Cum mancam pentru a nu ne simti rau la masa de Craciun?

În special pentru cei care au ținut post, preparatele de la masa de Crăciun sunt mult mai greu de digerat, așa că este bine să încercăm să nu facem excese culinare. E bine să nu mâncăm fără oprire, ci cu mici pauze între felurile de mâncare, ne sfătuiesc nutriționiștii.

Masa de Crăciun: optează pentru variante light ale mâncărurilor tradiționale

Putem servi felurile tradiționale dându-ne seama că sunt, de fapt, mai multe zile de sărbătoare. Dacă în prima zi avem tradiționala salată de boeuf, chiar dacă nu conține mereu și carne de vită, ci uneori este făcută cu piept de pui sau în varianta vegetariană, putem să o preparăm cu o maioneză fără ou sau cu adaos de cartofi fierți și muștar. Există online și multe rețete de maioneze ușoare, vegetariene sau poți opta, dacă te grăbești, pentru o variantă din comerț.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Piftia, aspicul sau terina – indiferent cum vrei să îi spui, poate primi și un aport de vitamina C dacă o pregătim cu pătrunjel, o variantă mult mai sănătoasă, iar aspectul are de câștigat dacă îi adăugăm feliuțe de morcov.

Sarmalele, fie ele cu carne de porc sau de pasăre, pot fi servite cu mămăligă, mai degrabă decât cu pâine. Le poți servi și cu ardei iute, hrean sau muștar, iar smântână poate fi înlocuită cu iaurt degresat.

 

Friptura nu ar trebui să fie asociată cu pâine, cartofi sau alte garnituri, ci cu salată sau murături, și acestea tradiționale pentru perioada rece. Poți încerca și legume pregătite la cuptor ori salate ușoare, de varză, sau o salată verde cu lămâie. Condimentele sunt binevenite nu doar pentru gust la friptura, ci ajută și procesul de digestie.

Aliați care ajută digestia

Există și medicamente care ajută digestia sau poți încerca infuzii (ceaiuri) cu anason, ghimbir sau mentă, pe care le poți servi, ideal, în pauza dintre felurile de mâncare. Fructele cu enzime ușurează și ele digestia, iar dintre acestea cel mai cunoscut și ușor de procurat este ananasul.

Le poți servi sub formă de salată de fructe la desert, dar nu când ai încă stomacul plin. Fructele pot provoca aciditate gastrică, mai ales alături de carnea care încă nu a avut timp să fie digerată.

După o jumătate de oră de la masă e ideal să dansezi ori să ieși puțin la aer, la o mică plimbare, nu să zaci pe canapea cu ochii la televizor, până când simți că ar mai intra și niște prăjituri sau încă o porție de friptură.

Cum mâncăm pentru a nu ne simți prea plini la masa de Crăciun?

Teoretic, ar trebui să mâncăm de Crăciun așa cum ar trebui să mâncăm la orice masă, adică savurând fiecare fel de mâncare cu înghițituri mici, mestecând bine înainte de a înghiți și lăsând aproximativ o jumătate de oră pentru fiecare fel de mâncare. Dacă dai gata în cinci minute fiecare porție de mâncare din farfurie, pentru că mori de poftă, nu ai cum să te simți bine după aceea.

Ideal este să mestecăm de 20 de ori înainte de a înghiți, iar după fiecare înghițitură să punem tacâmurile jos, lângă farfurie. Nu e bine să bei sucuri la masă, mai ales sucuri acidulate. Dacă îți este foarte sete, poți bea apă sau băuturi cu puține calorii.

E important să ții minte că e și mâine o zi și doar pentru că e atât de multă mâncare la masă nu înseamnă că trebuie să mănânci tot. Poți gusta porții mici, dacă vrei să încerci fiecare preparat sau, ideal, împarte felurile de mâncare pe zile.

Poți începe cu aperitivele și sarmalele în prima zi de Crăciun, urmând să prepari friptura a doua zi, să fie proaspătă. Dacă ai în plan mai multe tipuri de friptură, dar și pomana porcului și tradiționalii cârnăciori, poți prepara câte un fel în fiecare zi. Poți servi într-o zi porc, în alta pui, în următoarea curcan. Desigur, poți găti și variante vegetariene, mai ușoare, cum ar fi pleurotus pane sau burgeri vegetali din năut și mix de legume.

Nici prăjiturile nu trebuie făcute neapărat din Ajun. Ai timp pentru ele și între Crăciun și Revelion. Vor rezista mai mult și vor fi mai proaspete astfel. Dacă simți neapărat pofta de ceva dulce din prima zi, o felie de cozonac sau bomboanele de pom pot fi o opțiune mai mult decât sățioasă.

Cum spuneam, ananasul ajută digestia. Dacă vrei totuși un desert ușor, poți prepara o salată de fructe folosind fructul scobit pe post de vas și ai dat astfel și o notă exotică mesei. Poți pune pulpa ananasului tăiată cubulețe, kiwi, mango, clementine, cu topping de înghețată de vanilie în loc de frișcă, fără alcool și poți decora și cu felii de măr date prin puțin zahăr cu scorțișoară, pentru gust.

Remedii rapide pentru indigestie

Pentru a-ți calma stomacul, poți încerca să ții sub control simptomele cu ajutorul unor ingrediente și plante din bucătăria ta. Iată, așadar, câteva remedii simple, care îți calmează rapid indigestia după masa de Crăciun.

Ceaiul de mentă

Are un efect antispastic asupra corpului, așa că este o opțiune bună pentru a calma problemele de la stomac, precum greața și indigestia. Bea o cană de ceai de mentă după mese, pentru a-ți calma rapid stomacul. Nu ar trebui să bei ceai de mentă sau să mănânci mentă când indigestia ta este cauzată de refluxul de acid gastric.

Ceaiul de mușețel 

Este cunoscut pentru că poate calma disconfortul de la nivel intestinal și poate calma indigestia, prin reducerea cantității de acid gastric din tractul gastrointestinal. Mușețelul acționează și ca un antiinflamator, pentru a opri durerea. Bea ceaiul de mușețel dacă simți nevoia să stopezi indigestia.

Ghimbirul 

Este un alt remediu natural pentru indigestie, deoarece poate reduce nivelul de acid gastric din stomac. Bea o cană de ceai de ghimbir, la nevoie, pentru a calma stomacul și pentru a scapa de indigestie după masa de Crăciun.

Cei mai buni "aliați" pentru mahmureală

În cazul în care ai consumat alcool în exces, există câteva soluții care te scapă de semnele neplăcute ale mahmurelii. 

Consumă apă caldă cu lămâie

Nutriționiștii ne sugerează să încercăm apa caldă cu lămâie, pentru a neutraliza tot acidul gastric. Ghimbirul e un aliat de nădejde pentru a calma senzația de greață, iar alimentele cu un indice glicemic scăzut te ajută să îți crești glicemia într-un ritm lent. Și nu uita să bei multă apă, pentru a-ți hidrata organismul după seara în care ai consumat alcool în exces.

Mănâncă un mic dejun copios

Un mic dejun copios este unul dintre cele mai cunoscute remedii pentru mahmureală. Acesta te poate ajuta să menții un nivel constant al zahărului din sânge. Deși nivelul scăzut de zahăr din sânge nu este neapărat cauza mahmurelii, este adesea asociat cu aceasta.

Scăderea zahărului din sânge ar putea, de asemenea, agrava anumite simptome de mahmureală, inclusiv greață, oboseală și slăbiciune.

Consumul excesiv de alcool poate distruge echilibrul substanțelor chimice din sânge și poate provoca acidoză metabolică, care se caracterizează printr-o aciditate crescută. Este adesea asociat cu simptome precum greață, vărsături și oboseală.

Pe lângă faptul că ajută la reducerea anumitor simptome de mahmureală, consumul unui mic dejun sănătos poate oferi vitamine și minerale necesare pentru ca organismul să-și revină. Deși studiile care evaluează efectele anumitor alimente asupra simptomelor mahmurelii sunt limitate, unele studii sugerează că L-cisteina - un tip de aminoacid care se găsește în ouă, iaurt și ovăz - poate fi benefică.

Consumul mai multor alimente bogate în zinc - cum ar fi nuci, semințe, ouă, produse lactate și cereale integrale - poate fi, de asemenea, asociat cu scăderea severității mahmurelii 1.

Ia un analgezic

Medicamentele pentru durere fără prescripție medicală, inclusiv antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), ar putea ajuta la ameliorarea anumitor simptome asociate cu mahmureala. De fapt, AINS, cum ar fi ibuprofenul și acidul acetilisalicilic, sunt adesea folosite pentru a reduce durerea și pentru a trata problemele care însoțesc frecvent mahmureala, cum ar fi durerile de cap și durerile musculare.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Totuși, nu apela la aceste medicamente dacă ai simptome precum greață sau dureri de stomac, deoarece acestea pot irita sistemul digestiv și îți pot agrava simptomele. În plus, rețineți că analgezicele care conțin acetaminofen, ar putea crește riscul de afectare a ficatului atunci când sunt combinate cu alcool. Nu le folosiți pentru a trata mahmureala.

Consumă alternativ băuturi alcoolice și apă

Ca să previi mahmureala, consumă alternativ băuturile alcoolice și apă, nu bea alcool pe stomacul gol și bea 500 ml de apă înainte de a merge la culcare. Și nu uita că nu trebuie să mănânci prea aproape de ora ta de culcare.

Nu mânca cu 4 ore înainte de somn

Renunță să mai mănânci cu 4 ore înainte de ora la care știi că mergi, de regulă, la culcare, pentru că stomacul tău să nu fie nevoit să digere alimentele în timpul somnului. După cină și orice masa îmbelșugată de sărbători, fă o plimbare. Este un obicei bun, pe care e bine să îl adopți, deoarece ajută la digerarea alimentelor, lucru care previne arsurile gastrice.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul„Dietary Nutrient Intake, Alcohol Metabolism, and Hangover Severity”, J Clin Med. 2019 Sep; Joris C. Verster, Sterre A. Vermeulen, Aurora J. A. E. van de Loo
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6780234/

 
 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0