Vreti sa mancati mai sanatos fara costuri mari? Investiti timp si gatiti acasa!

Daca esti dornic sa economisesti bani si sa mananci sanatos cercetatorii spun ca ar trebui sa petreci mai mult timp in propria bucatarie.

“Mancatul frecvent in oras este asociat cu o calitate scazuta a dietei, un numar crescut de calorii goale si un cost mai mare in comparatie cu gatitul acasa” spune autorul studiului Adam Drewnowski. Cele mai mari batai de cap pentru cei care mancanca in oras in mod regulat sunt gasimile solide, caloriile, alcoolul si zaharul adaugat a spus Drewnowski directorul Centrului de Sanatate Publica si Nutritie parte din Universitatea din Washington. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Descoperirile vin din sondaje efectuate pe un esantion de peste 400 de persoane, rezidente ale orasului Seattle. Rezultatele nu ar trebui sa surprinda pe nimeni a spus Lona Sandon, un nutritionist din Dallas care nu a fost implicata in studiu. “Atunci cand gatesti acasa ai control asupra mancarii ce ajunge in farfurie” spune Sandon, asistent profesor la clinica de nutritie al Universitatii din Texas.

Intre 2011 si 2013 cercetatorii au chestionat 437 de adulti cu varste cuprinse intre 21 si 55 de ani care erau responsabili de cumparaturile alimentare. Au fost intrebati de cate ori au mancat in oras cu o saptamana inainte. Prin “mancat in oras” intelegem: restaurante, localuri fast food, standuri cu mancare si tonomatele cu alimente, chiar si pauzele de masa de la serviciu sau in weekend cu familia.

 

 

In acest studiu, valoarea nutritionala a dietei fiecarui participant a fost masurata in concordanta cu Indexul American pentru o Nutritie Sanatoasa (IANS). Aceste masuratori evalueaza daca persoanele mananca combinatia corecta de fructe si legume si daca primesc elementele nutritionale corespunzatoare. 

Aproximativ jumatate din participanti gateau acasa in mod constant – de sase sau de mai multe ori pe saptamana, au descoperit cercetatorii. O treime gateau de patru sau de cinci ori pe saptamana. In timp ce numai 15 procente gateau destul de rar acasa de trei sau de mai putine ori pe saptamana. Aceia care gateau acasa in mod frecvent au obtinut un scor mai mare la masurarea indexului care se refera la consumul de mancare sanatoasa, decat ceilalti. De asemenea cei care gatesc acasa cheltuie mai putin pe mancare la modul general decat cei care mananca mult mai des in oras.

“Economia pe care o faci renuntand la mancatul in oras poate creste costurile mancatului acasa” a explicat Drewnowski. “Gasimile, alcoolul si zaharul adaugat reduc scorul mancatului sanatos pentru cei care opteaza sa manance mai des in oras” declara el. “Insa cei care mananca acasa consuma mai multe fructe si legume”.

Cu toate acestea gatitul acasa nu este pentru oricine, a mai adaugat Drewnowski. Ce trebuie sa stim este ca nu trebuie sa spunem un “nu” categoric mancatului la restaurant, a spus el. Cele mai bune alegeri le fac cei care vad partea buna in gatitul acasa a spus Drewnowski. Optiunile sunt variate a notat. De exemplu “legumele nu trebuie sa fie pregatite doar la abur. Pot fi puse pe gratar, coapte sau servite in salata cu putin ulei si sare. Sau transformate in supa.

Daca decideti sa va pregatiti propria mancare Sandon ofera cateva sfaturi: Gatitul acasa nu trebuie sa va solicite mult timp si nici nu trebuie sa cunoasteti tehnici avansate pentru a pregati mese sanatoase si echilibrate conforme cu reglementarile unei diete sanatoase.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Rezumati-va la a gati ceva simplu. Asigurati-va doar ca fiecare masa este compusa jumatate din fructe jumatate din legume o patrime cereale integrale si un sfert proteine. “Nu trebuie sa transformati gatitul intr-o opera de arta” a adaugat Sandon. “Incepeti cu ceva simplu cu ar fi macaroanele cu branza. Adaugati langa o portie de broccoli sau morcovi la abur cu piept de pui sau somon pe gratar si asta se poate numi o masa echilibrata.”
 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0