Retete de post pentru persoanele cu afectiuni gastrice

Afectiunile gastrice limiteaza alimentele pe care le poti consuma in perioada postului, multe dintre alimentele de post agravandu-ti problemele.

Daca ai probleme gastrice, mai mult ca sigur stii ca urmatoarele alimente trebuie evitate intrucât nu iti priesc: condimentele si mirodeniile foarte puternice (boia iute, scortisoara), ceapa, usturoiul, cerealele integrale, legumele cu aciditate crescuta (broccoli, rosii, varza, castraveti, ardei gras), sucurile (in special cele de citrice).

Pentru o digestie usoara, fara probleme, prepara retete de post care sa nu contina ingredientele mentionate mai sus.

Cartofi dulci umpluti cu naut si tahini

Ingrediente pentru 4 portii: 4 cartofi dulci, 4 linguri de ulei de masline, 400 g de naut la conserva, 75 g de frunze de spanac, o mâna de marar tocat, 2 linguri de tahini (pasta de susan).

Infasoara cartofii spalati in folie de aluminiu si pune-i apoi intr-o tava pe care o vei baga la cuptor. Dupa 45 de minute, acestia ar trebui sa fie gata, poti verifica folosind o scobitoare sau un bat de frigaruie.

Separat, incinge o lingura de ulei de masline intr-o tigaie, apoi adauga nautul, spanacul si mararul. Soteaza amestecul pret de cateva minute, apoi foloseste blenderul pentru a-l transforma intr-o pasta. Adauga la final pasta tahini si un praf de sare, apoi taie pe jumatate cartofii dulci si umple-i cu amestecul preparat in prealabil.

 

 

Quinoa cu fasole rosie

Ingrediente: 1 lingurita de ulei vegetal, ¾ cana de quinoa, 1 ½ cana de supa de legume, 1 lingurita de chimion, sare si piper, 1 cana de porumb, 2 cani de fasole rosie la conserva, ½ cana de coriandru.

Incinge uleiul vegetal intr-o tigaie, pune quinoa apoi acoper-o cu supa de legume. Asezoneaza cu chimionul, sarea si piperul. Dupa ce incepe sa fiarba, lasa focul mic si lasa quinoa sa fiarba pret de 20 de minute. Amestesca apoi si porumbul si fasolea, mai fierbe inca 5 minute si, la final, adauga si coriandrul.

Paste cu legume

Ingrediente pentru 4 portii: 350 g paste fara ou, ½ vanata taiata cuburi, 2 cani de ciuperci feliate, 1 ½ cana de pasta de tomate, 2 cani de apa, 2 lingurite de sare, 1 praf de piper, 2 linguri de ulei de masline si patrunjel/ busuioc pentru asezonare.

Incinge uleiul de masline intr-o tigaie, apoi caleste cuburile de vanata, adaugand sare si piper. Dupa ce ai sotat pret de 3-5 minute vanata, adauga ciupercile si mai gateste pret de 2 minute, apoi lasa focul mic si adauga pastele fierte, apa, pasta de tomate si piperul. Amesteca din cand in cand pentru a te asigura ca nu se lipeste. Dupa 10 minute, poti opri focul si poti adauga patrunjelul/ busuiocul tocat.

 

 

Salata de cartofi dulci

Ingrediente pentru 2 portii: 1 lingura de ulei vegetal, ½ lingurita de chimion, ½ lingurita de seminte de susan, 200 de grame de cartofi dulci taiati cuburi, sare dupa gust, 1 lingura de alune maruntite, 1 lingurita de coriandru tocat marunt.

Incinge uleiul intr-o tigaie, adauga semintele de chimion, apoi pe cele de susan. Dupa ce acestea capata o nuanta maronie, adauga cartofii dulci si un praf de sare. Adauga o cana cu apa si acopera tigaia cu un capac. Dupa ce cartofii se fierb, adauga alunele maruntite si coriandrul si opreste focul.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0