Ce nu știai despre corset: „micsoreaza” talia sau e doar efect vizual?

Corsetul este folosit de sute de ani pentru micșorarea taliei femeilor. În ultima vreme, moda corsetului a revenit, atât vedete de peste Ocean cât și vedete autohtone purtând uneori renumitul corset pentru subțierea taliei, dar și multe fete și femei care nu apar la tv pot fi observate purtând corset pe la evenimente cum sunt spectacolele de teatru sau concertele de rock.

Silueta de tip clepsidră, cu talie de viespe și cu forme voluptuoase, este considerată silueta ideală și majoritatea femeilor tânjesc după o asemenea formă. Purtarea unui corsetul promite să ajute femeile să obțină o asemenea siluetă, indiferent de forma originală a corpului; este însă, aceasta, o metodă sănătoasă și eficientă de a arăta mai bine?

Tendințele în modă se schimbă în mod constant și, în plus, preferințele vestimentare variază și în funcție de cultură, regiune și perioadă de timp. În trecut, corsetele erau folosite în principal pentru a subția talia și a obține o siluetă specifică. Cu toate acestea, în zilele noastre, modul în care corsetele sunt percepute și utilizate în modă s-a schimbat.

În prezent, există o mai mare diversitate în modul în care corsetele sunt încorporate în outfit-uri. Acestea pot fi utilizate ca elemente de design sau accesorii pentru a adăuga un aspect interesant și distinctiv unei ținute. Corsetele moderne pot fi fabricate dintr-o varietate de materiale și pot avea diferite stiluri, cum ar fi corsete suprapuse peste cămăși sau purtate peste rochii sau corsete care pot fi purtate ca atare.

Este important să menționăm că, atunci când se poartă un corset, este esențial să se țină cont de confort și sănătatea personală. Corsetele strânse sau purtate în mod incorect pot exercita presiune asupra organelor interne și pot restricționa respirația.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Corsetele de ieri și de azi

Corsetul a apărut în secolul al XVI-lea, la curtea regală franceză, fiind o piesă vestimentară inițial folosită pentru a susține și a modela trunchiul, oferind o formă specifică taliei și bustului. Primele corsete erau extrem de strânse și rigide, fabricate din materiale precum lemn, os sau oțel.

Cu timpul, corsetul a devenit tot mai popular în moda occidentală și a cunoscut diferite evoluții și stiluri. În secolul al XIX-lea, corsetele erau tot extrem de strânse și restrictive, îngustând talia și modelând silueta într-un mod considerat estetic plăcut în acea perioadă.

Corsetele au fost purtate în principal de femei, iar rolul lor principal era de a evidenția talia și de a crea o siluetă feminină idealizată în perioada respectivă. Cu toate acestea, purtarea corsetelor a fost asociată și cu inconveniente și probleme de sănătate grave, cum ar fi dificultăți respiratorii și deformarea oaselor coastei.

La sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, corsetul a început să fie din ce în ce mai criticat pentru efectele sale asupra sănătății și pentru restricțiile pe care le impunea femeilor. Astfel, a apărut o mișcare de eliberare de corset, iar în anii 1920, stilurile de îmbrăcăminte au început să se schimbe și corsetele au fost înlocuite de modele de haine mai confortabile, cum ar fi rochia tip „flapper”.

De-a lungul secolului XX, corsetul a evoluat într-o formă mai ușoară și mai flexibilă, iar în prezent, când accentul este pe confort, purtarea unui corset se face mai degrabă la o ocazie anume decât în mod uzual.

Un corset poate micșora talia în anumite condiții

Specialiștii susțin că purtarea corsetului este eficientă în micșorarea taliei, însă numai dacă sunt respectate niște condiții. Este vorba despre alegerea corectă a corsetului, dar și despre purtarea acestuia pentru o perioadă îndelungată. Corsetul trebuie strâns treptat, nu trebuie forțat de la primele purtări întrucât organele tale vor avea de suferit pentru că se pune presiune pe ele.

În primă fază, însă, purtarea corsetului face talia să pară mai subțire întrucât creează efectul vizual de micșorare a acesteia. Un corset poate fi purtat atât pe sub haine, cât și peste sau ca atare, pe post de obiect vestimentar de sine stătător. Purtarea corsetului definește talia și te face să îți vezi corpul altfel, ceea ce are un impact benefic asupra stimei de sine.

Se pare că, pe măsură ce corsetul este purtat mai mult, talia începe să se subțieze puțin câte puțin. Ceea ce este foarte important să știi este că efectele corsetului nu sunt permanente și trebuie întreținute prin purtarea regulată a acestuia. Mai exact, dacă renunți la corset pentru două zile, talia ta va rămâne subțire, însă dacă nu porți corsetul pentru o săptămână, efectele pe care acestea le-a avut asupra siluetei tale vor dispărea.

Efectele corsetului diferă de la o persoană la alta. Spre exemplu, dacă ai un trup flexibil, talia ta se va subția mai rapid decât în cazul unui corp rigid, care nu va ceda atât de ușor.

Dacă vrei să scapi de câteva kilograme în plus, corsetul îți va face munca mai ușoară întrucât nu îți va permite să mănânci foarte mult, așa că în mod cert vei reuși să reduci cantitatea de alimente consumată. Un alt avantaj al purtării corsetului pentru subțierea taliei constă în faptul că îți îmbunătățește postura, forțându-te să îți îndrepți spatele.

Riscurile la care te expui atunci când porți un corset pentru micșorarea taliei

Corsetul folosit pentru micșorarea taliei nu îți pune sănătatea în pericol atâta vreme cât îți asculți organismul și recepționezi mesajele pe care acesta ți le transmite. Corsetul nu trebuie să îți cauzeze dureri sau să îți afecteze modul în care respiri, ci trebuie să te facă să te simți confortabil în măsura în care acest lucru este posibil.

Dacă porți un corset care îți provoacă dureri, trebuie neapărat să renunți să îl mai porți pentru că îți poate cauza probleme la nivelul coloanei vertebrale, la nivelul coastelor ori organelor interne. În cazul în care îți dorești să folosești un corset pentru definirea taliei, alege unul de calitate, care să se potrivească formei corpului tău și care să îți ofere confort.

Purtarea unui corset depinde de preferințele individuale și de modul în care este integrat în stilul personal. Cel mai important este să te simți bine în hainele pe care le porți și să fii conștientă de propriile limite de confort și sănătate.

Ce mai poți face pentru a avea, vizual, o talie mai subțire?

Există câteva strategii pe care le poți încerca pentru a subția vizual talia și a crea iluzia unei siluete mai zvelte. Este important de menționat că fiecare persoană are o formă corporală unică, iar aspectul taliei poate fi influențat de factori genetici și de compoziția corpului. Aceste sugestii se concentrează pe modalități de a părea mai subțire în zona taliei, dar, evident, nu pot schimba structura anatomică a corpului.

Alege haine potrivite

Optează pentru haine care au o croială care subliniază talia sau oferă un aspect definit. Poți încerca pantaloni sau fuste cu talie înaltă, curele care evidențiază talia, haine în formă de A sau haine în culori întunecate, care pot crea iluzia unei talii mai subțiri.

Stratifică hainele

Purtarea hainelor în starturi poate ajuta la crearea unei siluete mai subțiri. Adăugarea unui cardigan, sacou sau jachetă cambrată deschisă peste o bluză sau o cămașă poate oferi un aspect mai definit al taliei.

Accentuează alte zone ale corpului

Poți, de asemenea, să distragi atenția de la talie prin accentuarea altor părți ale corpului. Poți alege să evidențiezi bustul, să porți pantaloni cu detalii interesante la nivelul șoldurilor sau să folosești accesorii „statement” pentru a atrage atenția în altă zonă.

Păstrează o postură corectă

O postură bună poate face diferența în aspectul taliei. Stai dreaptă și ține-ți umerii în spate pentru a-ți evidenția talia și a crea o impresie generală de încredere în tine.

Ai grijă și la stilul de viață

O talie mai subțire se construiește și în bucătărie, și prin exerciții fizice. Subțierea taliei este un proces individual și rezultatele pot varia de la o persoană la alta. Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să obții o talie mai subțire:

Exerciții cardio

Activitățile cardiovasculare, cum ar fi alergarea, mersul pe bicicletă, înotul sau dansul, pot ajuta la arderea grăsimii corporale și la reducerea greutății generale, inclusiv în zona taliei.

Exerciții de forță

Antrenamentele de forță, precum ridicarea greutăților sau exercițiile cu propria greutate corporală, pot ajuta la construirea mușchilor abdominali și la definirea taliei.

Exerciții pentru trunchi

Exercițiile pentru trunchi, care vizează mușchii abdominali și zona lombară, pot contribui la tonifierea și întărirea taliei. Exemple de astfel de exerciții includ plank (scândura), abdomenele și ridicarea picioarelor.

Alimentație echilibrată

O alimentație sănătoasă și echilibrată este importantă pentru a atinge și menține o talie subțire. Fii atentă la aportul de calorii și asigură-te că ai o dietă bogată în legume, fructe, proteine slabe și grăsimi sănătoase. Evită consumul excesiv de alimente procesate, zahăr și grăsimi nesănătoase care se depozitează sub formă de „colăcei”.

Controlul porțiilor și mesele regulate

Menținerea unui control asupra porțiilor și a unui program regulat de mese poate ajuta la păstrarea unui nivel sănătos de energie și la controlul greutății. Consumul de mese echilibrate și sănătoase în porții adecvate poate ajuta la prevenirea acumulării de grăsime în zona taliei.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Corset Story - The History of Corsets, a Journey Through the Ages
 https://corset-story.co.uk/blogs/news/the-history-of-corsets
Harvard Health Publishing - What are the best ways to trim my waist? 
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/what-are-the-best-ways-to-trim-my-waist

 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0