Totul despre ciclamatul de sodiu: ce este, in ce alimente se regaseste & contraindicatii

Ciclamatul de sodiu este formă solidă a îndulcitorului artificial denumit ciclamat. Acesta este de până la 50 de ori mai dulce decât zahărul, este stabil la temperaturi înalte și de multe ori este folosit în combinație cu zaharină sau alți îndulcitori. Cum a ajuns să fie utilizat de diabetici și ce alți îndulcitori artificiali mai există?

Ciclamatul de sodiu a fost sintetizat pentru prima dată în 1937, din greșeală, de un student al Universității din Illinois. Acesta a fost pentru prima dată folosit pe post de îndulcitor pentru persoanele diabetice, întrucât nu crește glicemia și nici nu conține calorii, însă apoi a devenit o alternativă pentru zahăr folosită în masă.

Acest îndulcitor artificial poate fi folosit și ca ingredient în preparatele gătite la temperaturi înalte, fără să își schimbe gustul și proprietățile. De asemenea, nu lasă un gust pregnant în gură după consum, în comparație cu alți îndulcitori precum zaharina. Ciclamatul nu are calorii, de aceea a fost considerat o alternativă de luat în seamă de către persoanele care doresc reducerea consumului de zahăr sau a caloriilor, în timpul dietelor sau în regimul pentru diabet. Ciclamatul de sodiu este mai ieftin decât zahărul și are un termen de valabilitate mare – 5 ani.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

În ce produse se regăsește ciclamat de sodiu?

Ciclamatul de sodiu se regăsește adesea în alimente precum jeleurile, produsele de cofetărie/ patiserie, sucurile, ciocolată, bomboanele, cerealele din comerț sau chiar în dressingurile pentru salate. Pe eticheta produselor alimentare sau a băuturilor care conțin acest îndulcitor, îl vei regăsi sub denumirea de E952.

În industria alimentară, cel mai des se folosește ciclamat de sodiu în următoarele alimente:

  • Deserturi
  • Produse de patiserie
  • Produse lactate
  • Paste, orez, cereale
  • Alimente la conservă
  • Sosuri, ketchup, condimente

În industria farmaceutică, se folosește ciclamat de sodiu pentru:

  • Producerea capsulelor
  • Învelișul dulce al pastilelor
  • Ingredient în medicamentele pentru diabetici

În industria produselor cosmetice, ciclamatul de sodiu este folosit ca ingredient în:

  • Pastă de dinți
  • Apă de gură
  • Ruj
  • Alte produse cosmetice

Totodată, ciclamatul de sodiu este folosit și în agricultură și se regăsește și în furajele pentru animale. Acest îndulcitor artificial este utilizat în 55 de țări, printre care se numără statele membre ale Uniunii Europene, Canada, Australia și Nouă Zeelandă. În SUA, ciclamatul de sodiu a fost interzis în anul 1969 de către Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA)  în urma realizării unui studiu făcut pe șoareci, care a arătat că administrarea unei doze mari de ciclamat de sodiu rozătoarelor crește riscul de tumori la nivelul vezicii urinare.

Cu toate că s-au făcut noi cercetări pe această temă și niciun studiu nu a reușit să dovedească faptul că ciclamatul de sodiu reprezintă un pericol pentru sănătate, FDA nu a revizuit încă decizia prin care se interzice utilizarea ciclamatului de sodiu pe teritoriul SUA.

Ce spun cercetările despre ciclamatul de sodiu?

Studiile timpurii din anii 1970 au legat utilizarea îndulcitorilor artificiali care conțin un amestec de ciclamat și zaharină cu un risc crescut de cancer de vezică urinară la animalele de laborator. Alte studii  au arătat că bacteriile din intestine pot transforma ciclamatul în ciclohexamină, un cancerigen. 

Cu toate acestea, studiile ulterioare și utilizarea în țările europene au sugerat că nu există dovezi că ciclamatul cauzează cancer sau crește riscul ca o altă substanță să cauzeze cancer. Cercetările ulterioare au demonstrat că nu prezintă un risc crescut de cancer de vezică urinară la om și că mecanismul pare să fie diferit de rozătoare, însă suspiciunea persistă și mulți oameni evită să consume ciclamat de sodiu din cauza acestor teorii extrem de vehiculate în presă.

Un alt studiu mediatizat, publicat în jurnalul Toxicological Sciences a constatat că acest ingredient a contribuit la atrofia testiculară și a întrerupt maturarea spermei la un subgrup de maimuțe hrănite cu ciclamat de sodiu pe o perioadă lungă de timp. Cu toate acestea, rezultatele nu aduc dovezi concludente ale toxicității ciclamatului. În plus, cantitățile date maimuțelor au fost de 20 până la 100 de ori mai mari decât aportul zilnic acceptabil al altor îndulcitori artificiali.

Doza zilnică admisă de ciclamat de sodiu este de 7mg/ kg, iar specialiștii recomandă să nu fie depășită pentru a se menține riscurile la minimum.

Contraindicații ciclamat de sodiu

Întrucât nu se cunosc în totalitate efectele secundare ale ciclamatului de sodiu, acesta nu este recomandat sugarilor și copiilor mici, fiind interzis și în alimentele destinate acestora. Pentru că se regăsește adesea în gemuri, în fructe la conservă, în jeleuri, marmelade, precum și în produse de panificație, se recomandă citirea cu atenție a ingredientelor de pe eticheta alimentelor oferite copiilor. În acest fel, te vei asigura că nu îți expui copilul niciunui risc.

Alți îndulcitori artificiali și ce spun cercetările despre efectele lor în corp

Aspartam

Aspartamul este un îndulcitor artificial care este de aproximativ 200 de ori mai dulce decât zahărul obișnuit și nu conține calorii. Acesta poate fi găsit în unele băuturi răcoritoare, gumă de mestecat și alte alimente procesate. 

Există multe studii care au investigat siguranța aspartamului, iar rezultatele acestora sunt în general pozitive și sugerează că aspartamul este sigur pentru consumul uman în dozele recomandate. Într-un studiu apărut în Critical Reviews in Toxicology, cercetătorii au analizat 100 de studii privind siguranța aspartamului și au concluzionat că „aspartamul este sigur pentru consumul uman în dozele obișnuite de utilizare, adică sub limita de ingestie admisibilă”. De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a evaluat siguranța aspartamului și a stabilit o limită admisibilă de 40 mg/kg corp/zi. 

Cu toate acestea, există unele studii care au ridicat îngrijorări cu privire la efectele pe termen lung ale consumului de aspartam, cum ar fi creșterea riscului de cancer și efecte asupra sănătății creierului. Însă majoritatea acestor studii sunt de natură preclinică și nu sunt concludente, iar organismele internaționale de reglementare și organizațiile de sănătate continuă să considere aspartamul ca fiind sigur pentru consumul uman în dozele obișnuite de utilizare. În general, este important să discuți cu medicul curant despre consumul de aspartam sau alte îndulcitori artificiali dacă ești pacient cu diabet sau alte afecțiuni medicale.

Sucraloză

Sucraloza este un alt îndulcitor artificial, care este de aproximativ 600 de ori mai dulce decât zahărul obișnuit și nu conține calorii. Este utilizat în multe produse alimentare și băuturi, inclusiv în băuturile răcoritoare, gumă de mestecat, înghețată și prăjituri. Sucraloza este un îndulcitor artificial care este folosit pe scară largă în alimente și băuturi dietetice, iar studiile recente sugerează că acesta poate fi considerat sigur pentru consumul uman în dozele recomandate.

Un studiu recent a analizat alte 36 de studii privind siguranța sucralozei și a concluzionat că nu există nicio dovadă că sucraloza ar fi toxică sau ar produce efecte adverse la dozele obișnuite de utilizare. De asemenea, acest studiu a arătat că sucraloza nu produce efecte carcinogene, genotoxice sau asupra dezvoltării fetale sau a reproducerii. Organizația Mondială a Sănătății a stabilit ca doză admisibilă zilnică pentru sucraloză 5 mg/kg corp/zi. 

Cu toate acestea, există unele studii care sugerează că aportul de sucraloză poate afecta microbiomul intestinal, ceea ce poate avea un impact asupra sănătății. În plus, unele persoane se pot confrunta cu reacții adverse la consumul de sucraloză, cum ar fi dureri de cap, greață sau alte simptome gastrointestinale.

Acesulfam de potasiu

Acesulfamul de potasiu este un îndulcitor artificial utilizat pe scară largă în alimente și băuturi, fiind unul dintre cei mai populari îndulcitori sintetici. Studiile realizate până în prezent au arătat că acesulfamul de potasiu este sigur pentru consumul uman în dozele obișnuite. A fost stabilită o doză admisibilă zilnică de 15 mg/kg corp.

Acesulfamul de potasiu nu are efecte asupra nivelului de zahăr din sânge, fiind sigur pentru diabetici. De asemenea, nu este metabolizat de bacteriile din cavitatea bucală și nu produce acid, astfel încât nu contribuie la apariția cariilor dentare. Cu toate acestea, unele persoane pot experimenta simptome precum dureri de cap, greață sau modificări ale gustului atunci când consumă acesulfam de potasiu. 

O analiză recentă a arătat că îndulcitorii artificiali (în special aspartamul și acesulfamul-K) sunt asociați cu risc crescut de cancer. Aceste constatări oferă perspective importante și noi pentru reevaluarea în curs de desfășurare a îndulcitorilor aditivi alimentari de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară și alte agenții de sănătate la nivel global.

Zaharină

Zaharina este un îndulcitor artificial foarte popular. Consumul de zaharină poate determina apariția unor efecte secundare precum dureri de cap, greață, modificări ale gustului și reacții alergice la unele persoane. Zaharina nu are efect asupra nivelului de zahăr din sânge, fiind o opțiune sigură pentru diabetici. Acest îndulcitor nu este metabolizat de bacteriile din cavitatea bucală și nu contribuie la apariția cariilor dentare, nu conține calorii și nu contribuie la creșterea în greutate.

Zaharina a fost clasificată ca fiind posibil cancerigenă de către Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC), în urma studiilor realizate pe animale. Cu toate acestea, cercetările efectuate ulterior pe oameni nu au confirmat această afirmație.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Science Direct - Sodium Cyclamate 
https://www.sciencedirect.com/topics/nursing-and-health-professions/sodium-cyclamate
NHS - The truth about sweeteners
https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/food-types/are-sweeteners-safe/
Artificial sweeteners and cancer risk: Results from the NutriNet-Santé population-based cohort study
https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1003950
Studiul „Artificial sweeteners and cancer risk: Results from the NutriNet-Santé population-based cohort study”, apărut în PLOS Medicine, 2022, https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1003950, autori: Charlotte Debras et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0