Doliul sau travaliul de doliu - cum se manifesta si cand se amelioreaza

Doliul este sindromul determinat de decesul unei persoane iubite. Poate fi generat si prin pierderea unei persoane dragi prin separare sau divort sau a  unui obiect ori a unei circumstante de viata cu incarcatura emotionala foarte mare.

Cum se manifesta:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

•       Tristete si plans

•       Scadere in greutate

•       Insomnie

•       Iritabilitate

•       Scaderea capacitatii de concentrare

•       Ideile suicidare sunt foarte rare

•       Simptomele dispar in 6 luni maxim un an

•       Persoana raspunde la reasigurare si la contactele sociale.

•       Nu exista un raspuns semnificativ la medicatia antidepresiva

Stadille doliului:

1.      Amortire sau protest  - se caracterizeaza prin suferinta, frica si manie. Socul poate sa dureze cateva momente, zile sau luni.

2.      Dorul si cautarea dupa figura pierduta – lumea pare goala si lipsita de sens dar stima de sine ramane intacta. Gandurile sunt concentrate pe persoana pierduta, apare nelinistea fizica, plansul, furia. Poate dura chiar ani de zile.

3.      Dezorganizare si disperare – neliniste si lipsa de scop. Apare retragerea sociala, introversia, iritabilitatea. Amintirile legate de persoana decedata sunt retraite in mod repetat.

4.      Reorganizarea – persoana realizeaza ca viata sa va continua cu noi ajustari si scopuri diferite.

Doliul la copii:

1.      Faza de protest – copilul isi doreste cu ardoare parintele pierdut

2.      Faza de disperare – copilul resimte lipsa de speranta, retragere si apatie.

3.      Faza de detasare – copilul cedeaza atasamentul emotional fata de parintele pierdut si poate transfera nevoia afectiva asupra unuia sau mai multor adulti.

Doliul prin pierderea unui copil:

•       Este o traire mai intensa decat pierderea unui adult

•       Sentimentele de vinovatie si neajutorare pot fi coplesitoare

•       Apar stadii de soc, furie, negare, negociere si acceptare.

•       Manifestarile de doliu pot sa dureze toata viata

•       Pana la 50% din casatoriile in care un copil a decedat se finalizeaza prin divort.

Principala complicatie a doliului este depresia majora. Sunt vulnerabile persoanele cu istoric de depresie, cu varsta sub 30 de ani,  cei cu o stare de sanatate precara sau cei cu un sistem de suport social si profesional limitat.

De asemenea, secundare travaliului de doliu, mai pot aparea doliul prelungit sau exagerat, tulburari anxioase sau tulburari prin uz de substante.

Managementul si terapia doliului

E  incurajata ventilarea emotiilor. Pacientul poate sa vorbeasca despre cei dragi fiind utila rememorarea amintirilor cu continut pozitiv. Emotiile reprimate nu fac altceva decat sa agraveze starea individului, adancindu-i suferinta.

Este de preferat sa nu fie cenzurate plansul sau furia.

Discutiile despre persoana decedata pot avea loc si in cadrul unui grup restrans de oameni care au cunoscut-o pe aceasta, ori in prezenta unei alte persoanei indoliate, care poate intelege mai bine despre ce este vorba.

Terapia suportiva este mai functionala decat medicatia psihotropa. Medicatia poate ajuta pe termen scurt si in doze minime.

Trebuie luata in calcul si posibilitatea aparitiei reactiei de doliu intarziata care consta in modificari comportamentale, agitatie, labilitate emotionala accentuata sau abuz de substante. Astfel de reactie poate aparea in apropierea aniversarii unui deces – reactie aniversara.  In aceasta situatie este indicata psihoterapia.

Cum iti dai seama ca doliul s-a transformat in depresie

Cu toate ca doliul si depresia au simptome similare, acestea sunt diferite si e bine sa se observe timpuriu cand doliul ia forma unei depresii, astfel incat pacientul sa fie tratat ca atare.

Tristetea extrema, insomnia, pierderea apetitului si scaderea in greutate sunt simptome pe care doliul si depresia le au in comun.

Principala diferenta dintre aceste doua conditii consta in faptul ca simptomele doliului se estompeaza in timp, cu toate ca uneori sunt declansate de anumite amintiri. Pe de alta parte insa, depresia devine mai intensa si mai acuta pe masura ce trece timpul – exceptie face depresia atipica, care poate arata uneori o  falsa ameliorare a situatiei.

Daca doliul nu este tratat de obicei cu medicamente, depresia majora este obligatoriu sa fie tratata si medicamentos, astfel incat pacientul sa se recupereze rapid. In unele cazuri, si doliul poate fi ameliorat prin administrarea unor anxiolitice.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0