Ulei de masline aromatizat: 5 retete gustoase si sanatoase

Suntem fani ai uleiului de masline in bucatarie, mai ales in salate, dar si in alte preparate. Asa ca ne-am gandit la noi modalitati de a face uleiul de masline si mai aromat. Iata cum - ai nevoie de ulei de masline, cateva ierburi aromate si sticle inalte.

Uleiul de masline este un ingredient de baza in  bucataria mediteraneana, despre care se stie ca este benefica pentru sanatatea inimii. Inlocuieste, macar pe timp de vara, untul si alte grasimi de origine animala, cu uleiul de masline.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pentru un plus de savoare, prepara mai multe tipuri de ulei de masline aromatizat, care vor transforma pana si cele mai banale preparate culinare in adevarate opere de arta. Modul de preparare este de regula prin inalzirea la foc mic, astfel incat aromele sa se intrepatrunda cu cele de uleiului. Intrucat multi oameni sunt ingrijorati cu privire la posibilitatea ca prin preparare termica, uleiul de masline sa elibereze compusi toxici, trebuie stiut ca, deși este dificil să se determine punctul exact de fum al uleiului, un interval sigur este  de 190–207°C, conform studiilor.

Acest lucru îl face o alegere sigură pentru majoritatea metodelor de gătit, inclusiv pentru fierberea acestuia sau utilizarea in  tigaie. Puteti verifica temperatura cu ajutorul termometrului de bucatarie, cu infrarosu, in timp ce preparati ulei de masline aromatizat.

Este bine sa  limitati expunerea la fierbere a uleiului pentru cele 20 de minute, intrucat conform unor studii, incălzirea uleiului de măsline la 240 ° C timp de 90 de minute a redus cantitatea de oleocanthal cu 19% conform unui test chimic și 31% conform unui test de gust. Într-un alt studiu, prăjirea simulată timp de 24 de ore a redus unii compuși benefici.

In schimb, expunerea timp de 10 minute la cuptorul cu microunde sau fierberea au avut doar efecte minore.

Urmele compușilor din uleiul de măsline sunt, de asemenea, responsabili pentru o parte din aromă. Prin urmare, supraîncălzirea uleiului de măsline poate elimina o parte din gustul acestuia.

Ulei de masline aromatizat cu coaja de lamaie

Cantitati: trei sferturi de cana de ulei de masline, coaja de la o lamaie de tip bio, care contine pe eticheta faptul ca nu contine pesticide sau alti conservanti.

Atentie! Coaja se curata, nu se razuieste! Pune uleiul si coaja de lamaie intr-o oala, la foc mic. Lasa-le pe foc 20 de minute, amestecand din cand in cand. Scoate coaja de lamaie, apoi strecoara uleiul intr-un vas curat. In vas, poti pune alte coji de lamaie, proaspete, pentru decor. Lasa-l in frigider timp de doua saptamani.

Ulei de masline cu ierburi aromate

Cantitati: trei sferturi de cana de ulei de masline, un pumn de ierburi aromate (rozmarin, salvie, fenicul)

Spala si usuca ierburile. Intr-o oala, la foc mic, pune uleiul, impreuna cu ierburile. Amesteca din cand in cand. La final, strecoara uleiul intr-un vas curat. Pentru decor, poti pune cateva crengute de verdeata uscata.

Ulei de masline cu chili

Cantitati: trei sferturi de cana de ulei de masline si un pumn de ardei chili (ardei iute) taiat in bucatele.

Metoda de preparare ramane aceeasi.

Ulei de masline cu busuioc

Cantitati: doua cani de ulei de masline extrevirgin, cateva crengute de busuioc proaspat si, optional, doi catei de usturoi

Amesteca ingredientele si pune-le fie intr-o sticla, fie intr-un borcan pe care il poti inchide ermetic. Depoziteaza recipientul cu ulei intr-un loc uscat si racoros si lasa-l sa se aseze timp de 2 saptamani. Foloseste-l apoi in salate, dar si in paste sau supe creme.

 

 

Ulei de masline aromatizat cu usturoi din belsug

Cantitati: 3 catei de usturoi, 3 cani de ulei de masline extravirgin

Curata cei trei catei de usturoi, pune-i intr-un recipient, acopera cu ulei de masline si inchide ermetic recipientul. Daca doresti, poti adauga si o crenguta de rozmarin. Depoziteaza uleiul intr-un loc racoros, departe de razele soarelui, iar dupa doua saptamani te poti bucura de el.

Este ideal consumat pe paine prajita, dar si in supe crema sau cu foccacia calda, abia scoasa din cuptor.

Pentru ca gustul uleiurilor aromatizate sa fie cat mai intens, e obligatoriu ca plantele aromatice sa fie perfect uscate inainte de amestecarea cu uleiul de masline. De asemenea, si recipientul in care prepari uleiul aromatizat trebuie sa fie perfect uscat astfel incat sa nu afecteze in vreun fel gustul uleiului.

Si sursa din care iti procuri plantele aromatice este importanta pentru rezultatul final. Pentru cele mai bune rezultate, foloseste plante crescute de tine, in ghiveci sau in gradina. Daca nu ai posibilitatea asta, alege macar plantele de la piata, in defavoarea celor pe care le gasesti pe rafturile supermarket-urilor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Uleiurile aromatizate preparate de tine, acasa, au un termen de valabilitate mult mai scurt decat cele din comert, asta pentru ca nu contin conservanti si tot felul de aditivi ce le pot prelungi valabilitatea.

Pentru a reduce, insa, riscul de degradare rapida a uleiurilor, e bine ca imediat ce deschizi recipientul pentru prima data, sa strecori uleiul si sa indepartezi astfel orice planta aromatica.

 

Foto: Shutterstock

Bibliografie:

Influence of thermal treatments simulating cooking processes on the polyphenol content in virgin olive oil, 2002,  Manuel Brenes, Aranzazu García, M Carmen Dobarganes,

Influence of heat on biological activity and concentration of oleocanthal--a natural anti-inflammatory agent in virgin olive oil 2009, Sara Cicerale , Xavier A Conlan, Neil W Barnett,

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0