Visinele: beneficii, diete, retete

Consumate proaspete, vișinele au multe beneficii pentru sănătate, și pot contribui inclusiv la accelerarea pierderii kilogramelor în plus. Bogate în fibre și vitamine, dar conținând mai puțin zahăr decât cireșele, vișinele sunt excelente în cura de slăbire, dar le poți folosi și în rețete mai calorice pentru ocaziile în care vrei să te răsfeți.

Deși sunt mai acre decât suratele lor, cireșele, sunt și ele apreciate pentru gustul bogat, mai ales de către persoanele care nu se dau în vânt după fructele prea dulci. Aceste fructe pot să îți vină în ajutor și atunci când ești la cura de slăbire, dar poți să le consumi cu încredere și ca parte a stilului tău alimentar obișnuit, proaspete, uscate, ca atare sau în diverse preparate dulci ori savuroase.

Vișinele conțin vitaminele A și C și cantități mici de sodiu, proteine, calciu, acid folic și fier și au o serie de beneficii pentru sănătate. Unele cercetări au arătat că vișinele conțin antioxidanți, cum ar fi acidul elagic și quercetina, care pot lupta împotriva celulelor canceroase. Aceste fructe sunt, de asemenea, o sursă de melatonină, care ar putea ajuta la protejarea organismului de cancerul de sân. Acești antioxidanți au rolul de a căuta și de a neutraliza radicalii liberi și alte substanțe nedorite care pot duce la inflamații cronice și boli.

Beneficiile vișinelor

Iată câteva beneficii pe care le aduce consumul de vișine:

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Au proprietăți antiinflamatoare

Vișinele calmează durerile musculare cu ajutorul antocianinelor, acele substanțe naturale care le dau culoarea roșie. Antocianinele reduc stresul oxidativ la nivel muscular și articular, având proprietăți antiinflamatoare. Sucul de vișine sau fructele consumate crude pot calma durerile produse de febra musculară.

Utile pentru vedere și piele

Aceste fructe contribuie la protejarea vederii și la menținerea elasticității pielii, cu ajutorul betacarotenului și întârzie astfel efectele îmbătrânirii, cum ar fi ridurile premature. Vișinele conțin antioxidanți care ajută la menținerea tinereții mai mult timp, protejând împotriva radicalilor liberi și susțin sănătatea articulațiilor, prin reducerea acidului uric, cu ajutorul antocianinelor. De asemenea, tegenerează țesuturile și spijină digestia.

Ajută la slăbit

Printre beneficiile vișinelor se numără și acela că le poți mânca atunci când ești la cura de slăbire. Vișinele susțin scăderea în greutate, având efect diuretic și contribuind la eliminarea toxinelor, ca parte a unui stil alimentar sănătos.

Pot scădea riscul de diabet

Antocianinele au fost, de asemenea, studiate în legătură cu diabetul, deoarece acești antioxidanți pot ajuta organismul să producă insulină, care este la rândul ei folosită pentru a regla nivelul de zahăr. Acest lucru face ca aceste fructe să fie bune atât pentru persoanele diabetice, cât și pentru cele cu risc de a dezvolta boala.

Îmbunătățesc calitatea somnului

Potrivit unor cercetări recente, melatonina prezentă în vișine poate fi un remediu natural pentru afecțiuni legate de somn, contribuind la reducerea insomniei și a anxietății înainte de culcare.

Calmează durerile asociate cu guta

Beneficiile vișinelor includ și tratarea naturală a gutei. Vișinele pot ajuta la scăderea nivelului de acid uric din sânge, ceea ce poate ajuta, în continuare, la prevenirea gutei, precum și la calmarea durerilor provocate de această boală. 

Cum ții dieta cu vișine?

Există mai multe feluri în care poți ține o dietă cu vișine:

1. Poți să consumi zilnic între 500 de grame și un kilogram și jumătate de vișine, timp de șapte zile.
2.  O altă variantă ar fi să consumi câte o cană de vișine la fiecare masă sau o cană de suc proaspăt de vișine, tot zilnic, timp de o săptămână.
3. Alternezi vișinele, cireșele și caisele, consumând zilnic câte un kilogram, la alegere.
4. Înlocuiești una dintre mesele zilei cu o porție de vișine, timp de o săptămână.
5. Folosești vișine în smoothiuri sănătoase în fiecare dimineață, în diverse combinații.

Poți crește perioada de dietă cu vișine la două și chiar la trei săptămâni dacă vezi că te simți bine astfel, cât ține sezonul lor. Dacă ai sensibilitate gastrică, însă, renunță la genul acesta de dietă, întrucât vișinele au efect diuretic, laxativ și depurativ.

Rețete cu vișine

În cele ce urmează îți propunem și câteva rețete cu vișine, pe care să le prepari ca răsfăț în weekeend.

Linte cu spanac și vișine

Această rețetă un pic neobișnuită poate fi o masă de prânz sățioasă și gustoasă.

Ingrediente pentru 4 porții

  • 400 g de linte roșie
  • 1 kg de spanac congelat frunze
  • 200 g de vișine
  • 2 litri de supă clară de legume (stock)
  • O ceapă mare, curățată și tocată fin
  • O legătură de pătrunjel
  • 4 linguri de ulei de măsline
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare

Pune la fiert lintea în supa clară de legume clocotită. Lintea roșie fierbe destul de repede, deci cam în 15-20 de minute de fiert la foc mediu, încearcă să vezi dacă s-a înmuiat. Când s-au fiert boabele de linte, pune o strecuroatoare pe un alt vas mare și scurge-le, apoi mută-le într-un castron. 

Pune vasul din nou la fiert cu apa în care a fiert lintea, iar când clocotește, adaugă spanacul congelat frunze și lasă-l să se dezghețe și să se opărească. Este important să nu fie spanac tocat, ci frunze, pentru că altfel ți se va împrăștia în vas și nu vei avea cum să-l scurgi. 

Între timp, într-o cratiță, pune ceapa tocată și uleiul și prăjește la foc mic timp de 10 minute. Apoi, pune în cratiță și boabele de linte și amestecă. În momentul în care spanancul este dezghețat și opărit, pune din nou sita pe un vas mai mare și strecoară spanancul, apoi trece-l prin apă rece, ca să-și păstreze culoarea verde intens. (Zeama rămasă poate fi pusă la frigider și o poți utiliza la o ciorbă sau la o tocăniță.) Toacă-l apoi grosier și pune-l într-un bol. 

În amestecul de linte cu ceapă din cratiță adaugă și vișinele tocate și mai lasă pe foc încă 10 minute, apoi amestecă și spanacul tocat. Gustă de sare și piper, oprește focul și presară pătrinjel tocat pe deasupra. Mâncărica poate fi consumată cu o salată verde și o felie de pâine integrală.

Prăjitură cu vișine uscate și ciocolată

Dacă ești în căutare de rețete cu vișine clasice, deci dulci, ai ajuns unde trebuie: prăjitura cu vișine și ciocolată are ceva calorii, dar dacă mănânci doar o felie în weekend și împarți restul cu cei dragi, deja e mult mai bine!

Ingrediente

  • 200 g de unt
  • 200 g de zahăr moale brun 
  • 100 g de ciocolată neagră 75% ruptă în bucăți
  • 75 ml de coniac
  • 1 linguriță de extract de vanilie
  • 300 g de vișine uscate
  • 200 g de coacaze uscate
  • 100 g de afine uscate
  • 200 g de făină cu autocreștere
  • 100 g de migdale măcinate
  • 2 linguri de cacao
  • 1 linguriță de amestec de condimente (pudră de scorțișoară, cuișoare, nucșoară)
  • 3 ouă, bătute bine cu o furculiță

Mod de preparare

Pune untul, zahărul, ciocolata, coniacul, vanilia și fructele uscate într-o cratiță mare și încălzește la foc ușor, amestecând din când în când, până când totul s-a topit, apoi ia vasul de pe foc.

Încinge cuptorul la 150 de grade Celsius. Tapetează o formă adâncă de tort, rotundă de 20 cm sau pătrată de 18 cm, cu un strat dublu de foaie pentru copt. Înfășoară și câteva straturi de ziar la exteriorul formei și fixează-le cu o sfoară.

Amestecă făina, migdalele, cacaua și condimentele. Pune apoi ouăle bătute în ciocolata din cratiță, care între timp s-a mai răcit, după care adaugă și mixul de făină, migdale, cacao și condimente. Amestecă bine și răstoarnă totul în tava pregătită anterior. Coace prăjitura timp de 1 oră și jumătate - 1 oră 45 de minute sau până când o scobitoare înfiptă în centru iese curată. Prăjitura se lasă la răcit în tavă, după care se poate scoate. 

Supă de vișine

În continuare îți propunem o delicioasă supă dulce-acrișoară de vișine, bună mai ales în lunile calde, pentru a te răcori.

Ingrediente pentru 4 porții

  • 500 g de vișine proaspete
  • 1 litru de apă
  • 200 ml de smântână peste 20%
  • 2 felii de lămâie
  • 3 linguri de zahăr
  • 1 lingură de amidon
  • ½ linguriță de sare
  • ½ linguriță de scorțișoară

Mod de preparare

Mai întâi, speli bine vișinele și le scoți sâmburii, apoi le pui la fiert în apă împreună cu sarea și scorțișoara. Când supa dă în clocot, pui zahărul și feliile de lămâie, amesteci și lași în continuare să fiarbă la foc potrivit, iar între timp amesteci amidonul cu puțină apă până se desface și apoi îl lași deoparte. Scoți din supă feliile de lămâie și batonul de scorțișoară, după care pui smântâna în oală și amesteci continuu până se încorporează și supa capătă un aspect cremos. Adaugi apoi și amidonul, amesteci, lași să mai dea o dată în clocot și oprești focul. Supa se poate servi mesenilor ca atare sau cu o lingură de frișcă pe deasupra.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Effects of Tart Cherry Juice on Biomarkers of Inflammation and Oxidative Stress in Older Adults
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6413159/
Studiul „Effects of Tart Cherry Juice on Biomarkers of Inflammation and Oxidative Stress in Older Adults”, apărut în Nutrients. 2019 Feb; 11(2): 228. Published online 2019 Jan 22. doi: 10.3390/nu11020228, autori: Sheau C. Chai et al.
BBC Goodfood - Sour cherry recipes
https://www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/sour-cherry-recipes


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0