Rețete ușoare: Supă de praz Vichyssoise

Vara nu ne dorim să petrecem câte trei ore în bucătărie, așa că ne îndreptăm atenția spre rețete ușoare, care se prepară fără mare bătaie de cap. O astfel de rețetă este delicioasa supă de sorginte franceză, Vichyssoise.

Supa Vichyssoise este o recomandare bună dacă îți plac cartofii și prazul. De fapt, chiar dacă nu ești un mare fan al prazului, vei vedea că în această combinație este aproape imposibil să nu-ți placă. În definitiv, supa conține și smântână, care dă un gust delicios oricărui preparat în care este adăugată.

Oficial, Vichyssoise se servește la masă după ce s-a răcit; legenda spune că Ludovic al XV-lea, temându-se să nu fie otrăvit, le cerea mai multor servitori să guste din farfuria lui, astfel încât, până ajungea la el, supa era deja rece. Din fericire, această supă originară din Vichy este la fel de bună și caldă, deci poate fi consumată oricum, în funcție de temperatura ambientală și de preferințele personale. Iată cum se pregătește această rețetă ușoară, dar delicioasă!

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ingrediente pentru 4 porții:

1 ceapă galbenă mare, tocată
2 linguri de unt
1 lingură de ulei
3 cartofi mari, curățați și tăiați cuburi
2-4 fire de praz, în funcție de cât de mari sunt, tăiate rondele
1 l de stock de pui (supă clară)
200 ml de smântână
Sare
Piper
Nucșoară
Rondele de ceapă verde (sau altă verdeață) pentru decorat

Cum prepari supa Vichyssoise:

Într-o oală încăpătoare, se încălzesc la foc mic untul și uleiul, apoi se sotează ceapa aproximativ 2 minute. Se pune și prazul și se amestecă ușor timp de 5 minute, până se înmoaie puțin, după care se pun și cartofii cuburi, sare și piper după gust și se amestecă bine toate pentru 2 minute. Se adaugă apoi supa clară de pui, se mărește focul până când începe să fiarbă, după care se micșorează flacăra și se lasătotul la fiert 20 de minute sau până când se fierb cartofii. Se oprește focul și se lasă supa la răcit, suficient cât să poată fi pusă în blender (fie toată deodată, fie în mai multe rânduri, în funcție de mărimea blenderului) sau se mixează direct în oală cu ajutorul unui mixer vertical. Ulterior, se adaugă smântâna și se mai pune supa la foc pentru 5 minute, până se îngroașă puțin. Se gustă de sare și piper și se adaugă și puțină nucșoară rasă, după care se oprește focul.

În funcție de preferințele tale și ale familiei, poți servi supa la masă fie după ce s-a răcit puțin, fie complet rece, fie după ce ai lăsat-o la frigider peste noapte. Când pui supa în farfurii, decorează cu câteva rondele de ceapă verde sau altă verdeață. Tot în funcție de preferințe și de stilul alimentar al fiecărei persoane, supa este bună și ca atare, dar și însoțită de o felie de pâine prăjită.

Persoanele care nu tolerează lactatele sau nu doresc să le consume, precum și persoanele care nu consumă deloc produse animale, pot face câteva modificări în rețetă, fără însă a-i răpi din farmec sau din plăcerea gustului. În loc de stockul de pui, se poate folosi stock de legume, cantitatea de unt se înlocuiește cu ulei, iar în loc de smântână, se poate pune lapte de cocos sau o pastă din caju. Pentru a prepara această pastă, 70 g de caju se fierb 5 minute, după care caju-ul se scurge de apă și se pune la blender cu o lingură de zeamă de lămâie și un praf de sare. Pasta obținută se pune în supă la finalul gătirii.

De asemenea, pentru un plus de aromă, iubitorii de bacon pot prăji câteva feliuțe foarte bine, fără ulei, până devin crocante, după care le mărunțesc și le pun în supă la final, ca topping. Cine nu consumă carne, poate face un topping nu mai puțin apetisant pe bază de granule de soia și usturoi. 3 linguri de soia granulată se fierb cu un praf de sare și puțină pudră de usturoi în 100 ml de apă, timp de 2-3 minute, până se umflă. Granulele fierte se presează bine într-o strecurătoare mică, pentru a elimina apa, apoi se pun la prăjit câteva minute într-o linguriță de ulei cu un praf de boia afumată.

Poftă bună!

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Olivias Cuisine -  CLASSIC VICHYSSOISE SOUP
https://www.oliviascuisine.com/classic-vichyssoise-soup/
The Artful Appetite - Vegan Cold Potato Leek Soup (Vichyssoise)
https://www.theartfulappetite.com/vegan-cold-potato-leek-soup-vichyssoise/

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0