Dieta ketogenică crește riscul de diabet? [studiu]

Dieta ketogenică își propune să învețe organismul să ardă toate grăsimile consumate, reeducând metabolismul. Scopul acestei diete este de a determina organismul să perceapă grăsimea ca fiind combustibilul său de bază, astfel încât să îl consume în totalitate și să nu mai formeze depozite de grăsimi.

Planul alimentar al dietei ketogenice este alcătuit în proporție de 65% din grăsimi sănătoase, 30% din proteine și doar 5% din glucide.

Ce tip de metabolism ai?

Majoritatea bolilor cronice, cum ar fi diabetul, hipertensiunea și bolile de inimă, sunt în mare măsură legate de obezitate, care este, de obicei, un produs al unui stil de viață nesănătos și al unor obiceiuri alimentare proaste. Un regim alimentar care s-a dovedit a fi foarte eficient pentru o pierdere rapidă în greutate este dieta ketogenică cu un conținut foarte scăzut de carbohidrați și un conținut ridicat de grăsimi. Acest articol trece în revistă evaluarea pentru o dietă ketogenică cu privire la riscurile și beneficiile acesteia.

Ce este dieta ketogenică

Dieta ketogenică sau "keto" este un plan de alimentație cu conținut scăzut de carbohidrați și bogat în grăsimi, care a fost folosit de secole pentru a trata anumite afecțiuni medicale. În secolul al XIX-lea, dieta ketogenică a fost folosită în mod obișnuit pentru a ajuta la controlul diabetului. În 1920, a fost introdusă ca un tratament pentru epilepsia copiilor la care medicația era ineficientă. Dieta ketogenică a fost, de asemenea, testată și utilizată în contexte atent monitorizate pentru cancer, diabet, sindromul ovarelor polichistice și boala Alzheimer.

Această dietă capătă o atenție considerabilă ca o potențială strategie de pierdere în greutate, datorită avântului dietelor cu conținut scăzut de carbohidrați, care a început în anii 1970. Dieta ketogenică se distinge prin conținutul său excepțional de ridicat de grăsimi, de obicei între 70% și 80%, și cu un aport moderat de proteine.

Nu există o dietă ketogenică "standard" cu un raport specific de macronutrienți (carbohidrați, proteine, grăsimi). Dieta ketogenică reduce, de obicei, aportul total de carbohidrați la mai puțin de 50 de grame pe zi - mai puțin decât cantitatea găsită într-un covrig mediu simplu - și poate fi chiar și de 20 de grame pe zi. În general, resursele cetogenice populare sugerează o medie de 70-80% grăsimi din totalul caloriilor zilnice, 5-10% carbohidrați și 10-20% proteine.

S-a demonstrat că dieta ketogenică produce schimbări metabolice benefice pe termen scurt. Pe lângă pierderea în greutate, parametrii de sănătate asociați cu excesul de greutate s-au îmbunătățit, cum ar fi rezistența la insulină, hipertensiunea arterială și nivelul ridicat al colesterolului și al trigliceridelor. Există mai multe teorii cu privire la motivul pentru care dieta ketogenică favorizează pierderea în greutate, deși acestea nu au fost demonstrate în mod constant în cadrul cercetărilor: 

  • Produce un efect de sațietate cu scăderea poftei de mâncare datorită conținutului ridicat de grăsimi al dietei.
  • Produce o scădere a hormonilor care stimulează apetitul, cum ar fi insulina și grelina, atunci când se consumă cantități restrânse de carbohidrați.
  • Are un rol direct de reducere a foamei al corpurilor cetonice - principala sursă de combustibil a organismului în cadrul dietei.
  • Aduce o creștere a consumurilor calorice datorită efectelor metabolice ale transformării grăsimilor și proteinelor în glucoză.
  • Promovarea pierderii de grăsime față de masa corporală slabă, parțial datorită scăderii nivelului de insulină.

Cu toate că această dietă este destul de populară, un nou studiu făcut pe șoareci scoate la iveală un lucru îngrijorător: dieta ketogenică ar putea crește riscul de diabet de tip 2.

Dieta ketogenică este săracă în carbohidrați și bogată în grăsimi, iar scopul acesteia este de a obișnui organismul să ardă mai întâi grăsimile și abia apoi carbohidrații – acest proces este cunoscut sub denumirea de cetoză (n.r. chetoza).

Un studiu publicat în Jurnalul de Psihologie a arătat că faza inițială, adică cea de atac, a dietei ketogenice crește riscul de diabet de tip 2.

Cercetătorii au descoperit că această dietă nu permite organismului să folosească insulina așa cum ar trebui, ceea ce înseamnă că nivelul de zahăr din sânge nu mai este ținut sub control. Astfel, apare rezistența la insulină, despre care se știe că, în timp, duce la instalarea diabetului de tip 2.

Echipa de cercetători care a realizat acest studiu susține că e nevoie de cercetări suplimentare pe această temă înainte de a se da verdictul corect. Aceiași cercetători spun, însă, că, în ciuda predispoziției evidente pentru diabet de tip 2 a celor care urmează această dietă, este aproape imposibil ca boala metabolică chiar să apară. Asta pentru că, în timpul dietei ketogenice, aportul de carbohidrați este atât de mic, încât nu poate să apară nicio formă de hiperglicemie.

Specialiștii nu se pronunță însă, susținând că este necesar să se facă studii și pe oameni pentru a se stabili dacă dieta ketogenică crește sau nu riscul de diabet de tip 2. Pănă la acest moment, informațiile obținute sunt insuficiente pentru a stabili dacă această teorie este sau nu validă.

Ce efecte are dieta ketogenică la pacienții care au deja diabet

Recomandările experților DOC.ro

Studiile făcute în ultimii ani au arătat că, pe termen scurt, dietele sărace în carbohidrați, precum dieta ketogenică, pot îmbunătăți nivelul de zahăr din sânge la persoanele cu diabet de tip 2, reducând cantitatea de medicamente necesară.

Totodată, limitarea carbohidraților la pacienții cu diabet de tip 2 poate crește riscul de hipoglicemie (n.r. nivel scăzut de glucoză în sânge). De aceea, acestor pacienți le este recomandată o dietă care să promoveze moderația.

Dacă suferi de diabet de tip 2, nu ar trebui să urmezi nicio dietă înainte de a te consulta cu medicul tău. Astfel, te poți asigura că vei slăbi sănătos, fără să îți pui sănătatea în pericol.

Un alt studiu a arătat efectele benefice ale unei diete ketogenice pe termen lung. Aceasta a redus semnificativ greutatea corporală și indicele de masă corporală al pacienților. În plus, a scăzut nivelul trigliceridelor, al colesterolului LDL și al glicemiei și a crescut nivelul colesterolului HDL. Administrarea unei diete ketogenice pentru o perioadă relativ mai lungă de timp nu a produs efecte secundare semnificative la pacienți.

Avantaje si dezavantaje ale dietei ketogenice

Avantajele adoptării dietei ketogenice sunt următoarele:

  • Reducerea tensiunii arteriale
  • Reducerea nivelului de trigliceride
  • Creșterea nivelului de colesterol HDL (cunoscut ca fiind colesterolul bun)
  • Îmbunătățirea performanțelor mentale.

Dezavantajele adoptării dietei ketogenice:

Până când organismul se adaptează la noul plan alimentar, pot apărea simptome precum:

  • dezechilibru electrolitic,
  • amețeli,
  • oboseală,
  • ceață mentală,
  • insomnii,
  • pofte,
  • modificări ale tranzitului intestinal,
  • senzația de slăbiciune,
  • respirație urât mirositoare.

Aceste efecte adverse dispar în general în câteva zile, după ce organismul se acomodează cu schimbările făcute.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Indiferent de dieta aleasă, ideal ar fi să discuți cu medicul tău pe această temă înainte de a începe regimul alimentar. Ajutorul unui medic nutriționist este esențial într-o asemenea situație, așa că nu ar fi rău să apelezi la unul. Important este să ajungi la o greutate sănătoasă, fără să îți pui sănătatea în pericol.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Long-term effects of a ketogenic diet in obese patients - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2716748/
Ketogenic Diet - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499830/
Effects of the Ketogenic Diet on Glycemic Control in Diabetic Patients: Meta-Analysis of Clinical Trials - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7641470/#:~:text=The%20ketogenic%20diet%20has%20a,and%20diabetic%20medication%20elimination%2Freduction.
Efficacy of Ketogenic Diets on Type 2 Diabetes: a Systematic Review - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8397683/
Diet Review: Ketogenic Diet for Weight Loss - https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-weight/diet-reviews/ketogenic-diet/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0