarea sau scăderea debitului cardiac. Deshidratarea, manifestată prin scăderea tensiunii arteriale posturale și tahicardie reflexă, este tratată cu o expansiune de volum adecvată. Acestea pot fi produse din sânge în cazul unei traumatisme cu sângerare semnificativă sau electroliți în cazul expunerii prelungite la un mediu fierbinte. 

Debitul cardiac scăzut poate duce la hipotensiune arterială; o examinare amănunțită a contractilității cardiace și a frecvenței cardiace îl va ajuta pe medic să ofere pacientului terapia adecvată.  
În anumite situații poate fi nevoie de un stimulator cardiac pentru a menține o frecvență cardiacă și o tensiune arterială satisfăcătoare.

Expunerea prelungită la tensiunea arterială crescută este asociată cu o incidență crescută a bolilor cardiovasculare (de exemplu, accident vascular cerebral, anevrism disectiv și atac de cord), insuficiență renală și retinopatie. Mai mult, există dovezi că morbiditatea și mortalitatea pot fi reduse cu un tratament adecvat al hipertensiunii arteriale.  

Odată ce se pune diagnosticul de hipertensiune arterială, majoritatea pacienților vor necesita terapie pe tot parcursul vieții. Variațiile spontane ale tensiunii arteriale cauzate de factori emoționali, dietetici sau de efort fac problema mai dificilă.  

Cum se poate preveni hipertensiunea arterială

Hipertensiunea poate fi combătută prin adoptarea unui stil de viață sănătos, reducerea consumului de sare și renunțarea la alcool. Stresul trebuie și el eliminat întrucât este un factor declanșator pentru hipertensiune. 

Fumatul de tutun este un factor de risc major pentru bolile de inimă și poate crește tensiunea arterială. Renunțarea la fumat este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru a-ți ține sub control tensiunea arterială.  

Și adoptarea unei diete sănătoase este de ajutor în gestionarea hipertensiunii arteriale. Include în alimentație multe legume, fructe și cereale integrale.

Consumă și alimente sănătoase bogate în proteine, în special pește și fructe de mare, leguminoase (cum ar fi fasole și linte), nuci și semințe. Ouăle și carnea de pasăre pot fi, de asemenea, incluse ca parte a unui model alimentar sănătos pentru inimă.  

Alege lapte, iaurt și brânză fără arome. Dacă ai boli de inimă sau colesterol ridicat, optează pentru lactate cu conținut scăzut de grăsimi.

Și nu neglija grăsimile și uleiurile sănătoase. Poți opta pentru ulei de nuci, de semințe,de avocado, de măsline.

Adaugă ierburi și condimente pentru a aroma alimentele, înlocuind astfel sarea. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Heart Association - Understanding Blood Pressure Readings
https://www.heart.org/en/health-topics/high-blood-pressure/understanding-blood-pressure-readings
Centers for Disease Control and Prevention - Measure Your Blood Pressure
https://www.cdc.gov/bloodpressure/measure.htm
National Library of Medicine - Blood Pressure
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK268/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0