Doar 5% din aportul zilnic de sare este cel adaugat in timpul meselor

Nu este suficient sa aruncati solnita de sare pentru o sanatate mai buna a inimii. Potrivit unui studiu nou, cel mai mare aport de sare consumat de americani provine din alimentele procesate si din mesele luate la restaurant.

Dupa analizarea unui esantion de 450 de adulti din Statele Unite, s-a constatat ca doar 10% din aportul de sare provine din alimentele preparate in casa. Jumatate din acesta era adaugat in timpul meselor. In schimb, mesele luate in restaurant si alimentele cumparate din magazine, inclusiv crackers, painea si supele, reprezinta 71% din aportul de sare. „Trebuie sa fim atenti cand facem cumparaturi si cand mancam in oras pentru a evita alimentele cu continut ridicat de sare” a precizat liderul echipei de cercetare, Lisa Harnack. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pentru a preveni hipertensiunea, americanilor li se recomanda sa limiteze aportul de sare la 2300 de miligrame (mg) pe zi, sustine Harnack, profesor la Scoala de Medicina Publica a Universitatii Minnesota. Adica echivalentul unei lingurite. Dar mai multe de 8 din 10 americani depasesc aceasta limita „cu mult”, a mai declarat aceasta. Jurnalele de nutritie ale participantilor la studiu au aratat ca in medie, se consuma aproape 3500 de mg de sodiu pe zi.

Epidemiologul Kathryn Foti, care nu a participat la studiu, a subliniat ca hipertensiunea reprezinta principala cauza de boli cardiace si accidente vasculare cerebrale din Statele Unite. „Reducerea aportului de sare scade tensiunea arteriala si poate preveni bolile cardiovasculare” a mai spus Foti, care lucreaza in cadrul Scolii de Medicina Publica Bloomberg a Univeristatii Johns Hopkins din Baltimore.„Cea mai eficienta metoda de reducere a consumului de sare este diminuarea continutului de sare din alimentele preparate si procesate comercial” a adaugat Foti, co-autor al unui editorial aparut intr-o revista de specialitate.

Aceasta sustine ca reducerea graduala, voluntara a nivelului de sare din alimente ar putea reprezenta un beneficiu major pentru sanatatea publica. „Chiar si reducerea aportului mediu de sare cu 400 de mg pe zi ar putea preveni anual pana la 32.000 de infarcte si 20.000 de accidente vasculare cerebrale” a adaugat aceasta.  American Heart Association (Asociatia Americana a Inimii) a lansat o campanie de reducere a consumului de sare pentru a incuraja producatorii de alimente si restaurantele sa diminueze continutul de sare din alimente.

Dar Foti a adaugat ca si medicii trebuie sa depuna mai multe eforturi, informandu-i pe pacienti din ce provine de fapt, sarea pe care o consuma.„Desi este OK sa-i incurajeze pe pacienti sa consume mai putina sare, medicii ar trebui sa puna accentul pe alegerea produselor alimentare” a recomandat Foti.  Impreuna cu Harnack au recomandat citirea eticheta Valori Nutritionale de pe ambalajele alimentelor. 

 

 

Foti a sugerat inlocuirea produselor bogate in sodiu cu optiuni cu continut redus de sare. Majoritatea alimentelor au un continut de sare care variaza in functie de marca, a subliniat aceasta. In restaurantele in care informatiile nutritionale nu sunt afisate „clientii pot solicita informatii despre continutul de sare al mancarurilor din meniu sau despre metoda de preparare” a adaugat Foti. „Si bineinteles, daca alegeti alimente proaspete, ca fructele si legumele, puteti reduce consumul de sare din alimentatie” a spus ea.

La studiu au participat 450 de adulti de diverse rase, cu varsta intre 18 si 74 de ani, care locuiesc in Birmingham, Alabama; Saint-Paul, Minneapolis si Palo Alto, California. Participantii au fost rugati sa furnizeze informatii privind regimul alimentar zilnic pe parcursul a 4 parioade de 24 de ore, intre decembrie 2013 si decembrie 2014. In plus, acestia au furnizat si o cantitate de sare echivalenta cu cea pe care o aveau acasa. Potrivit cercetatorilor, consumul mediu de sare a depasit cu 50% doza recomandata de 2300 de miligrame. Conform studiului, sarea adaugata in timpul prepararii mancarii a constituit doar 6% din aportul de sare, iar cea adaugata la masa doar 5%. 

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sarea care se gaseste in mod natural in alimente reprezinta aproximativ 14% din aportul de sodiu, in timp ce sarea din apa de la robinet, suplimente si antiacide reprezinta mai putin de 1%, potrivit raportului. 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0