Dieta FODMAP, eficientă în tratarea sindromului de colon iritabil

Ceea ce mănânci are un impact major asupra organismului tău, motiv pentru care problemele de sănătate digestivă sunt larg răspândite, la nivelul tuturor categoriilor de vârstă. Există numeroase tipuri de diete promovate de specialiști pentru rezolvarea problemelor digestive, iar dieta FODMAP este una dintre ele.

FODMAP se referă la tipurile de cabohidrați regăsiți în anumite alimente, printre care cereale și fasole. Potrivit cercetărilor, există o legătură strânsă între FODMAP și anumite simptome digestive, precum balonare, flatulență, dureri de stomac, diaree și constipație. 

Așadar, dietele sărace în FODMAP pot oferi beneficii reale pentru persoanele care suferă de afecțiuni digestive, printre care și sindromul de colon iritabil. Învață care sunt principiile dietei FODMAP și cum te poate ajuta.

Ce înseamnă FODMAP?

FODMAP se traduce prin oligo-, di-, monozaharide și polizaharide fermentabile, iar acestea sunt tipuri de carbohidrați cu lanț scurt rezistenți la digestie. Acest lucru înseamnă că, în loc să fie absorbiți în circulația sanguină, acești carbohidrați ajung în intestin, acolo unde se regăsește cea mai mare parte a microbiomului intestinal. 

Microbiomul intestinal se folosește de acești carbohidrați pentru a furniza energie organismului, dar produce și gaze de tipul hidrogenului, care cauzează simptome digestive la persoanele sensibile. Carbohidrații FODMAP atrag, de asemenea, lichid în intestine, ceea ce poate cauza diaree

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Deși nu toată lumea este sensibilă la FODMAP, persoanele care suferă de sindromul colonului iritabil întâmpină frecvent probleme cu acești carbohidrați. 

Cei mai comuni carbohidrați FODMAP sunt:

-    Fructoza (un zahăr simplu regăsit în multe fructe și legume și care face parte și din compoziția zahărului de masă și al zaharurilor adăugate în alimentele procesate)
-    Lactoza (un carbohidrat regăsit în produsele lactate)
-    Fructanii (carbohidrați ce se găsesc în multe cereale, cum ar fi grâu, secară, orz)
-    Galactanul (carbohidrați specifici legumelor)
-    Poliolii (zaharuri alcoolice, precum xylitol, sorbitol, maltiol și mannitol, care se regăsesc în anumite fructe și legume și sunt adesea folosiți ca îndulcitor în băuturi și alimente)

Ce se întâmplă atunci când consumi carbohidrați FODMAP?

Majoritatea carbohidraților FODMAP trec prin tractul intestinal neschimbați, fiind complet rezistenți la digestie. Aceștia intră în categoria fibrelor digestive. 

Cu toate acestea, unii carbohidrați, cum ar fi lactoza și fructoza, acționează ca FODMAP doar în cazul anumitor persoane. Sensibilitatea generală la acești cabohidrați diferă, așadar, de la un individ la altul. De altfel, oamenii de știință sunt de părere că FODMAP poate agrava anumite afecțiuni digestive, cum ar fi sindromul colonului iritabil. 

Atunci când cabohidrații FODMAP ajung în colon, ei sunt fermentați și utilizați pe post de combustibil pentru organism. Același lucru se întâmplă atunci când fibrele dietetice hrănesc microbiomul intestinal, ceea ce oferă diverse beneficii pentru organism. 

Cu toate acestea, în timp ce bacteriile prietenoase din intestin tind să producă metani, bacteriile care se hrănesc cu FODMAP produc hidrogen1, gaz care duce la balonare, crampe abdominale, flatulență și constipație. De asemenea, carbohidrații FODMAP sunt activi din punct de vedere osmotic, ceea ce înseamnă că atrag apa în intestine și pot duce, astfel, la apariția diareei. 

Beneficiile dietei FODMAP

Este important de reținut că beneficiile dietei FODMAP au fost studiate în special în raport cu pacienții care suferă de sindromul colonului iritabil. Sindromul de colon iritabil nu are o cauză bine definită, dar se cunoaște că dieta are un impact puternic asupra simptomelor acestuia. Totodată, stresul poate fi un factor important. 

Potrivit studiilor2, aproximativ 74% dintre pacienții cu sindromul colonului iritabil se simt mai bine atunci când urmează dieta FODMAP. În multe cazuri, aceștia manifestă o reducere semnificativă la nivelul simptomelor, ceea ce determină o îmbunătățire a calității vieții. 

Dieta FODMAP ar putea fi benefică și pentru alte afecțiuni gastrointestinale, cum ar fi boala Chron sau colita ulcerativă, dar este nevoie de mai multe studii pentru a se putea confirma această ipoteză. 

În principiu, prin dieta FODMAP, persoanele sensibile ar putea manifesta:

-    Mai puțină balonare și flatulență
-    O ameliorare considerabilă a simptomelor diareei și constipației
-    Mai puține crampe și dureri stomacale

Alimente interzise în dieta FODMAP

Mai jos, regăsești o listă cu cele mai comune alimente și ingrediente bogate în FODMAP:

-    Fructele precum merele, caisele, coacăzele, murele, cireșele, fructele conservate, smochinele, curmalele, perele, piersicile, pepenele roșu
-    Anumiți îndulcitori cum ar fi fructoza, mierea, xylitolul, mannitolul, maltitolul sau sorbitolul
-    Anumite produse lactate, în special laptele, iaurtul, smântâna, brânza proaspătă de tip cottage sau ricotta, precum și suplimentele proteice cu zer
-    Anumite legume, cum ar fi anghinarea, sparanghelul, broccoli, sfecla roșie, varza de Bruxelles, varza românească, conopida, usturoiul, feniculul, ciupercile, prazul, ceapa și mazărea verde
-    Fasolea, lintea, boabele de soia
-    Cerealele precum orzul, grâul și secara
-    Anumite băuturi, cum ar fi berea, vinurile cu zahăr adăugat, băuturi răcoritoare bogate în fructoză, laptele de soia și sucurile naturale din fructe 

Alimente permise în dieta FODMAP

Este important de reținut că scopul dietei FODMAP nu este eliminarea completă a listei de alimente de mai sus. Pe lângă faptul că este dificil, o bună parte din aceste alimente conțin nutrienți importanți pentru sănătatea organismului, care aduc mai multe beneficii în comparație cu dezavantajele consumului lor. 

Tot ce trebuie să faci este să limitezi consumul acestor alimente, așa încât simptomele sindromului de colon iritabil să nu te incomodeze. De asemenea, se recomandă să încorporezi în dietă alimentele enumerate mai jos:

-    Carne slabă, pește și ouă, care sunt bine tolerate atât timp cât nu sunt asociate cu cereale sau alimente îmbogățite cu fructoză și alte tipuri de îndulcitori
-    Grăsimi vegetale și animale
-    Condimente și mirodenii
-    Nuci și semințe, cum ar fi migdale, alune, nuci macadamia, muguri de pin, semințe de susan. A se evita consumul de fistic și caju, care conțin carbohidrați FODMAP
-    Anumite fructe precum bananele, afinele, pepenele galben, grapefruitul, kiwi, lămâile, limetele, mandarinele, portocalele, fructul pasiunii, zmeura și căpșunile
-    Anumiți îndulcitori, cum ar fi siropul de arțar, melasa și stevia
-    Anumite produse lactate precum cele fără lactoză, brânzele maturate și cele cu culturi, precum brie sau camembert
-    Următoarele legume: alfalfa, ardeii grași, morcovii, țelina, castraveții, vânăta, ghimbirul, fasolea verde, varza kale, salata, măslinele, păstârnacul, ridichile, spanacul, ceapa verde, dovleacul, cartofii dulci, roșiile, dovleceii
-    Anumite cereale, cum ar fi porumbul, ovăzul, orezul, quinoa și tapioca
-    Anumite băuturi, cum ar fi ceaiul sau cafeaua

Aceste liste nu sunt definitive sau exhaustive. În plus, fiecare persoană este diferită, la fel și gradul de toleranță pentru anumite tipuri de alimente. Dacă te decizi să urmezi dieta FODMAP, este important să o adaptezi la nevoile tale. 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:
1.    Studiul Manipulation of dietary short chain carbohydrates alters the pattern of gas production and genesis of symptoms in irritable bowel syndrome, publicat în PubMed, în august 2010, autori: Derrick K Ong et al.
Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20659225/ 
2.    Studiul Comparison of symptom response following advice for a diet low in fermentable carbohydrates (FODMAPs) versus standard dietary advice in patients with irritable bowel syndrome, publicat în PubMed, în octombrie 2011, autori: H M Staudacher et al.
Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21615553/ 

Healthline - FODMAP 101: A Detailed Beginner's Guide

https://www.healthline.com/nutrition/fodmaps-101 
 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0