Beneficiile postului intermitent depind de varsta si gen (studiu)

Postul intermitent poate oferi mai multe beneficii pe lângă piederea în greutate, în funcție de vârstă și gen, sugerează cercetătorii de la Institutul Salk pentru Studii Biologice.

Consumul de alimente în anumite intervale de timp sau postul intermitent presupune un regim alimentar care limitează alimentația între anumite ore (în general, 6-8 ore). De exemplu, o persoană care ține postul intermitent consumă alimente - orice alimente, dar încercând să fie cât mai sănătoase, în cantități moderate, fără să se supraalimenteze -, doar între ora 7:00 dimineața și 15:00 după-amiaza sau între 11:00 dimineața și 19:00 seara sau orice alt interval de 8 ore. În restul timpului, se poate bea doar apă sau cafea și ceai, neîndulcite.

Un studiu¹ realizat de oamenii de știință de la Institutul Salk pentru Studii Biologice arată că postul intermitent poate avea multiple beneficii pentru sănătate, pe lângă pierderea în greutate, dar aceste beneficii pot depinde de sex și vârstă.

Majoritatea studiilor legate de postul intermitent se concentrează pe pierderea în greutate la șoarecii masculi tineri, dar oamenii de știință de la Salk au vrut să determine dacă acest stil alimentar conferă beneficii suplimentare și altor populații. Descoperirile lor, publicate în jurnalul Cell Reports, arată că, deși vârsta și sexul influențează efectele postului, acesta oferă totuși multiple beneficii pentru sănătate pentru tineri și bătrâni de ambele sexe. Concret, urmarea postului intermitent ar putea fi o intervenție valoroasă pentru persoanele care suferă de diabet de tip 2, cancerul hepatic, ficat gras și chiar de boli infecțioase precum COVID-19.

Postul intermitent poate oferi protecție împotriva ficatului gras

Potrivit autorilor studiului, pentru multe intervenții clinice bazate pe post intermitent, rezultatul principal este scăderea în greutate, însă acest stil alimentar este util nu numai pentru bolile metabolice, ci și pentru o rezistență sporită împotriva bolilor infecțioase și pentru rezistența la insulină.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Intoleranța la glucoză este primul pas pe o pantă alunecoasă către boala ficatului gras non-alcoolic și cancerul hepatic, unul dintre puținele tipuri de cancer a căror incidență și rate de deces au crescut, mai degrabă decât au scăzut, în ultimii 25-30 de ani. În plus, foarte mulți oameni, la nivel mondial, sunt deja diabetici sau prediabetici, iar numărul lor va crește și mai mult în următorii ani. Aceste tendințe fac ca găsirea unui tratament simplu pentru intoleranța la glucoză să fie o prioritate majoră.

În acest studiu, oamenii de știință au hrănit cu alimente bogate în grăsimi și zahăr șoareci de ambele genuri din două grupe de vârstă diferite (echivalent cu oamenii de 20, respectiv de 42 de ani), limitând mâncatul la nouă ore pe zi. Echipa a efectuat teste pentru a stabili modul în care vârsta și sexul afectează rezultatele postului intermitent pe o varietate de parametri de sănătate: boala ficatului gras, reglarea glucozei, masa musculară, performanța și rezistența și supraviețuirea în caz de sepsis.

În plus, cercetătorii au potrivit condițiile de laborator cu ritmurile circadiene ale animalelor (șoarecii dorm în timpul zilei și se trezesc noaptea), lucrând adesea cu ochelari de vedere pe timp de noapte și iluminare specializată.

Analizând țesuturile șoarecilor aflați pe post intermitent pentru a stabili procesele lor chimice, cercetătorii au descoperit că, indiferent de vârstă, gen sau profil de pierdere în greutate, postul intermitent i-a protejat împotriva bolii ficatului gras, o afecțiune pentru care nu există medicamente.

Cercetătorii au constatat cu surprindere că, deși femelele de șoarece care erau hrănite conform postului intermitent nu erau protejate de creșterea în greutate, au avut totuși beneficii metabolice, inclusiv ficatul mai puțin gras și zahărul din sânge mai bine controlat.

Postul intermitent poate ajuta la reglarea glicemiei

Testele orale de toleranță la glucoză efectuate pe șoareci după 16 ore de post au indicat că postul intermitent a fost asociat cu o creștere mai mică a glicemiei și o revenire mai rapidă la nivelurile normale de zahăr din sânge atât la șoarecii tineri, cât și la cei de vârstă mijlocie, cu o îmbunătățire semnificativă a toleranței la glucoză pentru femelele tinere și de vârstă mijlocie. 

În mod similar, femelele și masculii de vârstă mijlocie care au urmat postul intermitent și-au restabilit nivelurile normale de zahăr din sânge mai eficient decât șoarecii din grupul de control, care aveau hrană disponibilă în orice moment. Această constatare indică faptul că postul intermitent poate fi o modalitate ușor de utilizat, cu costuri reduse, de a preveni sau trata diabetul.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că postul intermitent poate proteja atât masculii, cât și femelele de moartea indusă de sepsis. După administrarea unei toxine care a indus o stare asemănătoare sepsisului la șoareci, cercetătorii au monitorizat ratele de supraviețuire timp de 13 zile și au descoperit că postul intermitent a protejat șoarecii de ambele genuri de moartea prin sepsis.

Postul intermitent nu doar că a protejat șoarecii împotriva ficatului gras, diabetului și decesului din sepsis, ci a avut și un alt efect asupra șoarecilor masculi. Aceștia au reușit să păstreze și să adauge masă musculară și să își îmbunătățească performanța musculară (efectul nu a fost valabil pentru femele). Această constatare este deosebit de semnificativă pentru persoanele în vârstă, pentru care performanța musculară îmbunătățită poate ajuta la protejarea împotriva căderilor.

Postul intermitent scade natural nivelul de colesterol LDL

Studiile sugerează că postul intermitent poate avea un efect benefic asupra nivelului de colesterol. Într-un studiu publicat în revista "Translational Research", cercetătorii au analizat efectele postului intermitent asupra nivelului de colesterol la 50 de adulți obezi.

Participanții au fost împărțiți în două grupuri: un grup care a urmat un regim alimentar obișnuit timp de trei luni și un grup care a urmat un regim de post intermitent (5 zile de alimentație normală și 2 zile de post negru - adică fără a consuma alimente sau băuturi cu conținut caloric) timp de trei luni.

La sfârșitul studiului, cercetătorii au descoperit că participanții din grupul de post intermitent au avut o scădere semnificativă a nivelului de colesterol total și a nivelului de colesterol LDL (sau "rău") în comparație cu grupul care a urmat un regim alimentar obișnuit. 

Ce beneficii ale postului intermitent au fost sugerate de alte cercetări?

  • Postul intermitent stimulează memoria de lucru la animale și memoria verbală la oameni (adulți).
  • Postul intermitent poate reduce hipertensiunea arterială și poate regla ritmul cardiac în repaus, precum și alte măsurători legate de inimă.
  • Bărbații tineri care au postit timp de 16 ore și au mâncat doar într-un interval de 8 ore au pierdut din masa de grăsime corporală menținându-și în același timp masa musculară. 
  • În unele studii pe animale, postul intermitent a prevenit obezitatea, iar în câteva studii mici cu participanți umani (adulți obezi), acest stil alimentar i-a ajutat să slăbească.
  • La animale, postul intermitent a redus afectarea țesuturilor în intervenții chirurgicale și a îmbunătățit perspectivele.

Cu toate acestea, este important să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe orice regim alimentar sau program de post intermitent, mai ales dacă aveți probleme de sănătate existente sau luați medicamente.

Înainte de a încerca postul intermitent, la fel ca în cazul oricărei diete, e indicat să se ceară sfatul medicului de familie, deoarece pentru unii oameni ar putea să nu fie recomandat, de exemplu pentru copii și adolescenți, pentru femei însărcinate sau care alăptează, pentru pacienții cu diabet sau pentru persoanele cu antecedente de tulburări de alimentație.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cell - Sex- and age-dependent outcomes of 9-hour time-restricted feeding of a Western high-fat high-sucrose diet in C57BL/6J mice
https://www.cell.com/cell-reports/fulltext/S2211-1247(21)00977-3
1. Studiul „Sex-and age-dependent outcomes of 9-hour time-restricted feeding of a Western high-fat high-sucrose diet in C57BL/6J mice”, Cell Reports, 2021; 36 (7): 109543 DOI: 10.1016/j.celrep.2021.109543, autori: Amandine Chaix et al.
Johns Hopkins Medicine - Intermittent Fasting: What is it, and how does it work?
https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/intermittent-fasting-what-is-it-and-how-does-it-work


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0