Consumul mare de mezeluri și prăjeli crește riscul de moarte subită (studiu)

Un studiu publicat în Journal of the American Heart Association arată că aportul mare de alimente prăjite, mezeluri, slănină și băuturi îndulcite cu zahăr crește riscul de moarte subită.

Moartea subită cardiacă înseamnă pierderea bruscă a funcției cardiace, care duce la deces în decurs de o oră de la apariția simptomelor. Moartea subită cardiacă este o cauză obișnuită de deces, iar o echipă de cercetare a analizat asocierea dintre tiparele dietetice și riscul de moarte subită.

O alimentație bazată în mod regulat pe dieta occidentală (mezeluri, prăjeli, alimente cu multe grăsimi nesănătoase și zahăr adăugat) poate crește riscul de moarte subită cardiacă, în timp ce o alimentație bazată preponderent pe dieta mediteraneeană poate reduce acest risc, conform unor cercetări publicate în Journal of the American Heart Association.

Riscul de moarte subită, crescut de dieta occidentală

Dieta occidentală se caracterizează prin consumul mare de grăsimi, alimente prăjite, ouă,  carne procesată și organe (cum ar fi mezelurile, slănina etc.) și băuturi îndulcite cu zahăr, în defavoarea alimentelor sănătoase precum legumele și fructele. Dieta mediteraneeană este bogată în legume, fructe, pește, cereale integrale și leguminoase și săracă în carne, lactate și produse îndulcite cu zahăr.

Autorii lucrării spun că, deși acest studiu a avut un caracter observațional, rezultatele sugerează că dieta poate fi un factor de risc modificabil pentru moartea subită cardiacă, deci este un factor de risc asupra căruia avem un anumit control. O mai mare atenție asupra alimentației zilnice, printr-un consum sporit de legume, fructe, pâine integrală și pește, și un consum redus de alimente prăjite, carne procesată și produse cu zahăr crește șansele de a avea o sănătate mai bună și de a scădea riscul de boli cardiometabolice și moarte subită.

Studiul de față a examinat date de la peste 21.000 de persoane cu vârste de 45 de ani și peste, înscrise într-un proiect național de cercetare în curs, numit „Motive pentru diferențele geografice și rasiale în accidentul vascular cerebral” (REGARDS), care examinează diferențele geografice și de rasă în ceea ce privește apariția unui AVC. 

Participanții au fost recrutați între 2003 și 200: 56% femei, 33% erau adulți din rasa neagră, 56% locuitori din sud-estul SUA (regiune recunoscută drept „centura” de accident vascular cerebral din cauza ratei mai mari de deces prin AVC).

În studiu s-au înscris persoane cu și fără antecedente de boli coronariene, iar dietele au fost evaluate printr-un chestionar privind frecvența alimentelor completat la începutul studiului. Participanții au fost întrebați cât de des și în ce cantități au consumat 110 produse alimentare diferite în anul precedent.

Cercetătorii au calculat un scor al dietei mediteraneene pe baza anumitor grupuri de alimente considerate benefice sau dăunătoare sănătății. De asemenea, au derivat cinci modele dietetice. 

Alături de modelul alimentar în stil occidental, analiza a inclus:

  • un model dietetic „dulciuri”, care conține alimente cu zaharuri adăugate, cum ar fi deserturi, ciocolată, bomboane și alimente îndulcite pentru micul dejun
  • un model de mâncare „convențional” care se bazează pe alimente ușor de făcut, cum ar fi feluri de mâncare mixte, feluri de mâncare cu paste sau articole susceptibile de a fi comandate, cum ar fi pizza, mâncare mexicană și mâncare chinezească
  • un model dietetic „pe bază de vegetale” a fost clasificat ca fiind bogat în legume, fructe, sucuri de fructe, cereale, fasole, pește, carne de pasăre și iaurt
  • un model dietetic „alcool și salată”, care conținea vin, bere, băuturi spirtoase alături de salate de roșii și legume verzi frunzoase

Oamenii de știință au remarcat că tiparele nu se exclud reciproc. Toți participanții au avut un anumit nivel de aderență la fiecare tipar, dar de obicei au aderat mai mult la unele tipare și mai puțin la altele. De exemplu, nu este neobișnuit ca o persoană care aderă foarte mult la modelul de dietă occidentală să adere și la modelul bazat pe vegetale, dar într-un grad mult mai scăzut.

După o medie de aproape 10 ani de urmărire la fiecare șase luni pentru a verifica apariția bolilor cardiovasculare, au apărut peste 400 de decese prin moarte subită în rândul celor 21.000 de participanți la studiu.

Dieta mediteraneeană, mai bună pentru sănătatea inimii

Cercetătorii au constatat că, în general, participanții care erau adepții unei diete occidentale au prezentat un risc cu 46% mai mare de moarte subită cardiacă decât persoanele care au respectat cel mai puțin acest tipar dietetic. De asemenea, participanții care au urmat îndeaproape dieta tradițională mediteraneeană au avut un risc cu 26% mai mic de moarte subită decât cei cu cea mai mică aderență la acest stil de alimentație.

Recomandările ghidurilor de sănătate subliniază importanța consumului de legume și fructe, cereale integrale, proteine slabe, pește, fasole, leguminoase, nuci și uleiuri de gătit vegetale non-tropicale, cum ar fi uleiul de măsline. Se recomandă, de asemenea, limitarea grăsimilor saturate, sare, zahăr adăugat și carne procesată.

Aceste descoperiri susțin ideea că o alimentație mai sănătoasă ar preveni bolile cardiovasculare fatale și ar trebui să ne încurajeze pe toți să adoptăm o dietă mai sănătoasă ca parte a stilului nostru de viață. În măsura în care este posibil, oamenii ar trebui să evalueze numărul de porții de fructe și legume pe care le consumă în fiecare zi și să ajungă la cel puțin 5 pe zi pe zi. O porție de legume înseamnă cam o jumătate de cană, iar o porție de fructe înseamnă un fruct mediu (măr, portocală) sau o felie de fruct mare (pepene, ananas) sau 2-10 fructe mai mici (două prune sau 10 cireșe, de exemplu).

Această cercetare actuală extinde datele obținute în studii anterioare asupra participanților din același proiect REGARDS. Într-o analiză din 2018, savanții au raportat că adulții cu vârste de 45 de ani și peste cu boli de inimă, care aveau o afinitate pentru dieta occidentală, aveau un risc mai mare de deces din orice cauză, în timp ce urmarea unei diete mediteraneene era asociată cu un risc mai mic de deces din orice cauză. Și într-un studiu din 2015, dieta occidentală a fost asociată cu un risc mai mare de boli coronariene la aceeași populație.

Eșantionul mare de populație și diversitatea regională sunt considerate punctele forte ale proiectului de cercetare REGARDS. Cu toate acestea, limitările potențiale ale acestui studiu includ faptul că aportul alimentar s-a bazat pe chestionare unice, auto-raportate, deci a depins de memoria participanților. Dieta auto-raportată poate include inexactități care conduc la prejudecăți care ar putea reduce puterea asociațiilor observate.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
JAHA - Mediterranean Diet Score, Dietary Patterns, and Risk of Sudden Cardiac Death in the REGARDS Study
https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.120.019158
1. Studiul „Mediterranean Diet Score, Dietary Patterns, and Risk of Sudden Cardiac Death in the REGARDS Study”, apărut în Journal of the American Heart Association, iun 2021, DOI: 10.1161/JAHA.120.019158, autori: James M. Shikany et al.
Science Direct - Western Diets
https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/western-diets

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0