Viata stresanta ar putea sa iti adauge centimetri in jurul taliei

Cercetatorii britanici sustin ca zilele pline de stres si anxietate ar putea sa mareasca riscul de a deveni supraponderal sau obez.

Oamenii de stiinta sustin ca exista o legatura intre nivelul ridicat de cortizol, hormonul stresului si greutatea excesiva.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

„Nu stim ce apare prima oara, greutatea corporala mai mare sau nivelul ridicat de cortizol”, a declarat cercetatorul Andrew Steptoe. Acesta este profesor de psihologie la British Heart Foundation, University College London. Pentru studiu, echipa condusa de Septoe a analizat nivelul de cortizol dintr-o suvita de par cu o lungime de aproximativ 2 cm, taiata cat mai aproape de scalp. Conform cercetatorilor, mostra de par a indicat nivelul de cortizol acumulat in ultimele doua luni.

Cortizolul este principalul hormon al stresului din organism, secretat in cazul unei reactii de „lupta sau fuga” in fata unui pericol. Potrivit Clinicii Mayo, de preferat ar fi sa scapam de pericol, dar daca nivelul de cortizol ramane extrem de ridicat, acesta este asociat cu depresie, crestere in greutate, anxietate si alte probleme.

Studiul a inclus peste 2.500 de adulti din Anglia, in varsta de peste 54 de ani. 

Legatura dintre stres, cortizol si cresterea in greutate

Cercetatorii au comparat nivelul de cortizol din mostra prelevata cu greutatea corporala, circumferinta taliei si indicele de masa corporala (sau IMC, care calculeaza cu aproximatie procentul de grasime corporala in functie de inaltime si greutate). De asemenea, au analizat legatura dintre nivelul de cortizol si obezitatea permanenta.

Participantii la studiu cu un nivel ridicat de cortizol aveau circumferinta taliei mai mare (peste 100 de cm la barbati, peste 89 de cm la femei, ceea ce reprezinta un factor de risc pentru aparitia bolilor cardiace si a altor probleme). De asemenea, persoanele cu un nivel ridicat de cortizol aveau si IMC-ul mai mare, cu cat IMC era mai mare, cu atat nivelul de grasime corporala era mai ridicat. 

 

 

Nivelul ridicat de cortizol a fost asociat si cu un nivel ridicat al obezitatii care a persistat pe parcursul celor patru ani de studiu. Desi studiul a aratat o corelatie intre cortizol si obezitate, nu a demonstrat o legatura de tip cauza-efect.

Un expert american a contestat metoda folosita pentru studiu. In prezent, „nu exista dovezi legate de folosirea mostrelor de par ca indicatoare ale greutatii sau obezitatii”, a declarat Connie Diekman. Aceasta este directorul Universitatii de Nutritie la Washington University din St. Louis. Cercetatorii studiului au remarcat ca folosirea nivelului de cortizol din firele de par este o masura relativ noua, usor de obtinut si care ar putea sa contribuie la cercetarile in acest domeniu.

Legatura dintre cortizol si obezitate a aparut la ambele sexe. „In acest studiu, nu am observat nicio legatura intre barbati si femei”, a declarat Steptoe.

Nici oamenii de stiinta nu au identificat diferente legate de varsta printre cei care au participat la studiu. Varsta medie a voluntarilor a fost de 68 de ani. Cu toate acestea, avand in vedere ca femeile si barbatii erau mai in varsta, este posibil ca rezultatele sa fie altele la persoanele tinere, a afirmat Steptoe.

Mancam mai mult cand suntem stresati

Cercetatorii nu si-au dat seama daca nivelul ridicat de cortizol a declansat mancatul din cauza stresului, ducand la obezitate, dar expertii in nutritie si greutate confirma ca persoanele stresate mananca intr-adevar in exces.

 

 

„Gestionarea mancatului din cauza stresului este dificila”, sustine Diekman, „iar ceea ce functioneaza la unele persoane, nu se potriveste la altele.” Aceasta a sugerat elaborarea unui program regulat al meselor. Ceea ce reduce nivelul zaharului in sange care poate declansa mancatul in exces. „Nu mancati direct din punga sau cutie”, a declarat Diekman. „Puneti intotdeauna mancarea in farfurie”.

Diekman sugereaza sa evitati sa faceti altceva in timp de mancati. In loc sa va verificati email-ul, sa va uitati la televizor, la filme sau sa lucrati, concentrati-va pe mancare.

Studiul a fost publicat la 23 februarie in revista Obesity.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Una dintre solutiile de a ti pastra silueta dorita este de a aplica in perioadele mai stresante o dieta hipocalorica, ce iti permite sa mananci des,  care iti va da o preocupare prin gasirea ingredientelor, satisafcerea ingerarii alimentelor, mai ales ca in aceasta perioada nu mananci de foame, ci din cauza stresului. De exemplu,  dieta Rina,  dieta volumetrica, dieta Mind, dieta Dukan si multe ale diete pe care le poti gasi aici.
 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0